Războiul dintre Prefectură şi Primărie continuă. Prefectul Gavrilă Ghilea a răspuns, luni, atacului lansat de către primarul Ilie Bolojan în cursul zilei de duminică pe blogul personal.

Bolojan îl acuzase pe Ghilea de abuz pentru că a atacat în instanţă taxa specială pentru faţadele neîngrijite cu o întârziere de 6 luni şi de rea-credinţă pentru că nu a chemat înainte de asta juriştii Primăriei la consultări. La fel, primarul i-a acuzat pe juriştii Prefecturii că se lasă călcaţi în picioare de „orice politruc numit prefect" şi dau soluţii juridice la probleme politice.

În replică, prefectul Gavrilă Ghilea îl ironizează pe Bolojan, afirmând că „pe blog, fiecare este liber să scrie ce vrea, să-şi expună analiza visurilor din timpul nopţii, să facă publice încercările poetice, să scrie file de jurnal sau orice alte izbânzi literare".

Prefectul îl contrazice pe primar spunând că juriştii instituţiei i-au contactat pe cei ai Primăriei imediat după adoptarea Hotărârii de Consiliu Local 705 din 2009 şi chiar au înaintat o adresă cu observaţiile de nelegalitate ale taxei speciale pe faţadele neîntreţinute. Ghilea spune că Prefectura a introdus acţiune în contencios cu întârziere determinat de numărul mare, de peste 2.000 de contestaţii, înregistrate pe marginea taxei speciale.

În final, prefectul ia apărarea juriştilor instituţiei pe care o conduce acuzându-l pe Bolojan că îi consideră „hoţi şi incompetenţi" pe toţi cei care nu gândesc asemeni lui. Citiţi mai jos replica integrală a prefectului Gavrilă Ghilea:

Răspuns la o întrebare - de ce am atacat în contencios taxa de patrimoniu?

Vreau să fac o precizare de context general: textul semnat de domnul primar Ilie Bolojan, intitulat De la uz la abuz - sau cum să-i blocăm pe alţii, a fost postat pe blogul personal al domniei sale. Nu a fost vorba despre o declaraţie publică făcută în faţa ziariştilor, în cadrul conferinţelor de presă de la Primărie, nu a fost vorba despre un comunicat de presă şi nici măcar de vreun interviu luat domnului primar. Nimic din toate acestea, ci de o apariţie pe un blog. Pe blog, fiecare este liber să scrie ceea ce vrea - să-şi expună analiza visurilor din timpul nopţii, să facă publice încercările poetice, să scrie file de jurnal sau orice alte izbânzi literare.

În mod normal nu i-aş fi răspuns domnului Bolojan, pentru că eu nu am blog. O fac, totuşi, pentru că presa a preluat textul împricinat, dar mai ales pentru că în discuţie este o temă de interes public, iar Instituţiei Prefectului precum şi mie, în mod direct, ne sunt aduse mai multe acuzaţii.

Faptul că domnul primar confundă literatura cu administraţia, nu mă surprinde. Îndrăgostit de blog, domnul Ilie Bolojan îşi dă însă frâu liber imaginaţiei şi comite câteva greşeli inadmisibile, la care vreau să mă refer în cele ce urmează:

- Textul publicat pe blog este ambiguu şi incoerent de la cap la coadă. Domnul primar vorbeşte ba de suspendarea hotărârilor primăriei (ceea ce este corect), ba de anularea acestora. Ori, fie şi numai pentru că a fost şi domnia sa prefect, Ilie Bolojan trebuia să ştie că potrivit Constituţie şi unor legi care reglementează activitatea Instituţiei Prefectului şi contenciosul administrativ, prefectul în exercitarea mandatului său atacă în contencios un act administrativ şi oferă astfel instanţei posibilitatea de a decide. Doar dacă prin voinţă proprie prefectul ar fi desfiinţat hotărârile Consiliului Local se putea vorbi de un abuz, nicidecum în virtutea faptului că şi-a exercitat o prerogativă legală, constituţională;

- În al doilea rând, se face vorbire despre reaua intenţie a prefectului cu privire la atacarea în contencios a unor hotărâri ale Consiliului Local, toate având drept obiect Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric. Reaua intenţie ar fi urmarea faptului că Direcţia Juridică a Instituţiei Prefectului nu ar fi propus o discuţie cu oamenii din primărie astfel încât să se ajungă la un acord cu privire la problema taxei de patrimoniu. Fals, domnule primar! O astfel de întâlnire a avut loc imediat ce Consiliul local a adoptat Hotărârea iniţială, cu numărul 705, din 31 august 2009. Mai mult chiar, către Primărie a fost înaintată adresa nr. 15777/ 11. 12. 2009, în care erau menţionate observaţiile noastre de nelegalitate cu privire la Hotărârea nr. 705. Faptul că nu s-a ţinut cont ulterior de punctul nostru de vedere, când a fost modificată respectiva Hotărâre, nu este nici într-un caz vina mea sau a juriştilor din Prefectură. În consecinţă, noi am avut nu rea intenţie, ci cele mai bune intenţii;

- Acţiunea în contencios a fost depusă atât de târziu (1 octombrie) dintr-un motiv foarte clar: cele peste 2000 de sesizări ale cetăţenilor înregistrate în momentul în care s-a aplicat Regulamentul privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban - Centru Istoric Oradea. A devenit evident faptul că s-a comis o încălcare a legii pentru că Regulamentul a extins nejustificat aplicarea taxei nu doar la monumentele istorice, protejate prin prevederile Legii 422/ 2001 şi Ordinul 2314/ 08.07.2004, emis de ministrului culturii şi cultelor, ci la „imobilele cu valoare culturală de pe raza municipiului Oradea". Dacă Regulamentul s-ar fi referit doar la clădirile de patrimoniu, n-ar fi fost nici o problemă din punct de vedere juridic. În al doilea rând, fiind un act normativ, el poate fi atacat în contencios atunci când se consideră că aduce prejudicii publice. Ceea ce am şi făcut;

- Regret faptul că domnul primar a politizat o chestiune care este pur tehnică. Dacă tot are intenţii pozitive şi este cu adevărat interesat de problemele orădenilor sau de întreţinerea monumentelor de patrimoniu, nimic nu poate opri actuala administraţie a primăriei Oradea să supună atenţiei Consiliului Local, în prima sa şedinţă, un proiect de hotărâre care să respecte legea. Astfel se va putea rezolva o problemă pe care tocmai Primăria Oradea a creat-o, nu ştiu dacă din bună sau din rea intenţie.

Nu mă pot abţine să nu fac un comentariu la post-scriptum - ul (PS) din textul domnului Bolojan. Regret faptul că a ţinut să jignească juriştii prefecturii. Acum înţeleg, în sfârşit, care este principiul fundamental al domnului Bolojan, ca om politic şi ca înalt funcţionar public: să dea afară şi să lase pe drumuri cât mai mulţi oameni cu putinţă. De ce? Pentru că toţi cei care nu arată ca domnul Bolojan sau nu gândesc precum domnia sa sunt în mod prealabil socotiţi drept hoţi şi incompetenţi! Dacă un astfel de principiu stă în centrul activităţii primarului municipiului Oradea, nu mai am nimic de zis. Eu, de când mă ştiu, am încercat să ajut oamenii, nu să-i năpăstuiesc. Şi aşa am de gând să fac în continuare.

Oradea, 4 octombrie
Prefectul Judeţului Bihor
GAVRILĂ GHILEA