După ce administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, a declarat public joi că prăbuşirea societăţii orădene a fost grăbită de contracte oneroase încheiate de fosta conducere, pentru achiziţia de cărbune, manipularea combustibililor solizi şi vânzarea în pierdere a certificatelor verzi, fostul manager Dragoş Gligor susţine că noul şef al CET e în eroare.

Contactat de BIHOREANUL pentru a-şi prezenta punctul de vedere privind acuzaţiile aduse de Necula, Gligor a declarat că "toate contractele sunt perfect legale, s-au încheiat în urma unei proceduri de achiziţii publice, făcute prin licitaţii şi în baza unor caiete de sarcini, excepţie făcând doar cărbunele, unde legea permite achiziţia directă".

Referitor la contractul încheiat cu furnizorul de cărbune din Voivozi, unde Necula a acuzat că s-au permis plăţi la tarife mai mari pentru cărbune, prin acte adiţionale la contract, Gligor afirmă că i s-a părut normal să revină asupra contractului şi să cumpere cărbune mai de bună calitate, la un preţ ceva mai mare, dacă s-a ivit această şansă.

"În ce priveşte contractul cu Maestro, societatea a descoperit un filon de cărbune de 2800 de gigacalorii, care este mult mai bun calitativ. O soluţie a fost să se plătească până la 2600 de gigacalorii şi s-a acceptat prin act adiţional la contract această plată", arată Gligor, adăugând că marfa a fost plătită "în baza buletinului de analize", care a atestat calitatea superioară a cărbunelui. În aceste condiţii, fostului manager nu i se pare în neregulă faptul că a plătit mai mult. "Mi s-a părut normal să fiu corect cu partenerul de contract", a arătat el.

Fostul manager are o explicaţie şi în ce priveşte vânzarea certificatelor de emisii de carbon ale CET, declarând că şi în această problemă tranzacţiile au fost legale şi că nu este adevărat că societatea a ieşit pe pierdere, aşa cum susţinea Necula. Dimpotrivă.

"Procedura a fost aprobată inclusiv de Consilul Local, iar în urma tranzacţiilor făcute, societatea a câştigat din diferenţa de preţ circa 11 milioane lei. Se poate verfifica la Direcţia Economică a Primăriei", a spus Dragoş Gligor.

Acesta a mai ţinut să precizeze şi că el a fost cel care şi-a dat demisia din funcţie, că nu a fost mazilit, din simplul motiv că a aşteptat să vină altcineva la conducerea centralei. "Mi-am dat demisia pentru că în contractul meu era prevăzut că, la intrarea în insolvenţă, mandatul încetează de drept. Am aşteptat să fie numit un administrator special, pentru a exista continuitate la conducerea unităţii", a mai arătat Gligor.

Citiţi ce a găsit Necula când a ajuns la CET, în articolul "Stănel Necula: Prăbuşirea CET-ului a fost grăbită de contractele oneroase ale fostei conduceri!"