Aproximativ 50 de bihoreni, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, cadre militare sau simpli cetăţeni, au participat luni dimineaţă la ceremonialul militar şi religios organizat de Instituţia Prefectului în cimitirul municipal cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea teritoriului naţional în timpul ultimului război naţional.

Ceremonia a început în faţa Capelei Municipale şi a continuat cu depunerea e coroane la monumentul eroilor, situat în imediata apropiere.

La eveniment au luat parte, printre alţii, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureşan, chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Bihor, protopopul de Oradea, Dorel Rusu, şefi de instituţii deconcentrate şi elevi de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.

"Aici în cimitirul Rulikowski se află mormintele soldaţilor din Divizia 3 Munte şi Tudor Vladimirescu. Ne-am adunat aici să aducem onorul şi omagiul atât celor înmormântaţi aici, cît şi celor care au fost îmormântaţi în gropi comune fără să aibă cine să le pună o floare sau să le aprindă o lumânare", a spus în alocuţiunea sa, generalul de brigadă în rezervă Vasile Creţ, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere "General Traian Moşoiu".

Generalul Creţ a vorbit despre luptele date pentru eliberarea Oradiei şi a evocat eroismul ostaşilor români care au luptat în ultimul război mondial.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a vorbit despre contribuţia Armatei Române la înfrângerea nazismului în Europa şi a elogiat jertfa de sânge a ostaşilor români.

"Să fim mândri de faptele euroilor noştri, să fim mândri că suntem români!", şi-a încheiat discursul prefectul Pop. Desigur, spre lauda euroilor români şi fără nicio legătură cu sloganul cu care s-a lansat în campanie, premierul Victor Ponta...