Călin Mocan, şeful Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, s-a prezentat vineri la conferinţa de presă a prefectului Gavrilă Ghilea, pentru a convinge jurnaliştii că nu este culpabil nici el, şi nici instituţia pe care o reprezintă, pentru faptul că locuitorii cartierelor Ioşia şi Rogerius reclamă în ultimele trei săptămâni mirosurile pestilenţiale care plutesc deasupra acestor zone ale Oradiei.

"În perioada 20 iulie-19 august, ne-am autosesizat şi am demarat acţiuni de verificare a sursei generatoare de disconfort olfactiv din zona Ioşia Nord şi Rogerius", a spus Mocan, chiar dacă, în realitate, sesizarea Gărzii de Mediu a făcut-o BIHOREANUL, în urmă cu două săptămâni.

Măsuri...

Potrivit spuselor lui Mocan, comisarii de mediu au verificat ferma de porci din Ioşia a firmei Nutripork Palota, staţia de epurare a Companiei de Apă Oradea şi depozitele de borhot ale Fabricii de Zahăr, găsind probleme la primul şi la ultimul din obiectivele controlate.

Mocan a afirmat că la ferma Nutripork, unde sunt crescuţi, potrivit spuselor sale, 5.400 de porci, "societatea a luat măsuri" precum modernizarea halelor, folosirea de bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac, folosirea de odorizante specifice fermelor de animale, acoperirea iazurilor de stocare a dejecţiilor porcilor cu paturi de paie şi transportarea dejecţiilor pentru a fi folosite ca fertilizante în agricultură.

"Pentru neconformităţile constatate, am aplicat o sancţiune de 10.000 de lei", a arătat Mocan, precizând - la cererea jurnaliştilor - că "neconformităţile" constau, de fapt, în "lipsa unui formular care să ateste că dejecţiile de la ferma de porci sunt transportate pe câmpuri pentru a fi folosite în agricultură".

Reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe Mocan de ce comisarii din subordinea sa nu au amendat ori nu au suspendat activitatea Nutripork pentru alte lipsuri, mai grave decât cel, formal, a unui document, şi anume pentru lipsa patului de paie care trebuie să acopere în permanenţă (nu doar la control) iazurile de stocare a dejecţiilor, precum şi pentru lipsa perdelei verzi de copaci care să împrejmuiască aceste iazuri, obligaţii prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu eliberată firmei.

Mocan n-a putut să dea, însă, alt răspuns decât că "în momentul controlului iazurile erau acoperite cu paie" şi că "cei de la Nutripork au plantat copaci, dar s-au uscat", fără a mai explica de ce, dată fiind situaţia, nu a decis o sancţiune mai aspră şi nici nu a impus ca firma să planteze copacii care, de fapt, nu au existat.

Se schimbă placa

Exasperat de prestaţia şefului CJGM, care se apăra spunând că instituţia sa nu are un aparat de măsurare a mirosurilor, prefectul Gavrilă Ghilea a intervenit şi, pe un ton categoric, a dat asigurări că va schimba placa. "Vă asigur că după 1 septembrie, dacă vor mai exista asemenea probleme şi nu se vor lua măsurile care trebuie luate, cei responsabili vor suporta consecinţele, indiferent ce funcţie ocupă", a spus Ghilea, sugerând că nu va mai admite explicaţii de genul celor date de Mocan.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor s-a referit şi la rezultatul controlul făcut la Fabrica de zahăr, unde comisarii au dispus eliminarea borhotului şi a deşeurilor rezultate din fermentarea sfeclei de zahăr folosite anul trecut, precum şi curăţarea depozitelor de borhot. Spre deosebire de ferma de porci, Fabrica de zahăr a fost amendată cu 20.000 lei, deşi este evident, fără a fi necesar niciun aparat de măsurare a "putorii", că mirosul deşeurilor de sfeclă este totuşi mai suportabil decât cel al dejecţiilor porcine.