Ioşia veche va avea propria bază sportivă. Primăria vrea să amenajeze pe cele 5,5 hectare de teren din strada Barcăului, ocupată acum cu depozite de fier vechi, barăci în paragină şi terenuri virane, o zonă verde cu pistă de biciclete şi nu mai puţin de zece terenuri de fotbal, tenis şi baschet.

"Barăcile de aici vor fi demolate, dar platforma betonată de sub ele va fi păstrată pentru a fi folosită la viitoarele terenuri de sport", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

Potrivit edilului, lucrările vor demara în vară, se vor desfăşura etapizat şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2015. "Cu bani puţini, în cel mult doi ani întreaga zonă va căpăta o nouă faţă", a spus edilul.

Cu ajutorul firmelor orădene...

Pe lângă contribuţia efectivă a Direcţiei Tehnice şi Administraţiei Imobiliare Oradea, care vor salubriza zona, vor amenaja parcări şi vor construi terenurile de sport pe bani de la bugetul local, municipalitatea mizează pe implicarea companiilor locale.

"Vom încuraja în continuare firmele orădene să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi având în schimb posibilitatea să îşi amplaseze aici o placă cu numele companiei", a zis Bolojan.

Fără depozite de fier vechi!

Pentru că oraşul are în proprietate doar trei din cele 5,5 hectare de teren din strada Barcăului, municipalitatea va iniţia în viitorul apropiat un schimb cu firmele Transgex şi CIAC, deţinătoarele celorlalte amplasamente. În plus, pentru a putea reamenaja zona, municipalitatea va face demersuri pentru dezafectarea depozitelor din zonă, de la cel al Administraţiei Imobiliare Oradea până la cele de deşeuri reciclabile.

"Vom iniţia până la sfârşitul lunii mai un proiect de hotărâre prin care vom interzice amenajarea de depozite de fier vechi în zona centrală. Cele care vor mai funcţiona o vor face în zona industrială. Trebuie să ţinem seama de faptul că etapa colectării naturale a fierului s-a încheiat, iar acum majoritatea materialelor provin din furturi", a spus edilul.

Pistă lângă Peţa

Conform proiectului municipalităţii, zona verde din strada Barcăului va fi străbătută de o pistă de biciclete. Aceasta va face legătura cu strada Oneştilor iar de acolo, cu zona hypermarket-urilor Auchan şi Obi, cu noul campus şcolar, cu Universitatea şi, înaintând de-a lungul Peţei pe lângă gardul unităţilor militare, va ajunge în zona Cantermir, Lotus Center şi şoseaua de centură.

Pista de biciclete de pe malul Peţei va avea o lungime de 5,5 kilometri, va fi executată din fonduri europene, iar lucrările de amenajare a ei vor fi scoase la licitaţie în cursul acestei luni, având ca termen de execuţie luna septembrie a acestui an.

"În toamnă, la începerea anului universitar, studenţii care locuiesc în Nufărul nu vor mai veni la facultate cu autobuzul, ci vor putea folosi bicicletele pe pista proaspăt amenajată fără să se teamă de maşini", a declarat Bolojan.

Drum pentru pietoni, spre ERA

Edilul a mai spus că de-a lungul pistei de biciclete vor fi amenajate spaţii verzi, terenuri sportive şi zone de promenadă. Spre exemplu, în Calea Aradului, pe amplasamentul fostului poligon auto de lângă Peţa vor fi amenajate terenuri de sport.

"Vom avea o corespondenţă cu cei care au turnat aici în urmă cu patru ani fundaţia unei biserici, pentru a vedea dacă mai continuă construcţia sau predau terenul municipalităţii şi vom lua măsuri pentru salubrizarea întregii zone", a spus edilul.

Potrivit primarului, municipalitatea va construi în această zonă o pasarelă peste Peţa pentru a facilita accesul pietonilor şi bicicliştilor la hipermarket-urile Auchan şi Obi, cu posibilitatea continuării traseului către ERA Park printr-o subtraversare pe sub şoseaua de centură.

La fel, pe amplasamentul din spatele campusului şcolar către malul Peţei municipalitatea va amenaja un parc folosindu-se de platanii deja existenţi aici, iar strada Făgăraşului va fi asfaltată, urmând ca pe marginea ei să fie amenajate spaţii verzi.