Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a solicitat Primăriei Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor să-i transmită dosarele de studii ale managerilor interimari numiţi la conducerea spitalelor preluate de cele două administraţii locale de la Ministerul Sănătăţii, deoarece are suspiciuni cu privire la faptul dacă aceştia au absolvit sau nu cursuri de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii.

"Direcţia Juridică a Prefecturii a constatat că unii manageri interimari nu îndeplinesc condiţiile legale pentru ocuparea posturilor", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea, adăugând: "Am cerut domnului primar şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean să ne transmită dosarele de studii ale celor pe care i-au numit, dar nu ni le-au trimis. Ne-au trimis doar dispoziţiile de numire, astfel că am decis să prelungesc cu încă cinci zile perioada aceasta până la care să ne trimită dosarele".

Întrebat în legătură cu care dintre managerii interimari ai spitalelor Direcţia Juridică a Prefecturii "a constatat" că nu au absolvit cursuri de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii, Ghilea şi-a rectificat declaraţia: "Nu avem deocamdată nicio confirmare, dar avem suspiciuni".

Prefectul a precizat că, în cazul în care Primăria şi CJ nu vor trimite dosarele de studii ale managerilor interimari, va ataca în justiţie dispoziţiile lui Ilie Bolojan şi cea a lui Radu Ţîrle. "Dacă nu trimit dosarele în cinci zile lucrătoare, începând de ieri (n.r. - joi, 19 august), voi ataca dispoziţiile în contencios administrativ", a spus Ghilea.

Întrebat de jurnalişti, prefectul a afirmat că a decis să verifice numai legalitatea actelor de studii ale managerilor numiţi de primarul Oradiei şi de preşedintele CJ, nu şi ale celor numiţi de primarii din celelalte oraşe bihorene unde autorităţile locale au preluat spitale de la Ministerul Sănătăţii. "Nu am cerut şi dosarele lor, dar le voi cere", a promis Ghilea.

În baza OG 48 din 2010, privind descentralizarea sistemului sanitar, Primăria Oradea a preluat la 1 iulie patru spitale din municipiu, iar primarul Ilie Bolojan a numit alţi manageri în locul celor care ocupau posturile până atunci. La Spitalul Municipal a fost numit dr. Ovidiu Pop, la Spitalul de Pneumoftiziologie pe dr. Maria Groze, la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie pe dr. Alexandru Vâlceanu, iar la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie pe inginerul Gavrilă Grebenişan.

Consiliul Judeţean Bihor a preluat Spitalul Clinic Judeţean Oradea, unde a fost numit manager dr. Carmen Pantiş.

Managerii interimari contactaţi de BIHOREANUL au declarat că au absolvit cursuri de management agreate de Ministerul Sănătăţii sau masterate la facultăţi de medicină acreditate. Singura excepţie este managerul interimar al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Gavril Grebenişan, care a declarat că urmează în prezent un asemenea curs, pe care îl va absolvi până la desfăşurarea concursului de ocupare a postului de manager organizat de municipalitate.

Conform OG 48, numirea managerilor interimari la spitalele preluate de autorităţile locale se face prin dispoziţie personală a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, iar numirea managerilor cu contract de management se face prin concurs, candidaţii trebuind să fie absolvenţi ai unor cursuri de management sau de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii.