Săptămâna trecută, pe o vreme de vară, cu temperaturi de 26 grade Celsius, caloriferele orădenilor erau fierbinţi. "Am sunat de mai multe ori la dispecerat să le bat obrazul. Bine că în iarnă, când tremuram în apartamente, nu ne dădeau căldură, iar acum, când lumea începe să iasă la plajă, caloriferele numai că nu ard", reclamă preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Şi ca el sunt sute de orădeni. Intrată în primăvară cu lucrările la noua centrală pe gaz, Termoficare a prelungit forţat sezonul de încălzire până la sfârşitul săptămânii trecute, ca să îşi poată testa sub sarcină noile instalaţii pe gaz. Pe buzunarul orădenilor...

Căldură pe căldură

Săptămâna trecută, în dispeceratul Termoficare au sunat telefoanele non-stop. În cinci zile operatorul a primit pe numărul gratuit Telverde peste 189 reclamaţii legate exclusiv de faptul că în locuinţe era prea cald.

Dan Creţ, purtător de cuvânt Termoficare"Oamenii erau supăraţi că, în ciuda încălzirii vremii, Termoficare furniza în continuare agent termic. Majoritatea solicitanţilor cereau sistarea serviciilor în cel mai scurt timp", spune purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţu (foto).

După o iarnă în care a înregistrat peste 1.000 de sesizări scrise şi a primit circa 20.000 de reclamaţii telefonice din partea orădenilor care îngheţau în case, operatorul de termoficare a căzut în cealaltă extremă. BIHOREANUL a aflat de ce...

Atenţie, probe!

Deşi, pe lege, furnizarea agentului termic trebuia oprită încă de miercurea trecută, pentru că se înregistraseră deja trei nopţi consecutive cu temperaturi peste 10 grade Celsius, Termoficare a prelungit sezonul de încălzire până sâmbătă. Măsura n-a fost luată însă pentru a umfla facturile orădenilor, ci pentru a da posibilitatea constructorului noii centrale pe gaz să-şi verifice instalaţiile.

Stănel Necula, admnistrator special al CETLa începutul săptămânii trecute, Elsaco Engineering a pornit primul cazan de apă fierbinte (CAF) pentru proba de funcţionare neîntreruptă de 72 de ore, iar cum apa clocotită rezultată nu putea fi eliberată în aer precum aburul, a fost pompată în caloriferele orădenilor. "Stadiul lucrărilor la centrală a făcut ca probele de funcţionare să fie programate pentru perioada 1-15 aprilie, când de obicei nu se impune sistarea energiei termice. Anul acesta a fost, însă, mai cald", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare.

Oricum, în final, pe fondul temperatorilor văratice şi a reclamaţiilor repetate, societatea a închis oficial sezonul de încălzire sâmbăta trecută, la o zi după ce oprise furnizarea agentului termic pentru 80% din consumatori.

Teste ...

Liviu Vereha, inginer cetOprirea încălzirii nu va afecta însă punerea în funcţiune a instalaţiilor. "La începutul săptămânii (n.r. - 11-17 aprilie) vom porni în probe staţia de tratare a apei, degazoarele şi celelalte componente", spune inginerul Liviu Vereha (foto), manager de proiect din partea Elsaco Engineering, firma care a construit noua centrală împreună cu SCT Italia.

Verificările merg până la cel mai mic detaliu. Spre exemplu, sâmbăta trecută o echipă de reprezentanţi ai General Electric, producătorul turbinei, a ridicat mostre de gaz pe care le-a transportat cu avionul la sediul din Atlanta (SUA) pentru analize amănunţite. "Eficienţa turbinei garantată de producător este influenţată de calitatea combustibilului, aşa că îşi ia toate măsurile de precauţie", spune Vereha.

Americanii au bănuiala că gazul românesc furnizat din magistrala Transgaz este mai "slab" decât cel rusesc şi ar dori să diminueze proporţional eficienţa garantată a centralei înainte să intre în conflict cu beneficiarul, sau să recomande modificarea instalaţiei.

... şi "proteste"

Turbina în valoare de 18,8 milioane euro este cea mai scumpă piesă a noii centrale de 52 milioane euro, urmând să fie supusă probei focului la mijlocul acestei săptămâni, când producătorii se vor fi lămurit cu privire la calitatea gazului, iar cazanele pe cărbune vor fi oprite ca să nu "pompeze" funingine în noua centrală, punând-o astfel în pericol.

Până atunci, constructorul va încerca să pornească şi al doilea CAF. Cazanul, mare cât un bloc cu trei etaje, a fost verificat vinerea trecută pentru proba de 72 de ore şi apoi oprit subit. "Făcea ca toţi dracii. Cum dădeai drumul la gaz şi începea ventilatorul să pompeze aer pentru intensificarea arderilor, cum începea să huruie şi să se scuture toată hardughia, de se desprindeau bucăţi de beton din pereţi", povesteşte un muncitor. Utilajul va fi supus unor verificări şi repornit zilele acestea, simultan cu oprirea CET-ului pe cărbune.

CET trece pe gaz

Cert e că săptămâna aceasta pe vechiul horn al CET nu va mai ieşi fum, ci abur. De marţea trecută, când a sistat aprovizionarea cu cărbune, Electrocentrale a pornit pe rând fiecare cazan, aşa încât să epuizeze combustibilul solid depozitat în buncăr, ceea ce provoacă un şuier enorm care se aude până la Sîntandrei şi Episcopia Bihorului, de parcă hardughia şi-ar lua zborul. De ce se eliberează aburul în atmosferă? Simplu: pentru a intensifica arderile din cazan. "În funcţie de temperaturile exterioare, cel mai târziu miercuri vom epuiza stocul de cărbune, iar centrala va trece pe gaz", spune Necula.

După fix 50 de ani de la punerea în funcţiune, vechiul grup energetic va fi definitiv "tras pe dreapta". Până la pornirea noii centrale, orădenii se vor spăla graţie singurului cazan pe gaz rămas din vechiul CET, suficient pentru a furniza apă caldă întregului oraş. Turbina va primi primul foc săptămâna aceasta, după care va fi supusă unor verificări amănunţite înaintea probei de 72 de ore. "Cel mai probabil, centrala nouă va fi recepţionată integral la sfârşitul acestei luni şi va intra în funcţiune în mai", zice directorul.

Pregătiri de şomaj

Noua centrală pe gaz va fi deservită de numai 220 de angajaţi, faţă de 513, câţi are CET-ul pe cărbune. Pentru a preveni o bombă socială, municipalitatea a făcut demersuri pentru iniţierea unei Hotărâri de Guvern conform căreia angajaţii trimişi în şomaj vor beneficia de plăţi compensatorii de până la 24 de salarii, după vechime. Măsura este menită să le ofere un balon de oxigen muncitorilor trecuţi în marea majoritate de 50 de ani şi greu de reorientat pe piaţa muncii.

Cum în plin an electoral plăţile compensatorii ale energeticienilor concediaţi la Oradea au toate şansele să fie la coada priorităţilor Guvernului, cel mai probabil angajaţii vor trebui să se mulţumească cu cele maxim 8 salarii compensatorii prevăzute în contractul de muncă. Asta dacă nu cumva, pe fondul unui faliment iminent al societăţii care gestiona vechiul CET, se vor risipi şi acelea odată cu fumul cărbunelui...


METEO-CET
După cum bate vântul!

De săptămâna aceasta, odată cu sistarea încălzirii pe cărbune şi trecerea pe alimentarea cu gaz, fumul care iese din hornul Electrocentrale înalt de 220 metri va deveni amintire. Puţini ştiu, dar pentru energeticienii orădeni şarpele negru care ieşea din coşul centralei dădea cea mai exactă prognoză meteo cu putinţă. Potrivit meseriaşilor bătrâni, atunci când fumul centralei era bătut de vânt dinspre Nord sau Nord-Vest către Sântandrei urma o răcire a vremii. Când fumul era mânat spre Episcopia Bihor, semn că vântul aducea aer mediteranean dinspre Sud şi Sud-Vest, urma o încălzire, iar apoi ploi pe fondul evaporării aerului marin. Vremea bună era anunţată de fumul care se ridica drept, fără unduiri, semn al unei presiuni atmosferice scăzute.