Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, din "sectorul agricol" Nufărul, a ajuns pe locul II în clasamentul liceelor din Bihor, după rezultatele de la bacalaureat. Nu întâmplător, pentru că şi anul trecut a luat tot "argintul", evident, după Gojdu.

Sunt convins că la capitolul cheltuieli pentru adidaşi pe cap de elev sau de ţoale de fiţe, Ghibu mai are de lucrat, comparativ cu şcolile din centrul oraşului. Dar e lăudabil că un liceu de cartier face o astfel de figură frumoasă, care l-a propulsat în clasamentul naţional de pe locul 400+ pe un onorant loc 73.

Acum câţiva ani, când directorul Iulius Timar era proaspăt numit la conducerea şcolii, m-am întâlnit cu elevii din clasa de jurnalism. Directorul a început să-mi povestească, atunci, despre planurile sale. M-am bucurat că măcar are visuri, într-o ţară condusă prost de nişte oameni pe măsură. 

Ei, bine, acum liceul de cartier bate granzii din centru, după ce mulţi ani am fost obişnuiţi ca la şcolile mărginaşe să apreciem dacă proporţia de analfabeţi funcţional e în limite rezonabile, atât la elevi, cât şi la profesori.

Disputa cu privire la detaliul că Ghibu nu are dreptul să fie numit colegiu naţional pe motiv de lipsă de vechime nici nu mai contează, pentru că titulaturile nu ţin loc de rezultate. Important este că s-au pus bazele unei şcoli care caută excelenţa, însă problemele abia de acum urmează.

Un trist exemplu este liceul la care am absolvit eu şi care acum 40 de ani îşi băga toţi elevii la facultate, după examene de admitere aspre. Acum, este practic un fel de şcoală profesională, cu rezultate modeste. Deci aici va fi marea măiestrie a dascălilor de la Ghibu: să permanentizeze rezultatele şi să nu se stingă după câţiva ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!