Prima şedinţă de Consiliu Local, prima scumpire! Aleşii orădenilor vor fi chemaţi să aprobe miercuri, în şedinţă extraordinară, scumpirea gigacaloriei cu 21%. Conducerea Termoficarea a cerut municipalităţii majorarea preţului gigacaloriei de la 243,46 lei la 294,76 lei începând cu data de 1 iulie. Scumpirea agentului termic va afecta deocamdată doar agenţii economici.

Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, conducerea Primăriei le-a propus aleşilor orădenilor să aprobe "menţinerea preţului de facturare la populaţie la 240 lei pe gigacalorie şi creşterea subvenţiei asigurată de la bugetul local de la 3,46 lei pe gigacalorie la 54,76 lei pe gigacalorie".

"Orădenii care se încălzesc iarna cu agentul termic furnizat de Termoficare nu vor plăti în viitorul apropiat o gicacalorie mai scumpă, în ciuda noilor reglementări legale în materie şi a noilor condiţii tehnice, şi aceasta deoarece Primăria Oradea va creşte cuantumul subvenţiei", a precizat şi viceprimarul Dacian Palladi. 

Potrivit reprezentanţilor Termoficare, preţul gigacaloriei se va scumpi pe fondul utilizării gazului în loc de cărbune în producţia energiei termice începând din primăvara acestui an.

"Preţul gazului este mai mare decât cel al cărbunelui, fapt pentru care am aplicat preţurile de referinţă pentru energia termică produsă pe gaz în regim de congenerare de înaltă eficienţă menţionate într-un ordin din 2015 de preşedintele ANRE", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

În prezent preţul gigacaloriei este de 243,46 lei, începând din ianuarie 2016, sumă din care orădenii plătesc 240 lei, diferenţa fiind asigurată prin subvenţie de la bugetul local.