De acum înainte i se va spune Florica Ungur. Sala fostei Case de Cultură a Municipiului, cunoscută orădenilor după numele fostei discoteci comuniste ARLUS, a primit vineri seară în mod oficial denumirea "Florica Ungur", după numele regretatei interprete de muzică populară.

Schimbarea denumirii sălii a fost hotărâtă în octombrie de către Consiliul Local, care a dispus şi montarea deasupra intrării în clădirea din Piaţa Ferdinand nr. 4 a unei casete luminoase cu numele artistei.

"Îmi lipseşte..."

La inaugurarea oficială a sălii sub noua denumire au participat, printre mulţi alţii, viceprimarul Ovidiu Mureşan, cântăreaţa Florica Bradu, interpreta Ioana Urs, prieteni, apropiaţi şi admiratori ai artistei.

"Când ea a plecat, în viaţa mea a rămas un gol. Îmi lipseşte să comunic cu ea. Îmi amintesc cât era de nemulţumită de ceea ce se întâmplă în muzica noastră populară, de aceste devieri de la poezia şi cântecul popular", a povestit asistenţei Florica Bradu, cu lacrimi în ochi.

Colegă de scenă a regretatei interprete, Bradu a spus că prietenia cu Ungur i-a influenţat cariera într-un mod fericit. "Florica Ungur a fost un om modest, cu toate că avea foarte multe calităţi. A slujit în mod excepţional cântecul şi portul popular. A existat între noi o concurenţă, dar a fost una pozitivă, care ne-a obligat să încercăm să fim mai bune fiecare decât ea însăşi", a povestit cântăreaţa.

Ultima amintire

Florica Bradu a povestit asistenţei cum a vizitat-o la spital pe regretata interpretă chiar înainte să cadă răpusă de o boală incurabilă. "Am întâlnit-o în ultima seară din viaţa ei. Nu mai vorbea. I-am promis atunci, cu toate că nu ştiam dacă mă auzea, că voi vorbi tot timpul despre ea şi nu o voi uita niciodată", a spus Bradu.

Cântăreaţa a povestit că a rugat o prietenă comună, care veghea la căpătâiul suferindei, să o anunţe indiferent de oră de orice schimbare în starea ei de sănătate. Florica Ungur a încetat din viaţă în zorii următoarei zile.

"Nu sunt obişnuită să mă trezesc dimineaţa devreme. Stilul de viaţă al unui artist te obligă să rămâi treaz până noaptea târziu şi de la o vreme te obişnuieşti aşa. În dimineaţa aceea am primit un telefon la ora 6. Prietena noastră s-a scuzat că mă sună aşa devreme, iar eu i-am spus "Nu-i nimic, eu la 5 m-am trezit", "Să ştiţi că atunci a murit Florica", mi-a spus ea. Şi mi-a mai spus că după ce am plecat de la ea avea lacrimi în ochi. Deci m-a auzit", a încheiat Bradu.

În cadrul evenimentului de vineri tânăra interpretă bihoreană Ioana Urs, considerată de specialişti o succesoare a Floricăi Ungur, graţie timbrului vocal şi pasiunii pentru folclorul autentic, şi-a lansat albumul "Ce ai dorule cu mine". Albumul, cuprinde piese culese din judeţul Bihor. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol artistic, specific sărbătorilor de iarnă, cu dansuri populare şi colinde, susţinut de ansamblul Bihorul.