Una caldă, alta rece. În timp ce Guvernul pregăteşte o lege a prevenţiei, prin care sute de contravenţii de tot felul ar urma să nu mai fie sancţionate cu amendă la prima abatere, Fiscul le ordonă inspectorilor să aducă la buget bani în plus. Şi nu puţin: fiecare câte 6 milioane lei de la firme şi 30.000 lei de la persoane fizice, în fiecare an!

Inadmisibil, s-a revoltat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, astfel că, deşi dovada "transpirase" în presă, ANAF a sărit să dezmintă informaţia. Cum stau, de fapt, lucrurile? Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, susţine că e o neînţelegere, explicând că inspectorii nu au normă de amenzi, ci "indicatori de performanţă" fireşti.

Target de "amenzi"

Fiecare inspector fiscal trebuie să producă bani pentru stat la fel cum agenţii comerciali au target de vânzări şi poliţiştii normă de dat amenzi. Asta reiese după ce o publicaţie din Iaşi a dezvăluit că în februarie a avut loc o şedinţă a conducerii ANAF cu şefii locali ai Finanţelor, după care, în martie, Inspecţiilor Fiscale din ţară li s-au adus la cunoştinţă indicatorii de performanţă pe anul 2017.

Potrivit dezvăluirilor, întărite şi de presa din Craiova, sintagma ar ascunde sarcina ca fiecare inspector fiscal să aducă la buget venituri suplimentare de câte 6 milioane lei de la persoane juridice, dublu faţă de nivelul din 2016, şi câte 30.000 lei de la persoane fizice. Ceea ce, împărţit la numărul firmelor din responsabilitatea unui inspector, ar însemna în medie cam 500.000 lei storşi de la o societate. Consecinţa previzibilă? Firmele şi cetăţenii vor fi vânaţi pentru a li se impune sume suplimentare de plătit ca TVA, impozit pe profit, cheltuieli şi deconturi eronate, etc.

Mentalitate sovietică

În contextul în care, prin Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Guvernul a elaborat proiectul legii prevenţiei, în baza căruia 290 contravenţii din toate domeniile, de la cel fiscal la cel silvic, ar urma să nu mai fie sancţionate la prima abatere cu amendă, ci cu avertisment, liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a catalogat circulara ANAF ca inacceptabilă. "Constat că inspectorii fiscali sunt încă tributari unei mentalităţi de tip sovietic, de genul "chiar dacă eşti în regulă, îţi găsim noi ceva!". E inadmisibil să aibă normă la amenzi, cum reiese din circulara ANAF", a comentat Dragnea, marţea trecută.

Urmarea? Şeful ANAF, Bogdan Stan, s-a grăbit chiar a doua zi să nege existenţa "targetului": "Nu a fost transmisă nicio circulară referitoare la impunerea unor ţinte pentru atragerea de sume suplimentare de către inspectorii fiscali. În sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atribuţii şi măsuri pentru îmbunătăţirea colectării impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi altor sume datorate bugetului".

"Nu poţi sta degeaba"

În ciuda dezminţirii, şeful AJF Bihor confirmă, la fel ca alţi omologi din ţară, că inspectorii fiscali au ca indicatori de performanţă atât un anume număr de controale, cât şi o sumă pe care trebuie s-o atragă în plus la stat. Dar, nuanţează el, nu este vorba de amenzi, ci de obligaţii pe care contribuabilii nu le declară ori le declară eronat, iar pentru asta inspectorii nu primesc bonusuri, fiind sarcină în fişa postului.

"Nu avem plan de amenzi, ci un plan obiectiv pentru venituri suplimentare. Dar e şi normal. Nu poţi sta la Inspecţia Fiscală fără să faci nimic. Acesta e rolul Inspecţiei, să meargă să caute problemele, dacă există", spune Ioan Mihaiu. Cât despre "targetul" pe 2017, el nu poate fi deconspirat, pentru că "sunt date interne". În orice caz, "nici vorbă să fi fost anul trecut 1 leu, iar anul acesta 5 lei". Altfel spus, nu a fost dublat...

Răul, prins în buget

Octavian Dan, şeful Asociaţiei Firmelor BihoreneDeşi Finanţele zic că firmele şi cetăţenii nu au motiv să se scandalizeze, mediul de afaceri e îngrijorat. "Ştim bine că dacă te calcă un organ de control nu pleacă fără să-ţi dea amendă", spune directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto), care consideră corectă poziţia lui Dragnea. "Să vedem dacă e şi sinceră...".

În opinia sa, sursa problemei nici măcar nu e la ANAF, ci în modul cum îşi croieşte statul bugetul: "Atât timp cât bugetul statului, al Ministerului Finanţelor, al Mediului sau al oricărei primării au capitole de încasări din amenzi şi venituri suplimentare, funcţionarii sunt obligaţi să facă targetul. Dacă statul ar fi corect, nu ar cuprinde aceste venituri în bugete, mai ales că sunt venituri excepţionale, deci nici nu ştie cât va încasa".

Rămâne, deci, de văzut cât de oneşti sunt oficialii care condamnă vânătoarea de contribuabili. Dar abia la anul, când se va face noul buget: cu sau fără bani din "suplimente"?