Girafele, cele mai înalte mamifere din lume şi simbol al Africii, sunt pe cale de dispariţie, avertizează ecologiştii. Potrivit unui studiu recent, citat de publicaţia The Conversation, populaţiile de girafe au înregistrat o scădere de 40% în ultimii 30 de ani, iar în prezent mai există mai puţin de 70.000 de exemplare mature în sălbăticie. 

În 2016, girafele au fost incluse pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), ca specie vulnerabilă, iar populaţia lor este în continuă scădere. 

„Girafele se confruntă cu o criză tăcută, o extincţie silenţioasă în Africa. Dar există încă speranţa că pot fi salvate dacă oamenii înţeleg şi abordează ameninţările”, a afirmat biologul Derek Lee, de la Wild Nature Institute, care a participat la un studiu ce a urmărit modul în care schimbările de mediu pot influenţa populaţia girafelor în următorii 50 de ani.

Conform cercetării, cele mai mari ameninţări pentru girafe sunt pierderea habitatului, insuficienţa aplicării legilor privind protecţia mediului, schimbările ecologice, schimbările climatice, dar și lipsa conştientizării din partea oamenilor. 

Cercetătorul a spus că „cea mai mare ameninţare este degradarea şi pierderea habitatelor lor din cauza activităţilor umane, cum ar fi agricultura şi extinderea aşezărilor umane”.

Altă ameninţare majoră este vânătoarea ilegală pentru carne de girafă şi piei, controlată de sindicate criminale internaţionale, avertizează Derek Lee. El a mai adăugat că legea ar trebui aplicată mai aspru privind protecţia lor, iar sprijinirea patrulelor anti-braconaj este crucială la nivel local.

Schimbările ecologice, cum ar fi defrişarea savanelor, activităţile miniere şi construcţia de drumuri şi conducte, afectează habitatul şi accesul la hrană şi apă pentru girafe. În schimb, ecologiştii promovează soluţii sustenabile, precum silvicultura durabilă şi construirea de treceri pentru fauna sălbatică în infrastructură.

Totodată, schimbările climatice, cauzate de poluarea cu dioxid de carbon, ar urma să influenţeze distribuţia ploilor şi calitatea hranei pentru girafe. 

Lipsa de cunoştinţe şi conştientizare cu privire la nevoile de conservare a girafelor reprezintă o altă provocare. O mai bună educaţie este esenţială pentru a salva aceste creaturi unice, conchide Lee.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!