Consiliul Județean Bihor a adoptat marţi, într-o şedinţă extraordinară desfăşurată online, un regulament pentru întreţinerea drumurilor publice din judeţ, aşa cum a propus preşedintele Ilie Bolojan încă de la începutul lunii noiembrie, astfel că de anul viitor devine obligatorie tunderea de cel puţin trei ori pe an a vegetaţiei de pe marginea şoselelor asfaltate.

Potrivit proiectului supus dezbaterii aleşilor bihorenilor, toţi proprietarii drumurilor publice, indiferent de categoria lor - naţionale, judeţene ori comunale - vor trebui să tundă lăstărişul, buruienile şi boscheţii la sfârşitul lunilor mai, iulie şi septembrie.

Au dat-o cu "autonomia locală"

Încă de la început, şeful grupului UDMR din Consiliu, Borsi Lorant Imre, a anunţat că el şi colegii săi, deşi sunt "de acord cu programul «Pentru un judeţ curat»", se opun viitorului regulament, deoarece acesta ar încălca autonomia locală. "Primăriile nu sunt subordonate Consiliului Judeţean, deci putem discuta numai despre drumurile judeţene. Nu puteţi obliga niciun consiliu local ce să facă cu drumurile lor", a spus UDMR-istul.

Poziţia lui a fost copiată şi de omologul PSD-ist, Felix Cozma, care a declarat că "sunt în asentimentul colegilor de la UDMR că trebuie o autonomie locală", întrebând retoric "ce face Prefectura în situaţia asta", dat fiind că regulamentul instituie obligaţii şi pentru Secţia Drumuri Naţionale Oradea, unul dintre serviciile publice deconcentrate care, formal, îi sunt în subordine prefectului.

Pe de altă parte, însă, Bolojan a replicat că prin regulament CJ Bihor nu îşi subordonează nici primăriile, nici Prefectura, ci instituie "standardizarea" unor proceduri pentru ca marginile drumurilor să fie întreţinute indiferent de proprietari ori de categoria lor.

În final, regulamentul a fost adoptat cu opoziţia celor 6 consilieri UDMR şi abţinerea a 4 dintre consilierii PSD, doi dintre aceştia, Bujor Chirilă şi Florentina Bara, anunţând că sunt de acord cu Bolojan. "Pe mine argumentele domnului Bolojan m-au convins, nu se încalcă nicio autonomie locală", a argumentat Chirilă, colega sa care a intrat în CJ după demisia preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, spunând că "şi eu votez pentru".

Model pentru supraimpozitare

Pe de altă parte, tot în reuniunea online de marţi a fost adoptat şi un proiect pentru instituirea de "modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de supraimpozitare a terenurilor neîngrijite cu front la drumurile publice modernizate de către consiliile locale din judeţul Bihor".

Mai simplu spus, CJ Bihor a votat, cu opoziţia celor 6 consilieri PSD prezenţi şi cu sufragiile "pentru" tuturor reprezentanţilor PNL şi ai UDMR, un model-cadru pe care consiliile locale pot să-l adopte ca hotărâri proprii aşa încât proprietarii terenurilor de pe marginea tuturor şoselelor asfaltate să fie supraimpozitaţi cu 500%, la fel ca în Oradea, dacă nu îşi întreţin aceste terenuri.

Conform proiectului, consiliile locale ar urma să adopte asemenea hotărâri începând cu luna ianuarie a anului viitor, iar din ianuarie 2022 supraimpozitarea să fie aplicată efectiv, după ce în cursul lui 2021 proprietarii terenurilor neîngrijite vor fi notificaţi că trebuie să și le întreţină şi nu se vor conforma.