Operaţia a reuşit, dar pacientul a murit. Aceasta ar fi concluzia pe care autorităţile sanitare se pregătesc s-o tragă în cazul Florentinei Covaciu, o femeie de 36 de ani care a murit pe 24 februarie în urma unui banal raclaj la Maternitatea Oradea. Tragicul eveniment ascunde însă o neglijenţă criminală, pe care atât conducerea Maternităţii cât şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică încearcă s-o îngroape odată cu victima.

Adevărul este altul: femeia n-a murit pentru că n-ar fi avut zile, cum spun medicii de obicei, ci pentru că propriul ei ginecolog şi-a depăşit competenţele, administrându-i singur anestezia, fără nicio examinare prealabilă. Iar apoi, fiindcă se grăbea la o sindrofie medicală, a abandonat-o pe patul de spital, în grija celorlalte paciente din salon, fără să-i asigure o minimă supraveghere de specialitate care i-ar fi asigurat supravieţuirea.

În final, inima doamnei Covaciu s-a oprit. În urma ei au rămas doi copii neputincioşi şi un soţ prea sărac ca să lupte pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere şi să ajungă unde ar merita.

07 covaciu.jpgO operaţie banală

Florentina Covaciu (foto) a fost internată la Maternitate pe 22 februarie, de către ginecologul Horia Olah, cu diagnosticul polip endocervical şi tulburări de ciclu menstrual. "N-a fost niciodată bolnavă. Decât problema asta cu burta. Şi s-a dus la domnul doctor Olah, că a născut cu el şi avea încredere", povesteşte soţul ei.

Două zile mai târziu, medicul a decis să-i facă un raclaj uterin, pentru a-i extirpa ţesutul bolnav. Intervenţia, una absolut banală, după cum spun toţi specialiştii, Olah a făcut-o singur, fără anestezist, ajutat doar de Maria Leucuţa, asistentă pe secţia OB IV. Asta cu toate că, potrivit legii, protocoalelor terapeutice şi regulamentului intern al spitalului, anesteziile, atât în cazul naşterilor, al urgenţelor, cât şi al raclajelor sau altor operaţii, se face numai de către un medic specializat pe acest domeniu.

Resuscitare cu apă

De ce nu a chemat Olah anestezistul, nu e clar. Surse din spital spun că nu e singurul care procedează în acest fel, mulţi ginecologi preferând să lucreze nestingheriţi în cazul operaţiilor minore, pentru a nu împărţi "atenţiile" cu alţi confraţi. Potrivit aceloraşi surse, Olah mai avea cel puţin încă un motiv: se grăbea să plece deoarece fusese invitat la un simpozion medical.

În mod normal, adică dacă operaţia ar fi fost făcută ca la carte, chirurgul nici n-avea de ce să rămână. Intervenţia se încheiase bine, iar cum în cazul raclajelor anestezicul este uşor, pacienta trebuia să se trezească în câteva minute. Însă în acest caz, la 15 minute după intervenţie, Florentina Covaciu se afla încă sub efectul sedativelor, motiv pentru care asistenta l-a şi chemat de urgenţă pe doctorul Olah să se întoarcă.

07 Radu Covaciu_1.jpgGinecologul a venit, dar din nou a procedat incorect. "A stropit-o cu apă pe faţă pe nevastă-mea, şi s-a trezit", descrie Radu Covaciu (foto) "laborioasa" manevră de resuscitare efectuată de Olah. Imediat după trezire, femeia nu a dat semne că i-ar fi rău. Doctorul a consultat-o, iar cum semnele vitale păreau în regulă, a plecat din nou, lăsând vorbă asistentelor să-şi vadă de treburi, pentru că nu au de ce să-şi mai facă probleme.

O jumătate de oră mai târziu, însă, s-a produs tragedia. Femeia a început să vomite, iar după încă 10 minute a intrat în stop cardio-respirator. "Am strigat după asistente, că nu era nimeni lângă ea s-o îngrijească. Da' a mai suflat o dată şi gata... Au venit nişte medici, i-au băgat un tub pe gât. Nu mai ştiu apoi ce s-a întâmplat, pentru că pe mine m-au scos afară. După un timp a ieşit o asistentă plângând şi mi-a spus că Florentina a murit. Ar trebui să fac ceva, să mă judec cu ei, da' n-am bani de aşa ceva. Am rămas singur, cu doi copii...", zice îndurerat bărbatul.

Moarte suspectă

Specialiştii consultaţi de BIHOREANUL arată că ginecologul a greşit de două ori: şi-a depăşit competenţele pentru că a realizat o intervenţie chirurgicală de unul singur, fără anestezist, iar apoi a stăruit în greşeală, privându-şi pacienta de o supraveghere de specialitate şi făcându-i o resuscitare demnă de un amator luat de pe stradă.

"O manevră elementară ar fi fost să-i dea pacientei oxigen. Să-i pună o mască de oxigen şi să cheme medicii de gardă", a explicat pentru BIHOREANUL, sub protecţia anonimatului, un doctor specializat în anestezie şi terapie intensivă. Medicul este convins că moartea femeii a fost provocată de o supradoză de anestezie, însă cauza exactă se va şti doar după analizele de laborator dispuse de medicii legişti.

Culpă ascunsă la anunţuri

Rezultatele sunt aşteptate şi de procurorii Parchetului Bihor, care au demarat deja investigaţiile pentru "moarte suspectă". Investigaţiile lor depind însă de concluziile anchetelor medicale. "Noi nu ne putem pronunţa într-un caz de malpraxis dacă nu avem vreo probă în acest sens din partea comisiilor medicale", explică purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Dorel Moţiu.

Dar, de pildă, comisia disciplinară instituită de conducerea Maternităţii s-a şi dovedit deja o glumă proastă şi cinică. Şeful comisiei, doctorul Doru Crăiuţ, este nimeni altul decât şeful secţiei OB IV, unde lucrează doctorul Horia Olah şi unde s-a petrecut moartea femeii. Oricum, deocamdată, prudenţi, medicii din această comisie s-au pronunţat doar asupra părţii chirurgicale a intervenţiei, fără să spună un cuvânt despre anestezie. "Nu s-au identificat abateri de la procedurile de diagnostic şi tratament specifice unităţii", se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercurea trecută, suspect de repede, când ancheta e departe de final, de şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă.

Că lucrurile nu stau aşa, o recunoaşte până şi directoarea Maternităţii, Liana Antal, într-un alt comunicat, însă unul netransmis presei, de unde ar fi ajuns la cunoştinţa opiniei publice, ci ascuns cu grijă la rubrica de anunţuri de pe portalul spitalului, pentru a nu crea valuri. Potrivit comunicatului, ca urmare a evenimentului, managerul Liana Antal a emis o notă internă prin care le reaminteşte ginecologilor obligaţiile ce le revin "în privinţa respectării competenţelor profesionale şi a colaborării cu medicii din specialităţile conexe". Altfel spus, o recunoaştere indirectă tocmai a faptului că ginecologul Olah nu "colaborase" în cazul Florentinei Covaciu cu niciun anestezist, ci a ucis-o de unul singur.

Răspundeţi!

În respectiva notă internă, Antal le atrage atenţia ginecologilor că "nerespectarea obligaţiilor de mai sus, precum şi a celor stabilite prin norme legale, asumate prin contractul individual de muncă şi prin fişa postului, atrage răspunderea medico-legală şi disciplinară a persoanei în cauză".

Pe româneşte, manageriţa spune de fapt că ginecologii nu pot lucra de capul lor şi nici să "calce" pe specializarea altora, deoarece regulamentul de organizare şi funcţionare a spitalului specifică explicit, în fişa posturilor, competenţele medicilor şi asistentelor în funcţie de specializări. Adică ginecologii nu pot face anestezii cum nici anesteziştii n-au dreptul să pună mâna pe ustensilele chirurgicale. De altfel, anesteziştii sunt planificaţi, zilnic, câte unul pe fiecare tip de intervenţie care s-ar putea ivi în timpul programului lor de lucru: unul la sala de naşteri, altul la urgenţă, un al treilea la raclaje şi alte operaţii minore. Tocmai pentru ca, în cazul unor culpe medicale, fiecare medic să poată fi tras la răspundere pentru părticica lui.

În orice ţară normală, pentru o greşeală precum cea a lui Olah, medicul vinovat îşi pierde slujba, dreptul de a profesa şi poate chiar şi libertatea, pentru cel puţin câţiva ani. La noi, moartea doamnei Covaciu a demonstrat, prin jumătăţi de anchete colegiale, doar că medicul a lucrat ca la carte...


01 Olah 1.jpgCORECTUL

"Este o practică"...

Interpelat pe marginea tragediei şi a suspiciunilor că a încălcat regulamentul spitalului, Horia Olah (foto) susţine că în manevre minore, precum raclajul, este o "practică obişnuită" ca ginecologii să facă singuri anesteziile. "Raclajul este o manevră minoră iar pacientelor li se injectează doar un amestec de analgezice, pentru care nu este nevoie de anestezist", pretinde Olah.

Medicul susţine, totodată, că a făcut tot ce era posibil pentru a-şi salva pacienta. "Astfel de tragedii se mai întâmplă. Noi am făcut tot ce era posibil ca să o salvăm. A fost intubată, s-au făcut manevre de resuscitare. Nu ştiu din ce cauză a murit. Vom vedea", zice Olah, recunoscând însă că cel mai probabil moartea femeii a fost provocată de o reacţie alergică la analgezicele pe care le-a administrat. De ce nu a fost testată în prealabil, pentru a evita asta, nu mai zice. Probabil, nu era treabă de ginecolog...