În 14 ani de administraţie liberală, Primăria Oradea a descoperit ceea ce ştia orice tarabagiu din Piaţa Rogerius: ca să faci profit, trebuie să îţi reduci cheltuielile la minimum şi să îţi creşti veniturile la maximum.

Atâta tot că societăţile municipalităţii, menite să livreze populaţiei servicii publice - de la încălzire şi parcări, la tarabe în pieţe şi locuri în cimitire - nu sunt firme private. Ele fac profit pe seama orădenilor, folosindu-se de investiţiile făcute tot pe banii lor. "În Oradea e bine să fii turist, investitor străin, orice, numai orădean nu. Ai parte de cele mai mari costuri, la cele mai mici beneficii", constată un antreprenor local.

"Interesul public local"

Declarativ, ţinta e binele orădeanului. Codul Administrativ defineşte administraţia publică locală ca "totalitatea activităţilor desfăşurate, în regim de putere publică (...), de prestare de servicii publice, în scopul satisfacerii interesului public local".

Pe lege, serviciile publice pot fi încredinţate de municipalitate, prin licitaţie, unor operatori privaţi, aşa cum în Oradea este cazul salubrităţii, gestionate de RER Vest, sau administraţia îşi poate înfiinţa propriile societăţi comerciale. Aşa au apărut CAO pentru serviciile de apă şi canalizare, Termoficare pe încălzire, OTL cu transportul în comun, ADLO cu parcurile industriale şi ADP cu zona de pieţe, cimitir, ştranduri ş.a.

Societăţile preiau bunuri în care oraşul a investit, de la reţele de apă la locuri de veci, şi le administrează pe principii de "transparenţă, egalitate de tratament, adaptabilitate şi accesibilitate". Adică să îşi permită toată lumea. În teorie...

Se închide!

În practică, însă, lucrurile nu stau aşa. Cum principalul indicator de analiză a activităţii directorilor este profitul, aceştia încearcă să reducă cheltuielile şi să crească veniturile societăţilor, cu preţul afectării orădeanului.

directorul comercial al societăţii, Dan CreţuSpre exemplu, după investiţii de peste 200 milioane euro în instalaţii şi reţele, cofinanţate şi din banii orădenilor, Termoficare Oradea va renunţa la peste o mie de clienţi din zonele de case, invocând consumul prea mic al acestora raportat la avariile prea multe. Societatea a notificat în martie primii 274 de consumatori de pe 15 străzi centrale cu privire la intenţia de sistare a serviciilor. "Până acum au fost reziliate 97 de contracte", spune directorul comercial al societăţii, Dan Creţu (foto). Iar restul vor urma treptat...

Tot ca nerentabile au fost închise de-a lungul timpului pieţele Ioşia şi Velenţa, plus, de săptămâna trecută, Nufărul. "Nu era normal să fie ţinută pentru 25 de comercianţi, în condiţiile în care era pe minus", argumentează directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica. Pentru acesta, cheltuielile suplimentare şi deranjul provocate populaţiei nu contează...

Foamea de bani

liderul Blocului Naţional Sindical, Bihor, Nicolae MorgovanNormal, orădenii sunt revoltaţi. "Nu se poate ca, în goana după profit, să le iei oamenilor posibilitatea să îşi facă cumpărăturile lângă casă", protestează liderul Blocului Naţional Sindical, Bihor, Nicolae Morgovan (foto).

Orădenii se plâng că plătesc tot mai mult şi pe parcări. "Parcarea în centrul Oradiei a ajuns să coste, ca-n Viena, 8 lei pe oră", zice un localnic. Iar foamea de bani se vede în tot. "Au înghesuit în parcarea de pe strada Braşovului 400 de locuri numai ca să adune mai mulţi bani, în loc s-o facă de 380 de locuri, ca să poţi vira sau să ieşi comod din maşină", comentează un şofer.

De altfel, încasările din parcări au crescut anual cu câte 20%, ajungând în 2021 la 21 milioane lei, şi vor creşte anul acesta cu încă 25%. Având în vedere criza locurilor de parcare de domiciliu, orădenii au ajuns să le liciteze la preţuri astronomice: un loc în bulevardul Ştefan cel Mare a fost adjudecat în primăvară cu 8.000 lei pe an. De parcă omul l-ar fi cumpărat!

"Nu putem majora"

În ciuda veniturilor în creştere, Primăria ţine cu dinţii de bani. Primarul Florin Birta a respins la începutul lunii noiembrie propunerea USR de majorare a subvenţiei la gigacalorie. Useriştii au cerut creşterea acesteia cu 110 lei, până la 265 lei, pentru a ajunge de la 30% la 50% din preţul de cost. Ei şi-au justificat propunerea prin faptul că Termoficare a investit în reabilitarea reţelelor şi din banii orădenilor, dar şi prin acela că efortul Primăriei ar fi unul redus, de vreme ce gigacaloria în Oradea se produce cu 528 lei, faţă de 715 lei în Timişoara sau 1.150 lei în Bucureşti.

Chiar şi puţin este, însă, prea mult pentru municipalitate. "Nu putem majora subvenţia la gigacalorie pentru că trebuie să finanţăm în continuare investiţiile în sistemul de termoficare", a spus Birta. Edilul susţine că, prin reabilitarea reţelelor, sistemul de termoficare din Oradea va fi mai pregătit să rămână funcţional atunci când UE va interzice acordarea de subvenţii, iar orădenii vor fi mai câştigaţi.

 directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea Poziţia sa este susţinută şi de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto): "OTL şi Termoficare trăiesc cu subvenţii de la Primărie, acordate din banii tuturor orădenilor. Nu poţi să scazi preţurile şi să măreşti subvenţia, pentru că nu faci decât să muţi banii dintr-un buzunar în altul, favorizând populaţia, dar sărăcind comunitatea". Şi uite aşa se sacrifică populaţia...

Bani de bani

consilierul PSD Liviu Sabău Popa Dacă în cazul OTL şi al Termoficare, care primesc subvenţii de la bugetul local, sau al Companiei de Apă, care lucrează la tarife impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, municipalitatea îşi mai poate ascunde lăcomia sub masca interesului comun, în cazul ADP, care gestionează pieţele, cimitirul, grădina zoologică, ştrandul Ioşia şi aquaparkul Nymphaea, nu mai are cum.

ADP a făcut anul trecut, încă în pandemie, un profit brut de 11 milioane lei, din care a vărsat Primăriei partea ei de circa 5 milioane lei şi încă 2 milioane lei ca redevenţă. "E incorect să faci atât profit, dar să ţii tarifele ridicate. Aquaparkul a fost construit şi din banii orădenilor, aşa că ar trebui să simtă şi ei un avantaj", spune consilierul PSD Liviu Sabău Popa (foto).

Potrivit acestuia, măcar în extrasezon localnicii ar trebui să beneficieze de o reducere de 50% la biletul de intrare. "Majoritatea orădenilor nu ştiu cum arată aquaparkul pe dinăuntru pentru că nu îşi permit", spune el.

Ne-au pus cruce!

Orădenii simt tot mai apăsător taxele ADP. În goana după profit, conducerea societăţii a inventat tot felul de taxe speciale, majoritatea la cimitir, locul de care nu scapă nimeni. Pe 1 Noiembrie, de Ziua Morţilor, cei care au vrut să intre cu maşina în cimitir pentru a aprinde o candelă la mormintele celor dragi au avut de plătit o taxă prohibitivă de 50 lei.

Pentru o înmormântare fără fast, rudele au de plătit peste 2.500 lei, taxe care includ de la preluarea decedatului (130 lei) şi depozitarea la camera frigorifică (150 lei/zi), la săparea gropii (440 lei) şi oficierea serviciului ceremonial (660 lei), respectiv coborârea în mormânt (110 lei) şi salubrizarea acestuia după 6 săptămâni (250 lei). La toate acestea, cei care doresc să facă înmormântarea sâmbăta ori duminica trebuie să achite în plus taxe speciale de 2.000 lei, respectiv 3.000 lei, menite de fapt să-i descurajeze, ca şi cum data decesului ar fi alegerea lor.

Apoi, în ciuda expresiei, în cimitirul municipal nu există de fapt locuri de veci, căci concesionarea unui loc costă 400 lei pentru 10 ani şi 800 lei pentru 20 de ani, sumă care se poate tripla la 1.200 lei dacă solicitantul cere un loc anume pe 10 ani şi respectiv la 2.400 lei pentru 20 de ani. Iar taxa triplată se plăteşte la fiecare reînnoire!

"Goana după profit este normală"

directorul ADP Oradea, Liviu AndricaÎn ciuda evidenţei, directorul ADP, Liviu Andrica (foto), nu vede o problemă în profitul nesimţit al societăţii, bazat pe închiderea serviciilor neprofitabile şi suprataxarea celor inevitabile. Empatia faţă de orădeanul de rând nu există. "Goana după profit este normală. Nu poţi să dezvolţi oraşul doar din taxe şi impozite. Banii aceştia merg la susţinerea grădinii zoologice, a adăpostului de câini Grivei, în construcţia de parcări supraetajate", spune Andrica.

Directorul consideră că tarifele ADP sunt chiar accesibile. "70 lei intrarea la aquapark nu e mult, dacă ne vin clienţi din judeţele învecinate", argumentează el. La fel ar fi şi cu taxa de acces în cimitir de Ziua Morţilor. "De 1 noiembrie accesul cu maşina e permis gratuit doar persoanelor cu certificat de handicap. Dacă vrei totuşi să intri cu maşina, în ciuda aglomeraţiei, plăteşti o taxă de 50 lei, care nici măcar nu este mare, de vreme ce au fost într-o singură zi 1.800 de intrări", spune directorul.

Şeful ADP susţine că nici taxa de 3.000 lei pentru înmormântarea în zilele de duminică nu este mare. "Putea fi şi de 10 ori mai mare. Sunt luni în care avem şi 10-20 de înmormântări de weekend. Duminica Primăria e închisă, la Paşapoarte e închis, doar groparii trebuie să vină de acasă"... Pe aceeaşi logică, taxa triplată pentru alegerea locului de înmormântare e chiar necesară: "Şi la teatru, unele locuri sunt mai scumpe decât altele", spune Andrica.

Să facem bani!

În mod previzibil, primarul Florin Birta îşi susţine directorul. "Dintre societăţile Primăriei, doar Termoficare, CAO şi OTL prestează într-adevăr servicii publice, iar acestea nu fac profit, ci primesc bani de la Primărie. ADLO şi ADP sunt societăţi comerciale care activează ca nişte firme private. E normal să facă profit, iar banii să se regăsească apoi în investiţiile oraşului", spune Birta.

Primarul nici nu vrea să audă de eventuale majorări de subvenţii la încălzire, apă sau transport. La fel ca în cazul subvenţiei la gigacalorie, spune că "aceşti bani vor fi investiţi în îmbunătăţirea serviciilor".

De asemenea, edilul exclude şi reducerea tarifelor societăţilor Primăriei cu preţul diminuării profitului. "Până acum se spunea că statul este cel mai prost administrator. Acum, când aceste societăţi dovedesc contrariul, nu văd de ce nu e bine. Banii câştigaţi în plus nu sunt duşi acasă nici de Birta, nici de Andrica, ci sunt reinvestiţi în oraş". Altfel spus, Oradiei îi merge tot mai bine, chiar dacă preţul e ca orădeanului să-i meargă mai rău...


NOI MAJORĂRI
La mai mare!

Nivelul taxelor şi impozitelor din Oradea nu doar că este mare, dar e în continuă creştere. În august municipalitatea a pus în dezbatere publică un proiect al fiscalităţii pentru anul 2023 în care propune indexarea taxelor şi impozitelor cu 5,1%, adică rata inflaţiei pe anul 2021, conform prevederilor Codului Fiscal.

Proiectul încă n-a intrat în dezbaterea Consiliului Local doar pentru că Guvernul nu a anunţat până acum dacă la stabilirea impozitelor pe proprietate se va lua sau nu în calcul de anul viitor grila notarilor, caz în care acestea ar putea creşte cu 20%. "Dacă nu vor apărea alte precizări, vom aplica doar rata inflaţiei", spune primarul Florin Birta.

În schimb, la fel ca până acum, serviciile cimitirului municipal se vor majora cu procente între 9% şi 24%. Taxa de manipulare a decedaţilor va creşte la 120 lei (cu 9%), depozitarea în camera frigorifică va urca la 165 lei/zi (cu 10%), iar oficierea serviciului funerar va ajunge la 730 lei (11% în plus). Taxa de acces la Grădina Zoologică se va majora cu 10% (la 22 lei), iar cea de intrare la aquaparkul Nymphaea cu 14% (80 lei).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!