Prefectul Gavrilă Ghilea a demontat luni, într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o în mod expres în acest scop, acuzaţiile formulate împotriva sa de către senatorul Cornel Popa vinerea trecută.

Cu întârziere

Liderul liberal afirmase atunci că, prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Ghilea ar fi blocat bugetele localităţilor din judeţ, deoarece la indicaţia prefectului aceasta a împiedicat aplicarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean (HCJ 69 din 15 aprilie 2011) prin care fuseseră împărţite către primăriile bihorene cotele de 20% din TVA şi de 20% din impozitul pe venituri.

"Domnul Cornel Popa, în necunoştinţă de cauză, sau nedocumentat, sau, şi mai grav, fiind de rea-intenţie, a afirmat aceste lucruri neadevărate. Nu e bine atunci când deciziile luate la nivelul unor instituţii ale statului sunt politizate şi nu cred că e bine că unii încep cam repede campania electorală", a comentat prefectul demersul senatorului liberal, despre care a afirmat că "acolo unde creşte mai multă frunză spune că e meritul lui", în timp ce acolo unde sunt probleme s-a obişnuit să acuze că ar fi vina altora.

Referindu-se la fondul problemei, Ghilea a afirmat că hotărârea de Consiliu Judeţean incriminată, deşi adoptată pe 15 aprilie, a parvenit Prefecturii abia pe 27 aprilie, dată când "juriştii au început s-o analizeze".

"Investiţii" în mere

"Pe 4 mai am primit o adresă de la Trezoreria Finanţelor Publice prin care eram întrebaţi dacă am dat aviz de legalitate acestei hotărâri şi în acelaşi timp ni se semnala că sunt probleme la repartizarea sumelor de 20% din TVA şi din impozitul pe venit. Juriştii noştri au cerut Finanţelor un punct de vedere, care ne-a venit săptămâna trecută, şi prin care ni se semnalează foarte clar că repartiţia banilor n-a fost făcută conform legii", a spus prefectul.

Ghilea a citat din adresa DGFP Bihor, care arată în ce constă greşeala CJ: din aceşti bani (în sumă totală de 29,59 milioane lei), o parte (903.300 lei) au fost alocaţi pentru plata programului de distribuire a fructelor în şcoli, deşi nu puteau fi daţi decât strict pentru investiţii.

Prefectul a mai afirmat că a avut deja o discuţie pe această temă cu preşedintele CJ, Radu Ţîrle, şi cu vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, care s-a soldat cu o "concluzie clară: se va reveni asupra hotărârii Consiliului Judeţean", cel mai probabil chiar la prima şedinţă a CJ.

Ghilea, între Prefectură şi CJ

Pe de altă parte, întrucât preşedintele PNL Bihor pusese "blocajul" realizat de prefect pe seama dorinţei lui Gavrilă Ghilea de a candida anul viitor la preşedinţia CJ, acesta a ţinut să nege că mobilul său a fost interesul politic.

"Eu nu fac altceva decât să-mi exercit prerogativele legale ale funcţiei de prefect", a spus Ghilea, adăugând că "deocamdată nu s-a discutat despre o eventuală candidatură a mea".