Cu cât rămâneau mai puţine zile până la Congresul UDMR, cu atât părea că politicienii români îngenunchează mai abitir în faţa formaţiunii de care atârnă guvernarea. Mai din topor a zis-o Vadim. "E cel mai scandalos spectacol: Băsescu (aici Tribunul a zbârcit-o, că Dictatorul s-a dus în Kuweit, trimiţându-l pe Boc în loc!), Ponta şi Antonescu se duc desculţi prin zăpadă până la Oradea, cerşind voturile UDMR. Ce degradare, ce scenă de coşmar! Se vede clar că între cei trei nu-i nicio diferenţă şi că toţi nu vor decât puterea!", vitupera şeful PRM.

Dar nu de Vadim vorbim aici, ci despre reacţia similară a unui politician de dreapta. Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor, a iscălit un comunicat şocant prin limbaj şi păgubos prin efectele emoţionale. La o zi după ce UDMR bătuse palma pe judeţ cu tovarăşii din PNL, PSD şi PC, şi la două după ce propriii camarazi se opuseseră în reluare "segregării etnice" a teatrelor, Seremi concluziona, foarte subtil, că "marionetele au făcut jocul păpuşarului", fiind "cozi de topor" care "de dragul unor combinaţii urât mirositoare şi al aranjamentelor de culise tenebroase şi-au dat mâna pentru a pune la cale cea mai abjectă manevră din istoria recentă", într-un "act de trădare care nesocoteşte interesul naţional, într-un gest în ultimă instanţă de prostie". Câte epitete...

Trec peste faptul că Seremi s-a dat mai rrromân verde decât ceilalţi (deşi el însuşi a fost un "ghiocel" al lui Kiss pe vremea când făceau tandem la Judeţ la fel ca şi cuplul Filip-Biro la Primărie). Trec peste detaliul că "monstruoasa coaliţie" a promis UDMR în Bihor ce i-a promis şi PDL la Bucureşti (amintiţi-vă doar Legea educaţiei şi Statutul minorităţilor!), sărim şi peste faptul că PDL a aprobat în culise segregarea teatrelor (a recunoscut Kiss că democrat-liberalii îi juraseră unanimitate pentru Szigligeti). Omitem şi amănuntul că şeful PDL a înhăţat abuziv stindardul salvgardării "teatrului românesc" (deşi n-a frecventat stabilimentul din Piaţa Ferdinand decât la spectacole cu ţinută portocalie obligatorie, adică în campaniile electorale). Să zicem, aşadar, doar că Seremi avea în "fişa postului" să-şi calce în picioare duşmanii din opoziţie.

Dar, în loc să se oprească aici, a continuat numind UDMR "partid etno-business", taman ca Laszlo Tokes cu trei zile înainte. Că fostul episcop are dreptate sau nu e altă poveste, dar ce-a obţinut Seremi e că a poziţionat PDL făţiş contra UDMR în Bihor.

Vă amintiţi, poate, că în 2008, ignorându-l total pe Ţîrle şi încercând să-i ia faţa lui Kiss pentru a fi ales preşedinte de judeţ, Seremi "descoperea" brusc că partenerul său de la CJ e ungur şi, deci, că nu trebuia votat. Atunci, Kiss l-a iertat, însă nu cred c-o va mai face şi acum. Nu comentez, ci pariez că de-aici înainte între PDL şi UDMR, în Bihor, orice punte de comunicare s-a rupt. Şi nu e teatru, ci-i pe bune!