Joi, la ora 19, Filarmonica Oradea invită melomanii la Concertul „Imperial” - Concert pentru pian și orchestră nr. 5 în Mi bemol Major op. 73 - și Simfonia a 3-a „Eroica” în Mi bemol Major, op. 55, lucrări ce reflectă cu acuratețe „Geniul lui Beethoven”, așa cum este intitulat evenimentul muzical. Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de maestrul Mihnea Ignat, iar la pian se va afla Ioana Poenaru.

„Ludwig van Beethoven este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii clasice din toate epocile. Revoluționar, inovativ, dar și clasic, acesta și-a exprimat gândurile profunde în lucrări monumentale, însoțite de sentimente sfâșietoare, îmbinate cu eroism și învăluite de o muzică ce plutește și dăinuie de mai mult de 200 de ani”, menționează organizatorii instituției.

Viața personală a compozitorului a fost marcată de o luptă eroică împotriva surdității, unele dintre cele mai importante lucrări ale sale fiind compuse în ultimul deceniu din viața sa, atunci când își pierduse aproape în totalitate auzul. Într-o epocă în care a asistat la declinul patronajului de la curte și de la biserică, el nu numai că s-a întreținut din vânzarea și publicarea operelor sale, dar a fost și primul muzician care a primit un salariu fără alte îndatoriri decât aceea de a compune cum și când se simțea inspirat.

Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol Major, op. 73, denumit și „Imperialul”, cu aspecte militare specifice stilului eroic, a fost compus în anul 1809 la Viena și a fost dedicat arhiducelui Rudolf, care era patronul, amicul și elevul lui Beethoven.

Simfonia nr. 3 în Mi bemol Major, op. 55 „Eroica” reprezintă o lucrare a grandorii, a dramatismului și a eroismului, fiind o noutate în genul simfoniei abordat până în secolul XIX. Premiera sa a avut loc la 7 aprilie 1805 la Viena.

Mihnea Ignat este unul dintre cei mai importanți dirijori români din generația tânără. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, studiile masterale le-a desfășurat la clasa maestrului Horia Andreescu, a fost director muzical la Filarmonica Universității din Alicante, Spania, colaborator la Orchestra din Republica Dominicană. În prezent, este dirijor principal la Opera Națională Română din Timișoara și director muzical la Orchestra Simfonică din Elche, Spania.

Ioana Poenaru a crescut la Oradea, într-o familie de muzicieni. De la o vârstă fragedă și-a descoperit chemarea spre muzică, în special prin creația lui Beethoven. Astfel începe să studieze pianul la Liceul de Artă din Oradea și apoi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pianista s-a afirmat în Germania în cadrul mai multor festivaluri și concerte, a colaborat cu mai multe orchestre din țară.

Concertul este reprogramat din stagiunea trecută, biletele achiziționate atunci rămân valabile, iar pentru cei care nu au încă, biletele mai pot fi cumpărate pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!