Lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand şi a malului stâng al Crişului Repede vor începe în primăvara anului viitor. Ambele lucrări, cu valori de 19 milioane lei, respectiv 9,9 milioane lei, au fost adjudecate de asocieri de firme reprezentate de constructorul Gavella.

La primăvară...

Reabilitarea Pieţei Ferdinand va fi realizată de firma Gavella în asociere cu  Porfido ed Arte Consorzio Stabile şi Kal Trans SRL. Asocierea a ofertat cele mai mici preţuri, de 17,6 milioane lei şi 1,4 milioane lei, la ambele loturi de lucrări din piaţă.

„Contractele au fost semnate în data de 15 octombrie, urmând să fie dat ordinul de începere pentru proiectare, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 3 luni proiectarea și 18 luni executarea lucrărilor”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit municipalităţii, proiectul vizează, printre multe altele, reabilitarea infrastructurii de reţele de sub piaţă, pietruirea suprafeţei de călcare, amenajarea de spaţii verzi, modernizarea sistemului de iluminat public, respectiv echiparea pieţei cu fântâni arteziene şi bănci, coşuri de gunoi, şi panouri de informare în concordanţă cu aspectul zonei.

Singură ofertă

În ceea ce priveşte reabilitarea porţiunii din zona centrală a malului stâng al Crişului Repede, asocierea reprezentată de firma Gavella, din care mai fac parte, alături de Porfido ed Arte Consorzio Stabile, asociaţii Proconsolutions şi Iriconstruct, a câştigat licitaţia fără emoţii, fiind singurul candidat care a depus oferte.

Constructorii şi-au asumat proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru suma de 9,9 milioane lei fără TVA. Contractul între Primărie şi constructor a fost semnat pe 22 octombrie.

Între altele, investiţia cuprinde reabilitarea îmbrăcăminții rutiere și a trotuarelor, restaurarea stâlpilor de iluminat, a jardinierelor și parapetului metalic realizate de arhitectul László Vágó și crearea unui parcurs pietonal la cota râului, cu continuare pe sub podul Sfântul Ladislau, până la viitoare parcare supraetajată.

Proiectul mai vizează amenajarea de spaţii verzi dotate cu mobilier urban şi iluminat public, precum şi a unei piste pentru biciclete cu două sensuri la nivelul străzii.

Constructorul Gavella, paronat de omul de afaceri Gheorghe Vajai, face parte din acelaşi grup de firme cu compania Drumuri Orăşeneşti, care a reabilitatat Piaţa Unirii şi s-a ocupat, printre altele, de reabilitarea străzii Vasile Alecsandri.

La rândul lor, italienii de la Porfido ed Arte au pietruit Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri, au lărgit, între altele, trotuarul dintre bulevardul Magheru şi intrarea pe pietonalul străzii Republicii.