Primăria renunţă la intermediari. Întrunit miercuri în şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât cu unanimitate de voturi şi fără comentarii ca începând din septembrie, cel târziu, municipalitatea să nu mai vândă prin intermediul Societăţii Comerciale de Construcţii şi Tranzacţii Imobiliare Bihor imobilele construite din fondul de stat, curţile şi terenurile aferente acestora.

Începând cu data aducerii la cunoştinţă publică a acestei hotărâri, tranzacţiile se vor derula exclusiv prin intermediul Administraţiei Imobiliare Oradea, care va încasa şi comisionul de 1% din aceste tranzacţii.

Măsura internalizării acestor servicii a fost luată la propunerea AIO, pe considerentul că SCCTI înstrăina imobilele din zestrea oraşului sub preţul de piaţă.

Trotuare şi spaţii verzi...

Tot în şedinţa de miercuri, aleşii orădenilor au hotărât diminuarea de la 3.000 metri pătraţi la 1.900 metri pătraţi a suprafeţei de teren puse la dispoziţia Parohiei Ortodoxe "Duminica tuturor sfinţilor". Amplasamentul a fost dat în grija parohiei în ianuarie 2008 pentru o perioadă de 49 de ani şi urma să fie folosit pentru construirea unei biserici. În termenul scurs, parohia a reuşit să ridice doar fundaţia aşezământului de cult, în ciuda faptului că autorizaţia de construire a expirat şi nu mai poate fi prelungită.

Conform unei minute încheiate între conducerea municipalităţii şi preotul paroh Dindelegan Vasile-Marin, biserica a acceptat să renunţe la o treime din teren pe care municipalitatea va amenaja spaţii verzi şi trotuare, dar a beneficiat în schimb de o prelungire a termenului de finalizare a construcţiei până în august 2020.

În plus biserica şi-a mai asumat transportarea pe malul opus al pârâului Peţa a pământului rezultat din excavaţii până la sfârşitul lunii viitoare şi întreţinerea curăţeniei amplasamentului.

Imobile în reabilitare

De altfel, în cadrul aceleiaşi şedinţe consilierii locali au mai aprobat reabilitarea pe banii municipiului a imobilului din strada Republicii 13 şi Parcul Traian. Conform unei înţelegeri făcute cu Episcopia Ortodoxă Română, coproprietar al imobilului alături de mai multe persoane fizice şi juridice, AIO va executa lucrările în valoare de 693.000 lei pe bani de la bugetul local şi îşi va recupera investiţia prin neacordarea sumelor nerambursabile prevăzute anual pentru Biserica Ortodoxă Română.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi coproprietari, aceştia îşi vor achita în rate partea care le revine în rate eşalonate pe 5 ani, caz în care vor fi scutiţi de plata taxelor pentru autorizaţiile de construire şi luare în folosinţă şi impozitul pe proprietate vreme de cinci ani.

O situaţie similară se derulează în cazul palatului Moskovits Miksa, din Parcul Traian 2, imobil care va fi reabilitat de Abed Nego pentru suma de 910.000 lei. Lucrările vor fi suportate de la bugetul local, urmând ca AIO să îşi recupereze investiţia de la proprietarii din imobil.

Aceştia au de ales între a achita de bunăvoie partea lor de contribuţie la lucrări, beneficiind de un grant de 20% din valoarea lor şi alte facilităţi, aşa cum au şi optat 80% dintre proprietari, sau vor fi puşi la plată silit fără a mai putea beneficia de facilităţi.