"Comuniteca este locul în care se întâlnesc cei care vor să schimbe lumea". Aşa prezintă, în cuvinte mari, Fundaţia Comunitară Oradea programul care le oferă localnicilor - că sunt prichindei, că sunt seniori - o serie de cursuri şi ateliere interesante.

Şi dacă nu schimbă lumea, participanţii pot avea alte reuşite, cum ar fi să înveţe să picteze, să cânte la ukulele sau tobe africane, să facă fotografii sau să croşeteze...

În familie

Printre activităţile aparte organizate de Fundaţia Comunitară Oradea se numără atelierele de birdwatching destinate familiilor, care înseamnă, practic, observarea, sub îndrumarea unor cunoscători, a păsărilor în habitatul lor natural din Parcul Libertăţii, lângă Crişul Repede. Această activitate este inclusă în proiectul "Un parc pentru cOMunitate".

"Observând varietatea de păsări în habitatul lor natural din Parcul Libertăţii, familiile înscrise vor putea constata biodiversitatea oraşului nostru cu propriile simţuri. Cei interesaţi vor avea, de asemenea, oportunitatea de a contribui la menţinerea unui mediu prietenos păsărilor, construind hrănitoare pentru acestea", explică organizatorii.

Curioşii vor avea parte de un tur ghidat condus de educatorul de mediu Sofia Szabo. Următorul atelier va avea loc pe 29 aprilie, începând cu ora 10, iar înscrierile se fac pe platforma Eventbrite, la fel ca pentru toate celelalte ateliere ale FCO.

Pe ritm 

Nu sunt singurele activităţi ţinute gratuit în Parcul Libertăţii, în cadrul programului "Un parc pentru o cOMunitate". Astfel, în fiecare seară de joi, de la ora 19.30, orădenii sunt invitaţi la cercul de tobe africane, pentru a deprinde câteva ritmuri şi, totodată, a se relaxa prin intermediul muzicii. 

La Comuniteca, în schimb, în Crişul Shopping Center, diferiţi profesori şi artişti ţin cursuri şi ateliere cu duiumul, toate fără taxă! Unele au rol educativ, altele creativ, iar altele distractiv, dar toate promit să le ofere copiilor noi perspective, poate şi noi pasiuni.

De pildă, copilaşii cu vârste între 6 şi 12 ani învaţă în zilele de luni despre siguranţa rutieră, atelierele fiind urmate de unele de biologie (6-14 ani). Prin jocuri şi experimente, participanţii descoperă diferite tipuri de plante şi animale, văd ţesuturi la microscop, învaţă despre corpul uman, fosile, apă, poluare şi reciclare.

Mici artişti

La Comuniteca, micuţii pot intra în colorata lume a artelor plastice la un atelier de pictură şi introducere în istoria artei, pentru copii cu vârste între 7 şi 12 ani. De pildă, la întâlnirea din 2 mai, participanţii îl vor descoperi pe Vincent van Gogh şi vor picta un cer înstelat, imitând stilul marelui artist, dar folosind diferite materiale de uz casnic, precum furculiţă, burete sau perie. 

Un alt atelier interesant este cel de scriere creativă în limba engleză, ţinut de profesorul Călin D. Dragoş şi adresat adolescenţilor cu vârste între 14 şi 19 ani. Pe parcursul mai multor întâlniri, cursanţii sunt provocaţi să scrie poeme, introduceri captivante şi chiar povestiri scurte. 

Ukulele

De asemenea, în dimineţile de sâmbătă, Comuniteca găzduieşte ateliere de ukulele (foto), ţinute de Mihaela Simai, care-i învaţă pe copii şi tineri (11-18 ani) să cânte la simpaticul instrument ce seamănă cu o chitară în miniatură şi este folosit mai ales în Hawaii. Numărul de participanţi este limitat, iar doritorii trebuie să se înscrie din timp. După câteva lecţii, cursanţii sunt îndemnaţi să-şi cumpere propriul instrument pentru a putea continua studiul. 

Pentru bunici

Alte ateliere care se ţin gratuit la Comuniteca sunt cele de lego (6-10 ani), de teatru (6-9 ani şi 10-14 ani), de împletit brăţări (7-13 ani), de fotografie (10-16 ani), de caligrafie (9-11 ani) şi de imprimare 3D (13-18 ani).

Nu doar copiii şi adolescenţii îşi găsesc locul aici. Prin activităţile pe care le plănuieşte, Comuniteca îi invită şi pe orădenii trecuţi de 55 de ani să se destindă, să-şi găsească noi pasiuni şi să socializeze. Atelierele pentru persoanele de vârsta a treia - şi acestea gratuite - se desfăşoară după amiaza şi au tematici ca navigare pe internet, croşetat, arte plastice şi relaxare prin muzică. Participanţii pot învăţa că nu e niciodată prea târziu pentru un nou hobby... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!