Pe o ploaie deasă, reprezentanții Primăriei Oradea și cei ai RER Vest au prezentat vineri, la baza de pe strada Moreni a operatorului de salubritate, pregătirile pentru intervențiile de iarnă pe străzile și celelalte spații publice din municipiu. „Putem spune că suntem pregătiți și pentru viitorul sezon rece”, a spus viceprimarul Marcel Dragoș.

La rândul său, directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, a spus că iernile din ultimii ani n-au fost aspre în Oradea, dar chiar și așa sunt pregătite utilaje inclusiv pentru pluguit, operațiune care se face atunci când stratul de zăpadă de pe carosabil depășește 5 centimetri. 

„Suntem pregătiți”

La inspecția de iarnă au participat din partea Primăriei Oradea viceprimarul Marcel Dragoș și directorul tehnic Sebastian Marchiș, ambii constatând că operatorul de salubritate, care asigură și deszăpezirea străzilor, este pregătit și pentru sezonul rece ce se apropie. 

RER Vest a prezentat o serie de utilaje, care pot efectua diferite operațiuni, de la pluguit la împrăștiat de material antiderapant sau soluții lichide folosite pentru a nu afecta suprafețele din piețele centrale, cum sunt cele cu porfir. 

„Ne apropiem de debutul unui nou anotimp rece, alături de firma RER Vest, care și anii trecuți și-a făcut treaba în ceea ce privește sezonul rece și deszăpezirea străzilor. Avem în Oradea 1.170 de străzi, care sunt împărțite în patru «urgențe», prima fiind cea care trebuie să asigure deplasarea către instituțiile publice, către spitale, școli etc. După aceea, în funcție de importanță, se intervine și pe celelalte străzi din municipiu”, a spus viceprimarul Marcel Dragoș, care a adăugat că „putem spune, din ceea ce vedem, că suntem pregătiți și pentru sezonul rece ce urmează”. 


Pálhegyi Zoltán, Marcel Dragoș și Sebastian Marchiș (de la stânga la dreapta)

Cu ochii pe prognoze

Edilul a amintit că, începând de anul trecut, au fost amenajate în Oradea două depozite suplimentare (pe lângă cel din strada Moreni) de materiale necesare intervențiilor de iarnă ale RER Vest, unul pe strada Paleului și celălalt pe strada Gheorghe Doja, tocmai pentru ca utilajele să poată fi aprovizionate rapid, iar intervențiile să fie prompte. „Am vrut ca zona de străzi de pe dealuri să fie mai accesibilă pentru utilajele RER, astfel încât și locuitorii de pe deal să ajungă în siguranță în zona centrală a orașului”, a mai spus Marcel Dragoș. 

Directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, a precizat la rândul său că iernile nu aduc prea multă zăpadă în ultimii ani în Oradea, dar că există proceduri clare în ceea ce privește intervențiile, inclusiv prin împrăștirea preventivă de material antiderapant. „Pe baza prognozelor, noi încărcăm mașinile și așteptăm comanda să ieșim. Sunt mai multe tipuri de intervenții, inclusiv cele de prevenire. În ceea ce privește pluguitul zăpezii, această operațiune se face când zăpada de pe străzi depășește 5 centimetri, ceea ce s-a întâmplat o singură dată în ultimii 9 ani”, a spus Pálhegyi Zoltán.

Prioritatea, arterele mari

Florin Robotin, director operațional al RER Vest, a spus că și pentru iarna 2023-2024 sunt pregătite 23 de utilaje cu o capacitate cumulată de 130 mc de material antiderapant, „astfel încât să putem să acoperi Urgența 1 (n.r. – 389 de străzi, care reprezintă artere principale, căile mijloacelor de transport în comun, respectiv intrările şi ieşirile din Oradea) în 2 ore de la constatarea necesității intervenției asupra carosabilului”.

De asemenea, se vor folosi două utilaje pentru deszăpezirile cu material lichid, respectiv vor fi alocate cinci utilaje pentru transportul zăpezii de pe spațiile publice. Dacă va fi cazul să fie pluguită zăpada, RER Vest va putea trimite în teren 24 de autospeciale dotate cu pluguri.

În ceea ce privește materiale antiderapante aflate pe stoc, există 1.125 tone de sare, 271 de tone nisip și 10.080 litri clorură de calciu lichidă.

Directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiș, a subliniat că, dincolo de planul de intervenție pe cele 4 categorii de străzi din oraș, există un grup de comunicare între RER Vest, Primăria Oradea, Poliția Locală și Poliția Rutieră, astfel încât sesizările privind zonele cu polei sau zăpadă excesivă să poată fi rezolvate rapid, iar circulația în oraș să se desfășoare în siguranță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!