Comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu Bihor a prezentat un raport al activităţii din anul 2020, în care se arată că, în total, comisarii de mediu au făcut 1.287 de controale, cea mai mare parte (1.048) fiind inspecţii în afara programului anual.

An de an, Garda de Mediu face verificări planificate, la operatori economici care gestionează cantităţi mari de deşeuri sau au o activitate cu impact semnificativ asupra mediului, iar în urma autosesizărilor, reclamaţiilor sau a unor protocoale încheiate cu alte instituţii, fac şi controale neplanificate.

Cinci plângeri penale

În urma inspecţiilor de anul trecut, comisarii de mediu au stabilit 1.872 de măsuri de remediere a problemelor depistate şi au dat 122 de sancţiuni, din care 85 amenzi şi 37 avertismente. "Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 130.000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu şi încălcarea prevederilor privind transportul deşeurilor periculoase pe teritoriul României. De asemenea, s-au dispus 11 măsuri de suspendare a activităţii şi o desfiinţare de lucrări şi au fost întocmite şi 5 sesizări către organele de cercetare penală", se arată în comunicatul instituţiei.

Sursele BIHOREANULUI susţin că amenda cea mai mare a luat-o firma Stericycle România, specializată în gestionarea deşeurilor medicale, unde comisarii de mediu ar fi depistat probleme în transportul acestor deşeuri, dar şi puncte de lucru fără toate autorizaţiile necesare.

Printre cele cinci plângeri penale făcute de comisarii de mediu se numără una pentru depozitele ilegale de deşeuri depistate, la începutul anului trecut, în satele Ineu şi Vadu Crişului. Aici, firmele Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group, ambele controlate de bihoreanca Georgeta Trifa, au abandonat sute de tone de deşeuri textile, dar nu numai, aduse ilegal din străinătate.

De asemenea, GNM Bihor a mai făcut o plângere penală după ce sute de ouă otrăvite au fost lăsate ca momeală pentru păsări şi animale pe un fond de vânătoare de lângă Salonta, faptă dezvăluită în primăvara anului trecut de BIHOREANUL. Fapta este deosebit de gravă, deoarece ouăle au fost injectate cu o substanţă foarte toxică.

În nici unul dintre aceste cazuri, procurorii n-au anunţat încă finalizarea cercetărilor.

Bihorul, sub gunoaie

Comunicatul GNM mai arată că, anul trecut, comisarii au făcut 330 de controale la primării, în urma cărora au dispus 891 de măsuri de remediere. Cel mai adesea, problema despistată vizează gestionarea deşeurilor, concret, comisarii găsind mormane de gunoaie.

"Au fost identificate depozitări necorespunzătoare de deşeuri, în speţă în albiile râurilor, precum şi limitrof cartierelor locuite de către romi, circa 100 locaţii cu abandonări de deşeuri pe o suprafaţă de circa 53.600 mp - salubrizate în totalitate în urma măsurilor impuse", se arată în comunicat.

Potrivit GNM Bihor, primăriile din Bihor nu au stat bine nici la colectarea selectivă a deşeurilor şi niciuna nu a îndeplinit obiectivul anual de reducere cu 42% a cantităţilor de deşeuri abandonate la haldă. În total, opt primării au fost amendate anul trecut pentru problemele depistate de comisarii de mediu, cu o valoare totală de 210.000 lei.

În acest an, salubritatea din satele şi oraşele bihorene ar trebui să fie la standarde mai înalte, pentru că între timp toate unităţile administrativ-teritoriale au încheiat contracte de salubritate cu operatorii licenţiaţi, în urma implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Pe de altă parte, GNM arată că a controlat anul trecut şi aceste firme, iar una dintre ele a fost amendată cu 20.000 lei, pentru nereguli depistate.