Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au aplicat o amendă record de 30.000 de lei firmei orădene Rofavic Service SRL, operator privat de apă canal pe platforma industrială pe care o deţine în locul fostei Avicola de pe Calea Borşului.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a declarat, luni, pentru BIHOREANUL că societatea a deversat peste 25.000 mc de apă menajeră şi industrială în câmp din cauza unor defecţiuni la conducta de canalizare, motiv pentru care, pe lângă amendă, comisarii au dispus societăţii să oprească atât furnizarea apei cât şi preluarea apelor uzate până la remedierea defecţiunii.

Descoperirea a fost făcută în urma unor controale desfăşurate de comisari ai Gărzii de Mediu la cele 50 de societăţi comerciale de pe platforma industrială privată. În timpul controalelor s-au identificat neconcordanţe între cantitatea de apă extrasă prin foraj de către proprietarul platformei, Rofavic Service SRL, apă pe care acesta o distribuie societăţilor care funcţionează pe platforma industrială, şi cea pompată către Staţia de Epurare a Companiei de Apă Oradea.

"Conform actelor, lunar, societatea respectivă extrage şi distribuie consumatorilor de pe platformă aproximativ 5000 de mc de apă, apă care mai apoi se întoarce şi ar trebui pompată către Staţia de Epurare a oraşului. Însă în urma unei verificări încrucişate la Compania de Apă, s-a constatat că, în perioada 1 iunie - 1 noiembrie, acest proces a fost întrerupt. La Staţia de Epurare au ajuns doar 5 mc de apă uzată, faţă de 25.000 mc, cât a fost evacuată de firma privată", a explicat comisarul şef Călin Mocan.

În urma constatării, comisarii Gărzii de Mediu au extins verificările şi, mergând pe tronsonul celor 4 kilometri de canalizare prin care apa uzată ar trebui să fie pompată către staţia de epurare, au descoperit o spărtură uriaşă prin care apa industrială se vărsa direct în câmp. "Spărtura s-a aflat în zona drumului de acces la Parcul Industrial al oraşului, pe partea dreaptă a E 60 venind dinspre Borş spre Oradea. Apa ţâşnea ca dintr-o fântână arteziană şi se vărsa în câmp", susţine Călin Mocan.

În urma analizelor efectuate, comisarii au constatat că apa uzată deversată în câmp are încărcătură de metale şi organice mult peste cea admisă. "Era de aşteptat, deoarece provine de la companii producătoare de produse din carne, fabrici de prelucrări metalice. Am dispus proprietarului platformei sistarea distribuirii de apă şi preluarea apei uzate până la remedierea problemei", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Totodată, societatea a fost amendată cu 30.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor Legii de funcţionare a companiiilor şi operatorilor de apă canal. "Reprezentanţii firmei s-au apărat declarând că nu au avut cunoştinţă despre spărtură, ceea ce este aberant în condiţiile în care pe ultimele 5 luni nu au primit factură de la Compania de Apă şi, ca atare, ar fi trebuit să sesizeze că lucrurile nu sunt în regulă. Potrivit legii, atât operatorii publici cât şi cei privaţi sunt obţigaţi să se asigure că reţeaua lor este funcţională şi să asigure menetenanţa", mai spune Mocan.

Totodată, reprezentanţii firmei au primit un termen pentru remedierea situaţiei, lucru care s-a şi respectat. Societatea a demarat deja lucrările pentru schimbarea conductei sparte. "În urma controlului, s-a constatat că apa uzată pompată de societate ajunge la staţia de epurare, motiv pentru care s-a permis reluarea furnizării apei pe respectiva platformă industrială", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor.