Exponentă, împreună cu fosta manageriţă Liana Antal şi cu Doru Crăiuţ, a grupului medicilor universitari aflaţi în conflict cu fostul manager al Maternităţii, Gavril Grebenişan, doctoriţa Lacziko Szidonia a demisionat luni dimineaţă din funcţia de medic pe care o deţinea pe secţia OB II a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, înainte ca Grebenişan să-şi preia noua funcţie de manager al Spitalului Judeţean, ce include de puţină vreme şi fostul Spital de Obstetrică şi Ginecologie.

Informaţia, parvenită BIHOREANULUI din surse medicale, a fost confirmată marţi dimineaţă de doctoriţa Carmen Pantiş, aflată în ultima zi de conducere a Judeţeanului. "Doamna doctor Lacziko şi-a depus demisia la secretariatul Spitalului Judeţean, dar încă nu am văzut ce motive invocă. Ştiu doar că a menţionat că doreşte încetarea raporturilor de muncă începând cu data de ieri (n.r. - luni)", a declarat Carmen Pantiş pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai confirmat, de asemenea, că demisia lui Lacziko Szidonia survine pe fondul unor noi acuze de malpraxis, însă nu poate furniza detalii. "Ştiu că are nişte probleme din cauza unor cazuri de malpraxis, dar nu cunosc amănunte", a spus Pantiş, care miercuri îi va preda funcţia de manager lui Gavril Grebenişan.

De dragul coafurii

În luna mai, BIHOREANUL dezvăluia că în decurs de nici 45 de zile, pe numele doctoriţei Lacziko Szidonia au fost depuse trei plângeri de malpraxis, fiind găsită vinovată chiar şi de Comisia de Calitate a Maternităţii, deoarece din cauza greşelilor sale, multe elementare, câteva femei au fost mutilate, iar copiii pe care i-a asistat la naştere vor rămâne handicapaţi pe viaţă, chiar dacă starea lor de sănătate fusese perfectă în timpul sarcinii.

Cel mai revoltător caz s-a înregistrat pe 11 martie, când doctoriţa Lacziko a nenorocit o familie pentru că, în loc să stea alături de pacientă pe durata travaliului (în condiţiile în care fusese dinainte plătită), a lipsit trei ore din spital pentru a merge la... coafor.

Lacziko a internat-o pe orădeanca Cristina Duluş la ora 8 dimineaţa, iar până la ora 13 nu i-a făcut nicio investigaţie în vederea naşterii, deşi era obligată. La ora 14.30 a vizitat-o în sala de travaliu şi i-a comunicat că merge la coafor, pe motiv că avea programare făcută dinainte. S-a întors în jurul orei 17.30, şi abia atunci i-a administrat femeii aflate în travaliu un tratament perfuzabil. Ulterior, pacienta a fost pusă să meargă pe propriile picioare din sala de travaliu în sala de naşteri, deşi expulzia fătului era începută.

Rezultatul? Fătul a fost lăsat fără oxigen, iar creierul i-a fost grav şi definitiv afectat, copilul primind nota Apgar ½ (ceea ce înseamnă că singurul lucru pozitiv era că nu a murit la naştere).

Ulterior, la Cluj şi Timişoara, copilul a fost diagnosticat de către specialişti neurologi cu "leziuni necrotice în nucleii bazali şi talamus bilateral şi cortical-frontal bilateral convexitar, encefalopatie hipoxică ischemică severă, deficienţe ale căii piramidale şi extrapiramidale, retard". Pe înţelesul tuturor, porţiuni întregi din creier i-au "murit" în timpul naşterii!

"Sorbonică"

În ciuda gravelor greşeli profesionale, care i-au fost stabilite chiar şi de Comisia de Calitate a Maternităţii, alcătuită din şefii de secţii (mai puţin Doru Crăiuţ, şeful ei direct), doctoriţa Lacziko Szidonia s-a remarcat şi ca o activă protestatară împotriva conducerii numite anul trecut de primarul Ilie Bolojan în fruntea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.

Astfel, lui Lacziko i se datorează în parte avertismentul scris dat de Comisia de Etică a Universităţii împotriva fostului manager Gavril Grebenişan, pe care l-a acuzat, împreună cu alţi "sorbonei", că a dat dovadă de "lipsă de loialitate" faţă de colegi universitari şi că "a obstrucţionat procesul de învăţământ cu studenţii". Motivul? Grebenişan a interzis unui grup de patru medici care nu aveau contracte de muncă cu Maternitatea să mai desfăşoare activităţi medicale, şi "a confiscat o imprimantă" găsită în Biblioteca spitalului, dar care aparţinea unui grup de cadre universitare.

La Facultate şi cabinetul privat

În pofida demisiei, doctoriţa Lacziko Szidonia nu va rămâne şomeră. Ea deţine o funcţie de asistent universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde - ca şi la Maternitate - se subordonează direct profesorului Doru Crăiuţ, cu care colaborează strâns, traducând diferite lucrări de specialitate din limba maghiară şi engleză, aflate la baza altor lucrări semnate de cei doi, uneori împreună cu alţi "sorbonei".

De asemenea, Lacziko va activa în continuare şi la cabinetul privat pe care îl posedă pe strada Tudor Vladimirescu din centrul Oradiei.

Citeşte pe această temă şi articolul "Născătoarea de tragedii: Ginecoloaga Lacziko Szidonia lasă în urmă copii handicapaţi şi mame mutilate"