Gheorghe Mudura, patronul cunoscutului grup de firme Master, a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare, într-un dosar trimis în judecată în 2006 de către procurorii DNA Oradea. În total, în respectivul dosar, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie au trimis după gratii patru oameni de afaceri şi un fost şef de serviciu din Ministerul Economiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, miercuri, sentinţa definitivă în cazul lui Niculae Dinculeasa, şef serviciu din Ministerul Economiei, şi al altor cinci oameni de afaceri, printre care şi Gheorghe Mudura, patronul cunoscutului grup de firme Master, trimişi în judecată în 2006 de procurorii DNA Oradea pentru corupţie, evaziune fiscală sub formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, fapte prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei.

7 ani pentru Mudura

După patru amânări, judecătorii au respins recursurile declarate de inculpaţi şi au menţinut condamnările dispuse de Curtea de Apel Oradea. Astfel, dintre cei şase inculpaţi, cinci au primit pedepse cu executare, iar faţă de o persoană, un om de afaceri sirian, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru prescrierea răspunderii penale.

Funcţionarul ministerial Niculae Dinculeasa fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite cu urmare a îndeplinirii unor însărcinări incompatibile cu funcţia de supraveghere şi control a agenţilor economici.

Papp Sandor, administrator al SC Steel Petrol SRL Oradea, a primit 6 ani cu executare pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în inscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Partenerul acestuia de afaceri, Gheorghe Mudura, administrator al SC Călugăreni Com SRL Oradea şi SC Euromaster SRL Oradea, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Sirian scăpat

Gheorghe Telescu, administrator al SC Cameleon SRL Timişoara, a încasat 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Tudor Gavriluţ, administrator al SC Eurobild Trade SRL Oradea, 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În cazul sirianului Al Kassas Abdul Aziz, administrator al SC Aziza Impex SRL Cluj-Napoca, trimis în judecată de DNA Oradea pentru complicitate la evaziune în formă continuată, judecătorii au dispus încetarea procesului ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Din reţeaua de evazionişti, cel mai cunoscut personaj este Gheorghe Mudura, zis Gelu, afacerist remarcat în mai multe domenii de activitate, dar îndeosebi prin „loviturile" date prin privatizarea dubioasă a societăţii Librarul, având ca unic scop valorificarea spaţiilor fostelor librării orădene, respctiv prin ţepele cu produse petroliere, pentru care a şi fost arestat, de altfel, la Ploieşti, la finele anilor 90.

Împreună cu ex-directorul PECO Bihor, Octavian Abrudan, Mudura a fost cercetat şi pentru o fraudă de 1,46 milioane lei dată companiei de stat, dar a fost scăpat de acuzaţii după mai bine de un deceniu de "declinări" succesive ale competenţei anchetatorilor. Şi în dosarul în care a fost condamnat acum, Gheorghe Mudura a fost arestat, la solicitarea procurorilor DNA, în perioada 10 -17 ianuarie 2006, alături de Papp Sandor.

Banii înapoi

Magistraţii au mai dispus ca toţi inculpaţii să plătească, în solidar cu firmele, prejudiciul de 12.478.531 lei, cu dobânzi şi penalităţi de întârziere. Totodată, judecătorii au dispus confiscarea mitei de 45.000 lei de la consilierul ministerial şi anularea tuturor facturilor fisctive.

Decizia este definitivă, urmând ca, în baza mandatului de executare emis de Tribunalul Bihor, instanţa de fond care a soluţionat cazul, poliţiştii să îi depună la Penitenciar pe cei cinci condamnaţi. „Deocamdată, mandatul de executare nu ne-a fost comunicat. Când va fi trimis, vom face demersurile pentru încarcerarea condamnatului", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Achiziţii fictive

Potrivit rechizitoriului finalizat în 2006 de DNA Oradea, în perioada 2001-2003, Papp Sandor şi Gheorghe Mudura au înregistrat în contabilitate facturi provenite de la firme fără activitate ori chiar inexistente care atestau achiziţii fictive cu fier vechi în valoare de peste 15 milioane lei, în urma cărora cei doi oameni de afaceri au recuperat TVA necuvenit de 2,9 milioane lei şi, totodată, şi-au diminuat ilegal taxele şi impozitele datorate statului cu 6,7 milioane lei. Pentru a se pierde urma ingineriilor financiare, indivizii acţionau şi pe alte trei firme, administrate de Gheorghe Telescu, Tudor Gavriluţ şi Al Kassas Abdul Aziz, acuzaţi de complicitate.

Întreaga cantitate de fier vechi achiziţionată pe acte a fost direcţionată, tot prin intermediul unor documente fictive, spre export, cu complicitatea consilierului Niculae Dinculeasa, şef serviciu în cadrul Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor din Ministerul Economiei. Potrivit procurorilor, consilierul ministerial le facilita obţinerea licenţelor de export, în schimbul unor sume de bani pe care afaceriştii le trimiteau periodic prin mandate on-line, totalul mitei încasate de Dinculeasa ridicându-se la 45.100 lei, recunoscută de acesta.

Din sumele obţinute fraudulos, motivând plata unor datorii şi ridicări de numerar, Papp şi Mudura au „spălat" banii, plimbându-i prin conturile bancare ale altor societăţi comerciale, urmărind ca, în final, să-i poată transfera în propriul cont.