Reparațiile sunt pe terminate, revizia turbinei se va încheia săptămâna viitoare, stocul de gaz este asigurat, Termoficare Oradea poate deschide oricând sezonul de încălzire. Mai rămâne de văzut dacă orădenii își vor și permite să deschidă robinetele din subsolul blocurilor.

„Dacă anul trecut cumpăram gaz cu 80 lei pe Mwh, astăzi prețul mediu a crescut la 260 lei Mwh. Potrivit estimărilor noastre, dacă nu intervine nimic, gigacaloria ar trebui să se scumpească cu circa 70%”, avertizează primarul Florin Birta.

Pregătiri de iarnă grea 

Termoficare Oradea poate porni încălzirea oricând dacă temperaturile medii vor coborî sub 10 grade Celsius trei nopți consecutiv. „Toate lucrările se vor finaliza până la deschiderea sezonului de încălzire”, asigură directorul societății, Călin Ungur (foto).

Operatorul a investit în vară 40 milioane lei în reabilitarea rețelei primare, în montarea de module termice pe străzile Aurel Lazăr și Libertății și în reabilitarea punctelor termice 104 din zona Transilvaniei, 871 și 872 (Nufărul) și 610 (Decebal), o parte din lucrări cu finalizare în 2022.

Societatea a mai făcut reparații de 4 milioane lei prin înlocuirea a 3 kilometri de rețea și a tronsoanelor cu avarii aferente punctelor termice 712 (din strada Tudor Vladimirescu), 826 și 862 (Nicolae Bălcescu), 902 (Liceul cu Program Sportiv Bihorul) și 808 (Sucevei).

Mai mult, până pe 10 octombrie, Termoficare derulează cea mai mare revizie de la instalarea turbinei General Electric, în valoare de 2 milioane dolari. „Se schimbă secțiunea caldă și camera de ardere a gazului”, spune directorul. Odată lucrările finalizate, Oradea va trece cu bine prin iarnă. „Nu ar trebui să avem avarii majore”, completează Ungur.

Gaz pe foc 

Marea provocare este, însă, scumpirea combustibilului. Dacă în septembrie 2020 gazul costa undeva la 71 lei pe Mwh, săptămâna trecută se vindea pe bursă și cu 300 lei.

Societatea orădeană și-a făcut rezervele pentru iarnă cum a putut. „Avem asigurat 20% din necesarul de gaz la un preț fix de 260 lei pe Mwh. Diferența de 80% este acoperită prin mai multe contracte la prețul bursei, plus o marjă în speranța că gazul se va ieftini”, arată directorul financiar al societății, Nadia Haș (foto).

Termoficare a cerut deja Autorității Naționale de Reglementare în Energie actualizarea prețului gigacaloriei cu scumpirea gazului. „În noiembrie, ANRE va emite o decizie cu prețul de producere al gigacaloriei, care va trebui aprobat în Consiliul Local”, spune Haș.

Încălzirea unei garsoniere: 290 lei! 

Ca niciodată, prețul gigacaloriei ar putea crește și cu 70%. Astfel, în cea mai grea lună de iarnă, încălzirea unei garsoniere cu o suprafață utilă de 33 metri pătrați s-ar putea scumpi de la 170 lei, cât a fost în sezonul trecut, la circa 290 lei în iarna care vine, iar a unui apartament cu 2 camere de 48 mp de la 240 lei la 400 lei. La fel, costurile cu termoficarea unui apartament cu 3 camere de 62 mp ar putea urca de la 315 lei la 535 lei.

„Să sperăm că nu se va ajunge aici, că Guvernul va găsi soluții de plafonare a prețului la gaz și că va ajuta cu bani sistemele de termoficare din țară”, declară primarul Florin Birta (foto).

Ce urmează?

Primarul mizează mai mult pe scăderea TVA pentru termoficare de la 19% la 5% începând din ianuarie decât pe subvenționarea gigacaloriei de la bugetul local. „Nu știu dacă este corect să mergem pe subvenții. Orădenii care se încălzesc pe gaz plătesc deja facturi de două ori mai mari decât anul trecut, fără să-i ajute nimeni cu nimic”, zice Birta.

Mai mult, săptămâna trecută niciun furnizor nu își asuma un preț fix al gazului pe o perioadă mai lungă de două luni, de teamă că acesta va urca în continuare. Într-un fel, e și logic. Dacă peste vară gazul s-a scumpit pe fondul creșterii cererii, la iarnă, când CET-urile și populația vor porni arzătoarele și consumul va urca, prețul ar putea crește și mai tare. Și-atunci chiar că ne-am ars!