Un gardian al Penitenciarului Oradea, care a luat la pumni şi palme un deţinut, a ajuns în anchetă penală, sub acuzaţia de purtare abuzivă.

Cazul, care nu a fost făcut public de reprezentanţii unităţii, a ajuns în faţa instanţei de judecată după ce gardianul, Ioan Brânză, a admis acuzele şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, primind ca pedeapsă  închisoare cu amânare şi câteva zile de muncă în folosul comunităţii, ceea ce îl scapă de concediere...

Scandal în sala de aşteptare

Incidentul s-a produs pe 12 martie 2021, în jurul orei 18, după cum reiese din hotărârea prin care anul acesta, pe 14 februarie, Judecătoria Oradea a confirmat acordul încheiat de Parchetul judeţean cu agentul de Poliţie Penitenciară Ioan Brânza, document consultat şi de BIHOREANUL.

Victima, Paul Balasz, un recidivist din Maramureş condamnat la 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru tâlhărie şi încarcerat la Oradea, primise aprobare să meargă la cabinetul medical, iar ca însoţitor i-a fost desemnat agentul Brânza, supraveghetor pe secţia unde se afla celula deţinutului. 

În drum spre cabinet, tâlharul a fost mai iute de picior, ba a mai şi schimbat câte o vorbă cu alţi deţinuţi, lăsându-şi gardianul în spate. Brânză l-a ajuns din urmă în sala de aşteptare a cabinetului, unde cei doi au avut un schimb de replici, iar gardianul a decis să recurgă la forţă: l-a lovit pe deţinut cu pumnii în coastă, apoi l-a trântit la pământ şi s-a urcat peste el, încercând să-i pună cătuşele. 

Pentru că acesta s-a zbătut, n-a reuşit, aşa că în ajutorul lui a sărit şi un ofiţer, şeful secţiei, care a observat altercaţia. Încătuşat fiind, deţinutul a fost împins apoi pe un scaun, dar gardianului nu i-a ajuns. Profitând că superiorul său era întors cu spatele, l-a mai pocnit pe Balazs cu palma peste faţă.

Loviturile nu au lăsat prea multe urme. Potrivit certificatului medico-legal, deţinutul a rămas cu câteva vânătăi, escoriaţii şi umfături la nivelul sternului, acuzând dureri la palpare şi la mişcări respiratorii, aşa că a primit o singură zi de îngrijiri medicale. 

Dovedit pe camere

Cazul a ajuns în ancheta Comisiei de disciplină a Penitenciarului, dar şi a Parchetului Bihor, care a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă. Chemaţi la audieri, deţinutul şi atacatorul său au venit cu versiuni diferite ale incidentului. 

În timp ce Balasz a susţinut că nu greşise cu nimic, iar gardianul l-a înjurat şi l-a lovit "întrucât a considerat că merge prea repede", subofiţerul a pretins că deţinutul a avut o atitudine recalcitrantă, l-a ameninţat cu bătaia şi l-a înjurat, încercând chiar să se apropie ca să-l înfricoşeze. "Mi-a ameninţat şi familia", a declarat agentul.  

Brânză a declarat că a aplicat forţa, care e "procedura legală în caz de imobilizare", însă în filmuleţul pe care Penitenciarul l-a pus la dispoziţia anchetatorilor se vedeau şi pumnii încasaţi de deţinut, şi lovitura cu palma pe care i-a aplicat-o gardianul, iar ofiţerul care a fost martor la incident  a confirmat şi el că, "după aplicarea cătuşelor", l-a văzut pe agent "aplicând o lovitură cu palma peste faţa deţinutului".

Sub supraveghere

Ca atare, în final, agentul a admis, punând incidentul pe seama "unei puternice tulburări datorate comportamentului agresiv al deţinutului, a afirmaţiilor, ameninţărilor şi insultelor acestuia". A cerut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, procedură care îi asigura o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă, care, în cazul infracţiunii de purtare abuzivă prin loviri, se cifrează între 4 luni şi 2 ani şi 8 luni. 

Pedeapsa care i-a fost aplicată, şi care a fost confirmată de Judecătoria Oradea, este de 6 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care a fost obligat să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii. "Este suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei", arată hotărârea pronunţată pe 14 februarie de instanţa de judecată.

Soluţia poate fi atacată de puşcăriaş în termen de 10 zile de la comunicare, dar dacă va rămâne definitivă Brânză va rămâne agent de Poliţie penitenciară, căci pedeapsa nu i se aplică efectiv şi nu se menţionează în cazier, iar el nu este supus niciunei interdicţii dacă nu încalcă legea până la expirarea termenului de supraveghere.

Cert e că, pentru a evita alte incidente, deocamdată agentul Brânză a fost pus la dispoziţie pe perioada anchetei penale, având anumite interdicţii în acest răstimp, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bârda. Iar pentru că tâlharul a fost transferat într-un alt penitenciar, cei doi nu se vor mai întâlni, cel puţin nu curând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!