Aproape 14.000 mc de buşteni şi cherestea fără acte de provenienţă în valoare de 4,8 milioane de lei au fost găsiţi de la începutul acestui an la gaterele şi depozitele de lemne din judeţ, în urma unor verificări făcute de Garda Forestieră Bihor.

Inspectorul şef Maria Antal a declarat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că întreaga captură s-a făcut cu ajutorul aplicaţiilor speciale, Sumal Agent şi Iwood Traking, iar masa lemnoasă găsită fără documente justificative a fost confiscată în întregime.

Totodată, a mai spus Antal, personalul Gărzii Forestiere a realizat 54 de inspecţii de fond complexe în pădurile administrate de ocoalele silvice de stat şi private ori în cele deţinute de persoane fizice şi nedate în pază. Rezultatul? 2567 mc de arbori au fost tăiaţi ilegal, valoarea prejudiciului fiind stabilită la 718.600 lei. În două situaţii, comisarii au sesizat parchetul, anchetele penale fiind în curs de desfăşurare.  

Împreună cu poliţişti, jandarmi, inspectori ai Direcţiei Silvice Oradea, inspectori din cadrul ocoalelor silvice private, specialiştii Gărzii Forestiere Bihor au verificat, din trafic, şi transporturile de lemne, fructe de pădure, ciuperci, cetină. Valoarea materialului confiscat este de 13.783 lei, cu mult mai mic decât în anul trecut, când raziile de pe şosele s-au soldat cu confiscări de aproape 50.000 lei.

"S-a controlat, totodată, activitatea de exploatare a masei lemnoase executată de agenţi economici atestaţi sau în regie proprie de către structurile silvice care administrează fond forestier şi s-au aplicat măsurile legale împotriva celor care au încălcat normele tehnice specifice. Au fost  86 controale soldate cu 14 procese verbale de contravenţie şi amenzi în valoare de 21.800 lei", a arătat inspectorul şef Maria Antal.

Inspectorul şef a arătat că Garda Forestieră a efectutat mai multe controale pe fondurile cinegetice, vizând modul în care sunt respectate prevederile contractelor de gestionare, îndeplinirea condiţiilor de licenţiere, autorizaţiile de vânătoare, gestionarea vânatului recoltat, corectitudinea evaluării trofeelor de vânat recoltate. "În Bihor sunt 69 de fonduri de vânătoare desfăşurate pe o suprafaţă totală de peste 700.000 de hectare, dintre care 25 de fonduri sunt gestionate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, opt de Direcţia Silvică Oradea, alte 35 de fonduri sunt în administrarea a 21 de asociaţii de vânătoare, iar un fond de vânătoare este atribuit spre gestionare Universităţii din Oradea în scop didactic. De asemenea, pe raza judeţului funcţionează un complex de vânătoare pe o suprafaţă de 1.157 ha, administrat de SC Wild Boar Club SRL, deţinută de cunoscutul om de afaceri Ion Ţiriac. Pe lângă controalele de fond efectuate la aceste asociaţii, în cursul anului 2016, au fost primite şi rezolvate 29 de sesizări, faţă de 31 primite şi rezolvate în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Antal.

Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a remarcat că schimbările legislative făcute în ultima perioadă în domeniul silvic, care au înăsprit sancţiunile, a redus furturile, dar nu le-a oprit definitiv. „Eu nu mai vreau să văd imagini cu suprafeţe din Bihor, de pe care pădurile au fost rase în vreme ce în urmă cu câţiva ani erau pline de verdeaţă. De aceea, aveţi tot sprijinul din partea tuturor instituţiilor competente din Bihor, pentru a împiedica astfel de fapte”, a spus prefectul de Bihor, Claudiu Pop.