Primarul Ilie Bolojan vrea ca oraşul să preia Casa de Cultură a Tineretului din Ioşia de la "băieţii deştepţi" care au pus mâna pe imobil în perioada postdecembristă.
Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, decizia ca Primăria să facă demersuri pentru preluarea hotelului aflat în proprietatea Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor.
Fundaţia a preluat după revoluţie complexul Casa de Cultură a Tineretului aflat până atunci în proprietatea Uniunii Tineretului Comunist şi l-a devalizat.
"În anii ’90 nişte băieţi deştepţi au înhăţat administrarea acestui imobil. Oamenii ăştia, în afară de a-şi lua salariile, n-au făcut nimic altceva. Este un activ al comunităţii gestionat în bătaie de joc şi care putea fi folosit pentru oraş", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ca urmare a administrării defectuoase, Fundaţia Română pentru Tineret Bihor datorează astăzi 600.000 lei bugetului local, 270.000 lei către BCR şi tot atât la ANAF. Pe cale de consecinţă, fiscul va scoate la licitaţie pe 14 octombrie hotelul cu o suprafaţă de 1.500 metri pătraţi care ţine de acest complex imobiliar la un preţ de pornire de 2 milioane lei.
La Primărie sau Consiliul Judeţean...
Bolojan susţine că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă autorităţile judeţene ar fi luat măsuri în timp util. "Responsabili pentru această situaţie sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Prefectura. Conform Legii 146 din 2002 aveau competenţa să ridice Fundaţiei Române pentru Tineret dreptul de administrare a imobilului pentru management defectuos. Am făcut două sesizări către aceste instituţii, dar nu au luat nicio măsură", a declarat primarul.
Ilie Bolojan a mai spus că, mandatată de Consiliul Local, municipalitatea va face demersuri pentru a prelua hotelul în contul datoriei. Municipalitatea vrea să reabiliteze imobilul şi să îl folosească la cazarea sportivilor care vin la competiţiile de la Arena Antonio Alexe sau concurează sub culorile Clubului Sportiv Municipal.
"Vom face adrese să găsim o formulă de negociere ca oraşul sau Consiliul Judeţean să intre în proprietatea imobilului. Nu de alta, dar altfel va trebui să cumpărăm încă o dată pe bani publici ce a construit odată Statul Român", a spus Bolojan.