Programul Generatia Tech, derulat de comunitatea Digital Nation începând din august 2019 cu ajutorul unui grant de 2 milioane euro oferit de Google.org, inclusiv în trei orașe din România printre care și Oradea, s-a încheiat.

Cursuri pentru tineri

Potrivit unui comunicat al Primăriei, 180 de tineri orădeni cu vârste între 15 și 24 de ani au parcurs complet toate etapele de formare, iar 50 dintre aceștia s-au înscris la practica avansată urmând să participe la realizarea unor micro-proiecte.

„La debut s-au înscris 290 de aplicanți din Oradea, dintre care 180 au parcurs complet programele de formare, iar 50 s-au înscris la practica avansată participând la realizare unor micro-proiecte”, se menționează în comunicat.

Din totalul participanților 65% au fost elevi, 20% studenți iar 15% persoane fără ocupație.

Aceștia s-au instruit gratuit, la alegere, în administrare digitală în cadrul specializării „IT Literacy” sau programare și codare aplicații web și mobile basic prin cursurile „Learn to code”.

Cu șanse de angajare...

La finalul cursurilor absolvenții au fost consiliați în găsirea unor job-uri digitale în plan local. „În ceea ce privește programul de angajare, au existat 27 de aplicanți la program, dintre care 23 au fost la cel puțin un interviu și 7 cursanți s-au angajat pe poziții tehnice sau de programare. Companiile care au făcut angajări au fost: Astor Mueller, Accesa, Neobyte Solutions și OTL”, a transmis Primăria.

Implicarea comunității a fost și motivul pentru care Google.org s-a implicat în acest proiect, cel mai mare derulat de firmă în Europa Centrală și de Est.

„Programul Digital Nation - Generația Tech s-a integrat practic în strategia locală Realizează-te în Oradea! (Make IT in Oradea), oferind o șansă în plus tinerilor de a alege domeniul IT, de a dobândi competențe în specializări de viitor și de a se convinge că pot găsi oportunități de angajare în orașului nostru”, a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Comunitatea Digital Nation cuprinde 13 organizații din 11 țări.