Fost și actual manager al Spitalului Județean din Oradea și fost senator PNL, dr. Gheorghe Carp a fost declarat în incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate, care a și sesizat Parchetul Înaltei Curți sub acuza de fals în declarații.

Și cu firma, și cu spitalul, și în Parlament

Potrivit unui comunicat dat publicității de ANI joi dimineață, Carp „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 august 2018 – 21 decembrie 2020,  întrucât a exercitat simultan cu funcția de  manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea  și funcția de administrator al unei societăți comerciale”.

De asemenea, susține ANI, Carp a fost în incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2020 -  21 octombrie 2021 „întrucât a exercitat simultan cu funcția de  senator în Parlamentul României și funcția de administrator al unei societăți comerciale”.

Prin urmare, potrivit ANI, atât ca manager, cât și ca senator, Gheorghe Carp a încălcat prevederile articolului 82, alineatul 1, litera a din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. În conformitate cu aceste prevederi, calitatea de parlamentar ori de conducător al unei instituții publice este incompatibilă cu cea de conducător al unei societăți comerciale.

ANI precizează, în comunicatul său, că „a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către  Carp Gheorghe a infracțiunii de fals în declarații, întrucât nu a menționat funcția de administrator pe care o deține în cadrul societății comerciale în declarațiile de interese depuse în calitate de manager (în anii 2018, 2019, 2020 și 2021), precum și în calitate de senator (depuse în anul 2021)”.

Firma, suspendată în 2009

Contactat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp a confirmat că avea cunoștință despre demersurile ANI „de la sfârșitul anului trecut sau începutul acestui an”, când încă era senator și se pregătea să revină la conducerea Spitalului Județean prin intermediul unei firme de management.

Dr. Carp a afirmat că a și formulat explicații pe care le-a trimis ANI, arătând că firma cu privire la care este acuzat că ar fi condus-o în paralel cu calitatea de manager între anii 2018-2021 și apoi cu cea de senator în 2021 este, de fapt, suspendată încă din 2009.

De asemenea, a spus Carp, firma avea ca obiect de activitate producția de peleți și nu a avut niciodată o tranzacție cu spitalul ori cu Parlamentul, iar în ultimii 13 ani nu a semnat niciun document ca administrator al acesteia.

„Este vorba despre o firmă care producea peleți și care și-a suspendat activitatea în 2009, fapt care poate fi verificat la Registrul Comerțului. Firma nu a făcut niciodată afaceri cu Spitalul Județean și cu atât mai puțin cu Senatul României, ca să se poată interpreta că aș fi folosit în interes personal calitatea de manager ori de senator. Mai mult, de la suspendarea activității, cu 13 ani în urmă, nu am semnat niciun document în calitate de administrator al firmei, ceea ce este iarăși ușor de verificat. ANI nu a ținut cont de explicații”, a declarat Gheorghe Carp BIHOREANULUI.

Potrivit spuselor sale, managerul Spitalului Județean se va apăra și în dosarul care va fi deschis de Parchetul Înaltei Curți în baza sesizării ANI. Fapta de care este acuzat Carp, de fals în declarații, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!