În plină criză pandemică, cu reduceri de activitate şi restricţii de circulaţie, salariul mediu net lunar din judeţul Bihor a crescut între august 2020 şi august 2021 cu 208 lei, echivalentul a 7,3%.

A crescut, dar nu suficient...

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică portalului www.statisticiromânia.ro, dacă în august 2020 salariul mediu net lunar a fost de 2.629 lei, un an mai târziu acesta a urcat la 2.837 lei.

Creşterea salariului mediu net a făcut ca Bihorul urce de pe locul 36, din din cele 42 județe ale țării, cu tot cu Capitala, pe locul 25, apropiindu-se de jumătatea clasamentului.

Chiar şi aşa, veniturile bihorenilor reprezintă doar 74,8% din cele ale timişorenilor, care câştigă în medie 3.794 lei pe lună, şi doar 68,2% din cele ale clujenilor, de 4.163 lei pe lună.

Aceştia din urmă sunt depăşiţi doar de bucureşteni, care deschid topul naţional cu un salariu mediu net de 4.557 lei, cu 1.720 lei mai mare decât cel plătit în Bihor.

În schimb, salariul mediu net al angajaţilor din Bihor este cu 9 lei mai mare decât cel al vecinilor din Satu Mare, cu 103 lei peste al angajaţilor din Sălaj şi cu 224 lei peste cel al salariaţilor din Maramureş.

Salariaţi puţini, cerere mare!

Potrivit specialiştilor, salariul mediu net al bihorenilor a crescut pe fondul crizei forţei de muncă. "Dacă în ultimul an a existat o creştere a salariului mediu net care ne-a adus undeva la jumătatea topului naţional este pentru că nu mai există forţă de muncă dispusă să muncească la cele mai mici salarii din ţară", a afirmat consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Angajatorii au fost obligaţi să majoreze salariile pentru a atrage noi angajaţi, în contextul reluării activităţii în urma lockdown-ului, şi a-i păstra pe cei deja existenţi.

"Şomajul în judeţul Bihor este de 1,6%, deci ca şi inexistent. Avem puţină forţă de muncă disponibilă şi o cerere în creştere, aşa că firmele au fost forţate să majoreze salariile. De altfel, le-am spus angajatorilor: astăzi nu mai vrea nimeni să lucreze sub 2.000 lei net", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Presiune pe salarii...

Explicaţia e simplă şi ţine de supravieţuire. "Asigurarea medicală suplimentară, organizarea zilei companiei, bonurile de masă sau alte vouchere cu care încearcă să îşi atragă angajaţi diferite companii sunt valoroase atunci când oamenii îşi pot asigura din salariu strictul necesar şi puţin peste, dar nu când nu se ajung cu banii de la o lună la alta", a explicat Békési.

În plus, angajatorii din Bihor trebuie să concureze pentru angajaţi nu doar cu firmele din zonă, ci şi cu cele din occident. Mulţi bihoreni preferă să plece la muncă afară decât să îşi caute de lucru acasă.

"E greu să convingi o cameristă care lucrează la un hotel de patru stele să stea în Oradea pe un salariu de 1.400 lei net, echivalentul a 300 euro, când poate merge 500 de kilometri să se angajeze lângă Viena, poate la acelaşi lanţ hotelier, pentru un salariu de 1.600 euro pe lună", a explicat directorul.

Békési este de părere că salariile vor creşte în continuare având în vedere cererea tot mai mare de forţă de muncă la nivel european, pe fondul îmbătrânii populaţiei.