Doi spărgători orădeni au fost arestaţi preventiv la sfârşitul săptămânii trecute şi sunt anchetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru furt calificat, după ce au fost prinşi în flagrant de poliţişti în momentul în care încercau să intre pe geamul unui apartament din cartierul Rogerius.

Din cercetările făcute de poliţiştii Biroului de combatere a infracţiunilor contra patrimoniului din Poliţia Oradea, cei doi nu erau la prima lovitură, fiind suspecţi în alte 12 spargeri de locuinţe, societăţi comerciale şi maşini, de unde au plecat cu bani, bijuterii şi electronice în valoare totală de 93.000 lei.

Pentru a recupera bunurile furate, poliţiştii orădeni au făcut 16 percheziţii domiciliare în Oradea şi localităţile limitrofe, la reşedinţele celor doi hoţi şi ai apropiaţilor acestora, reuşind să recupereze o parte din lucrurile furate.

Potrivit anchetatorilor, Alexandru Ciuta, 25 ani, şi Rudolf Alafi, 25 ani, acţionau noaptea în zone neiluminate şi acoperite cu verdeaţă, şi mai ales în apartamente de la parterul blocurilor, unde intrau escaladând geamurile de la camere ori de la baie, lăsate întredeschise de proprietari.

În cazul în care proprietarii locuinţelor erau acasă, hoţii luau doar bunuri mici, poşete, bani sau bijuterii, însă dacă apartamentul era gol, luau tot ce găseau. "Goleau tot apartamentul, în special electronice, bijuterii, bani", a precizat BIHOREANULUI o sursă din cadrul anchetei.

Prinşi pe 10 iunie în timpul celei de-a 13-a spargeri, cei doi hoţi au fost lăsaţi în libertate până la sfârşitul săptămânii trecute, când anchetatorii au găsit suficiente dovezi împotriva lor.  Hoţii au fost prezentaţi în faţa judecătorului pentru drepturi şi libertăţi, care a dispus arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

De altfel, Ciuta şi Alafi nu sunt la primele fapte. Cei doi au mai avut condamnări tot pentru furturi şi au fost eliberaţi din Penitenciarul Oradea anul trecut, înainte de termen.

"Cei doi sunt periculoşi deoarece acţionau noaptea şi haotic şi nu dădeau înapoi nici dacă proprietarii apartamentelor erau acasă. Puteau fi surprinşi de oameni, de copii, iar lucrurile ar fi putut să degenereze", a mai precizat sursa citată.

De altfel, poliţiştii atrag atenţia orădenilor care locuiesc la parterul blocurilor ca, pentru a preveni astfel de fapte, să nu îşi lase geamurile întredeschise nici noaptea şi nici pe timpul zilei, când nu sunt acasă.