"ITM Bihor a demarat un control în privinţa aplicării Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, în comunele Săcădat, Ţeţchea, Aştileu, Lugaşu de Jos, Auşeu, Bunteşti, Lunca şi Lazuri de Beiuş. Dintr-un număr total de 530 dosare verificate, au fost propuse pentru suspendare plăţile în cazul a 333 dosare, adică în 63% din total", a spus prefectul Gavrilă Ghilea într-o conferinţă de presă desfăşurată luni.

Ghilea a arătat că, în unele comune, toate persoanele care beneficiau de venitul minim garantat au fost suspendate de la plată, deoarece toate dosarele au fost găsite cu nereguli. "Recordul îl deţin comunele Lugaşu de Jos, cu 174 dosare propuse pentru suspendare din tot atâtea controlate, dar şi Săcădat, cu 89 dosare propuse pentru suspendare din 89 verificate, şi Auşeu, cu 63 din 63", a mai spus prefectul.

De asemenea, Ghilea a arătat că inspectorii ITM Bihor au verificat, în alte comune, şi încadrarea în gradele de handicap şi acordarea certificatelor aferente, "primele rezultate fiind alarmante". Astfel, dintr-un total de 905 dosare verificate până în prezent, ITM a propus spre reevaluare un număr de 573, adică 63% din totalul dosarelor controlate. "Comunele în care au fost înregistrate procentele cele mai ridicate în cazul dosarelor propuse spre reevaluare sunt Vârciorog şi Pietroasa, cu 84%, Cărpinet cu 82%, Sălacea cu 76%, Brusturi cu 67% şi Ceica cu 58%", a exemplificat prefectul.

Gavrilă Ghilea a declarat că în prezent are loc şi o acţiune de verificare a modului de acordare a pensiilor de invaliditate şi de boală, acţiune încă neîncheiată, pentru care nu poate furniza informaţii.

"Mă abţin să fac comentarii suplimentare privind aceste aspecte şi aştept finalizarea controalelor ordonate. Nu pot să nu remarc, totuşi, conturarea unui adevărat jaf al banilor publici", a conchis prefectul. El a precizat doar că, "în cazul în care se vor consemna aspecte nelegale, situaţiile constatate vor fi semnalate organelor în drept", precum şi faptul că asemenea acţiuni de control vor avea loc "în absolut toate localităţile judeţului Bihor".