Consiliul Local Oradea va fi chemat marţi să aprobe noile tarife ale încălzirii în sistem centralizat pentru anul 2020, în condiţiile în care gigacaloria se va ieftini cu 5 lei pe fondul plafonării preţului gazului prin OUG 114 din 2019.

Orădenii vor plăti însă în continuare tot 276 lei pe gigacalorie, pentru că reducerea va fi scăzută din subvenţia acordată de la bugetul local.

"Anul trecut s-a plafonul preţul gazului pentru populaţie prin OUG 114 şi, drept urmare, săptămânile trecute am primit un aviz de reducere a tarifului. La nivel local, executivul a propus păstrarea preţului practicat pentru populaţie şi diminuarea subvenţiei pe gigacalorie deoarece este conştient că e doar o situaţie provizorie. În momentul în care piaţa gazelor se va liberaliza tarifele vor creşte şi ar fi existat un salt prea mare", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Astfel, orădenii racordaţi la reţeaua secundară de termoficare vor plăti din luna februarie tot 276,15 lei, iar cei deserviţi din reţeaua principală vor datora tot 248,02 lei pentru o gigacalorie.

În schimb, pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita, începând de luna aceasta, 310,9 lei în loc de 283,32 lei pe gigacalorie, iar cei deserviţi de reţeaua secundară vor plăti 432,27 lei în loc de 409,24 lei.