Prima generație a Liceului de Construcții Mașini din Oradea, fostul Liceu Industrial 1, astăzi Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, a strigat vineri catalogul după o jumătate de veac.
La întâlnirea organizată în aceeași clasă din clădirea care adăpostește astăzi liceul reformat Lorátffy Zsuzsanna au luat parte 14 absolvenți din anul 1971 și trei dintre dascălii care i-au pregătit pentru profesie și viață.
13 pe un loc!
„La acea dată, în țară, existau patru licee industriale, din care ultimul fusese înființat în 1966 la Oradea. Era perioada de industrializare a României, iar concurența la un astfel de liceu era chiar mai mare decât la liceele consacrate, cum era Emanuil Gojdu. La clasa cu specialitatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini au fost 9 candidați pe un loc. iar la cealaltă clasă, Mașini Aparate Electrice, au fost 13 elevi pe un loc”, și-a amintit fostul absolvent Ioan Pater, astăzi în vârstă de 70 de ani.
La acea vreme, ciclul liceal dura 5 ani și era gândit într-un sistem similar celui dual de astăzi. „Marțea și joia erau zile de practică”, a povestit Pater.
Nivelul de pregătire a fost atât de ridicat încât, după terminarea liceului, peste 80% dintre cei 61 de elevi care au urmat cursurile la zi au fost declarați admiși la facultate. „Majoritatea au făcut o carieră în domeniu, dar au fost și colegi care au optat pentru limbi străine, medicină sau, așa cum am fost eu, spre științe economice”, a spus bărbatul.
Din prima generație a liceului au făcut parte, printre mulți alții, Lorincz Ladislau (fost director Electrica Oradea), Vasile Nicoară (fost director Electrica Zalău), Ioan Pater (fost director al filialei Băncii Agricole) și profesorul universitar Petru Romocean.
„O generație extraordinară...”
La întâlnirea cu cei 14 absolvenți de acum jumătate de veac au luat parte profesorii Alina Pop (chimie), soția regretatului profesor de sport Ioan Pop, care a și fost dirigintele unei clase, Florica Bodor (limba și literatura română), Ioan Karácsonyi (chimie) și actualul director al colegiului Traian Vuia, Alina Cotca.
„Ați fost o generație extraordinară, copii care veneau inclusiv din alte județe cu un bagaj de cunoștințe foarte bogat și care erau de o sensibilitate deosebită. Am învățat foarte mult de la voi”, a împărtășit „clasei” profesoara Florica Bodor.
Momentul reîntâlnirii a fost emoționant nu doar pentru elevi, dar și pentru dascălii lor. „Ne bucurăm că suntem împreună și că încă suntem...”, a spus diriginta „prin adopție” Alina Pop.
Reuniți în curtea fostului liceu, absolvenții și profesorii lor au urcat în sala de la etajul doi al clădirii unde au cântat „Gaudeamus Igitur” și au strigat, după jumătate de secol, catalogul. Iar pentru dascălii intrați definitiv în amintire și colegii care nu mai pot spune „prezent” au ținut un moment de reculegere...