Protestul angajaţilor de la Băiţa Bihor, început pe 15 iunie, continuă şi capătă forme extreme: doi ingineri şi un muncitor de la societatea Băiţa Bihor au intrat, miercuri, în greva foamei, iar alţi colegi li se vor alătura în următoarele zile, solicitând prezenţa preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Daniel Grigoriu-Norocel.

"Vom rămâne în greva foamei până când domnul preşedinte al ANRM va considera că suntem destul de importanţi să ne facă o vizită, să vadă adevărul şi să nu se lase impresionat de escroci", susţine inginerul Andrei Hăprean, unul dintre grevişti.

Protest pe stânci

Împreună cu inginerul Vlad Morar (foto stânga) şi unul dintre muncitori, Eugen Martin (foto mijloc), Hăprean (foto dreapta) s-a mutat în carieră, cei trei dormind într-un cort instalat pe una din stânci. 

Pentru Martin, protestul are o motivaţie în plus. "Săptămâna viitoare, soţia mea va naşte. Trebuie să lupt ca să-i ofer copilului meu un viitor mai bun", spune el.

Cei trei au intrat, miercuri, în greva foamei și alţi angajaţi ai companiei li se vor alătura demersului, începând de joi.

În carieră se află, încă din 15 iunie, şi directorul general al companiei, Maria Trip, care doarme într-o rulotă şi, în fiecare zi, timp de două ore, se leagă în corzi de stânci. 

"Au trecut 16 zile de când am început protestul. Este trist că nimeni nu face nimic decât inventează motive ca să nu ne dea dreptul la muncă. Mă îngrijorează foarte mult că trei dintre angajaţii noştri au intrat în greva foamei, dar ne vom alătura lor, rând pe rând, câţi putem, poate vom beneficia de respectul instituţiilor statului şi de deranjul preşedintelui ANRM să vină până aici, să vadă adevărul, nu minciunile pe care alţii i le spun", spune Maria Trip.

Prefectul e îngrijorat

Printr-un comunicat transmis, miercuri seară, prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, s-a arătat îngrijorat de situația de la exploatarea minieră din Băiţa unde, în opinia sa, problema este că "două companii își dispută în instanță dreptul de exploatare a carierei".

"Monitorizăm cu atenție situația încă de la începutul protestului și am informat ministerele de resort asupra doleanțelor protestatarilor. Înțelegem impactul social al situației, e normal ca oamenii să fie îngrijorați pentru ziua de mâine, dar rezolvarea poate veni doar prin dialog, și nu prin gesturi extreme. Urmărim în continuare derularea evenimentelor și depunem toate eforturile pentru rezolvarea situației fără incidente nedorite", se arată în informarea prefectului. 

Totodată, Ţiplea a mai arătat că a luat notă de faptul că, miercuri, începând cu ora 13, trei angajați ai Băița Bihor au anunțat oficial intrarea în greva foamei, protestatarii fiind monitorizaţi, zilnic, din punct de vedere medical de către Serviciul de Ambulanță Bihor. "Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor asigură ordinea publică pentru a preveni eventualele incidente", mai scrie în comunicatul prefectului. 

Domnule preşedinte, să-ţi fie ruşine!

Protestul angajaţilor companiei Băiţa Bihor SA a început pe 15 iunie, când Maria Trip, directorul general al Băiţa Bihor SA, s-a izolat în cariera de calcar, printre muncitori, de unde, zilnic, urcă vreme de două ore pe stânci, legându-se de pietre cu corzi. 

Marţi după-amiaza, în cea de a 15 - a zi a protestului, sute de oameni, rude, prieteni, cunoştinţe ale angajaţilor Băiţa Bihor SA, dar şi ortaci de la mina Băiţa SA au urcat în carieră, împreună cu doi preoţi ortodocşi din zonă, pentru a le susţine demersul.

Fiind ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cei doi preoţi au oficiat în mijlocul protestatarilor o liturghia religioasă, încercând să-i îmbărbăteze cu exemplul celor doi sfinţi. "Putem lua seama la aceşti doi sfinţi apostoli care au luptat ca să pentru a mărturisi cuvântul Evangheliei lui Hristos, ei trebuie să ne fie exemplu", a spus unul dintre preoţi în faţa oamenilor. 

VIDEO AICI!

(imagini de la evenimentul de marți în galeria de imagini. Foto: Horia Dumitraș)

Directorul general al Băiţa Bihor SA a transmis prin intermediul unei înregistrări făcute de ziaristul Horia Dumitraş un mesaj dur preşedintelui ANRM: "Domnule preşedinte ANRM, aici sunt oameni care au vieţi, copii şi familii. Să-ţi fie ruşine, dacă îţi mai permiţi să interpretezi Legea Minelor. Gândeşte-te că nu ai dreptul să faci interpretări pe legislaţia românească, nu e numai ţara ta, e şi ţara noastră, toată lumea are copii de crescut, vor să trăiască cinstit în ţara lor", a spus Maria Trip, mulţumindu-le minerilor de la firma de stat, Băiţa SA, care au venit să-i susţină. 

"Au venit pentru că şi noi am fost alături de ei când escrocii au vrut să-i închidă, să le inunde mina, să fure bani, pentru că singura lor ocupaţie este să obţină uşor bani, fără să muncească, fără să transpire şi fără să-i considere pe aceia care au muncit aici ani la rând", a declarat Trip, fără să nominalizeze persoanele la care se referă.

Deşi şi-a anunţat prezenţa la Băiţa, într-o inspecţie, preşedintele ANRM nu a ajuns încă în Bihor.

"Singurele adrese pe care le-am primit se refereau la clarificarea unor documente din dosarul depus la ANRM. Am mai primit mailuri de la Consiliul Judeţean, Jandarmi, DSP şi alte instituţii pe care le-am notificat despre cei trei angajaţi care au intrat în greva foamei. Şi, din păcate, vor urma şi alţii. Efectiv suntem ignoraţi", a declarat, pentru BIHOREANUL, Lucian Popa, directorul comercial al Băiţa Bihor SA. 

UPDATE. Prefectul, în offside

Reprezentanţii Băiţa Bihor SA au transmis, joi, o precizare legată de comunicatul de presă emis cu o zi mai devreme de Instituţia Prefectului cu privire la protestul declanşat de angajaţii companiei, dintre care trei au intrat începând de miercuri în greva foamei. În document, oficialii Băiţa Bihor SA îi reproşează prefectului că, în comunicatul respectiv, a făcut afirmaţii neadevărate cu privire la cauza protestului insinuând că ar avea ca punct de pornire o dispută în instanţă între două companii pentru dreptul de exploatare a carierei.

În documentul semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie al Băiţa Bihor SA, Elena Micle, se arată că societatea este singura care, în ultimii 5 ani, a solicitat dreptul de exploatare în carieră şi "singura care îşi afirmă acest drept, nicio altă societate nedeţinând şi neavând în prezent vreun drept de orice fel (licenţă, aviz sau permis de exploatare) pentru carieră".

"Exploatarea calcarului în cariera situată pe proprietatea noastră – pentru a cărei împiedicare am solicitat un dialog cu ANRM și Ministerul de resort – nu face obiectul niciunui litigiu în instanța, în nicio fază, între societatea noastră și orice alta societate cum sustine domnul Prefect", se precizează în document

Reprezentanţii Băiţa Bihor SA îi reamintesc prefectului Dumitru Ţiplea şi că şi-a asumat medierea dialogului cu preşedintele ANRM, indicând şi deplasarea acestuia din urmă "într-o inspecţie" la Băiţa, "în vederea dialogului", însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

"Desigur, nu avem nici o îndoială ca domnul Prefect a efectuat demersuri la ANRM soldate cu aceste promisiuni și un calendar al dialogului pentru a căror falsitate nu este responsabil", scrie în precizarea în care reprezentanţii Băiţa Bihor îl "încurajează" să facă public "în concret" toate demersurile făcute şi rezultatul acestora, dar şi "calendarul celor preconizate", "cu tot riscul politic ca domnul Prefect să fie din nou lăsat în offside de ANRM, risc pe care credem că suntem în momentul în care domnul prefect trebuie să și-l asume".

În opinia protestatarilor, Agenţia a dat dovadă până în prezent de "duplicitate", în condiţiile în care afirmativ se arată dispuşi la dialog însă, în realitate, îl refuză. "Privarea voluntară de hrană la care angajații noștri au înțeles să se supună în cadrul acestei etape a protestului nu este decât o anticipare a situației privării forțate la care îi supune ANRM, prin distrugerea locurilor de muncă, singura diferență fiind responsabilizarea celor implicati care fug de asta. Refuzul clar și categoric al Autorității de a avea un dialog, chiar dacă garnisit cu minciuni și promisiuni false și vagi, este evident și, raportat la situația socială creată, rezultă într-o problemă reală socială a Județului, ce impune medierea dialogului prin măsuri clare, asumate și comunicate", mai scrie în precizarea Băiţa Bihor SA.