De când BIHOREANUL a sesizat problema urât mirositoare cu care se confruntă orădenii din Ioşia şi Rogerius, autorităţile, prinse pe picior greşit, se agită să-şi demonstreze preocuparea de a găsi soluţie.

În prima fază, după bunul obicei birocratic, funcţionarii au încercat să scape de problemă, pasând-o de la unul la altul. Primăria a cerut autorităţilor de mediu să-şi facă treaba, iar acestea, la rându-le, au aruncat putoarea în curtea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Autorităţii de Sănătate Publică.

Într-un târziu, inspectorii Gărzii de Mediu şi cei ai Agenţiei de Protecţia Mediului au făcut ceea ce trebuia să fi făcut de la bun început. Adică şi-au mişcat fundurile din birouri. Aşa s-a descoperit că putoarea emanată de ferma de porci din Ioşia a firmei Nutrientul nici măcar nu e singura problemă. Orădenii sunt intoxicaţi şi cu reziduurile necurăţate de la fabrica de zahăr.

Culmea e însă, că ambii poluatori au scăpat cu un... plan de măsuri! Asta în condiţiile în care, după cum a descoperit BIHOREANUL, ferma de porci încalcă de ani de zile obligaţiile asumate prin autorizaţia de mediu şi, deci, aceasta putea fi anulată sau măcar suspendată!

Porcărie cu acte

BIHOREANUL arăta săptămâna trecută cum, de ani buni, în fiecare vară, locuitorii din vestul Oradiei sunt obligaţi să suporte o duhoare grea de dejecţii porcine, iar funcţionarii ridică din umeri, lăsând să se înţeleagă că ar fi o problemă fără rezolvare. Asta pentru că, după cum declarau atât reprezentanţii autorităţilor de mediu cât şi cei ai Primăriei, principalul "suspect", ferma de porci a Nutrientul Palota, are autorizaţie de mediu la zi şi, ca atare, nu pot lua nicio măsură împotriva ei.

După apariţia articolului, chestiunea a fost aprig dezbătută pe forumul BIHOREANULUI, cititorii exprimându-şi fără menajamente nemulţumirea pentru neputinţa autorităţilor de a rezolva o problemă ce afectează practic jumătate din oraş. "E interesant de verificat cine a dat autorizaţia de mediu în 2007, probabil PDL, prin Călin Mocan. Sunt curios cine a verificat distanţa dintre ferme, batalul de depozitare a dejecţiilor şi cele mai apropiate case din Oradea sau Sântandrei. Primăria ar putea să facă verificări şi să solicite anularea pe cale judecătorească a autorizaţiei", se arată într-unul din mesaje.

Ce faci don Mocan?

11 Calin Mocan.jpgCele mai multe critici i-au fost aduse comisarului-şef al Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto), care era şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) în 2007, atunci când ferma de porci a primit autorizaţia de mediu. "Cine a semnat pentru ca această fermă de porci să funcţioneze chiar nu are nici o responsabilitate, don' Mocan?", întreba un cititor, în timp ce alţii nu s-au sfiit chiar să-l acuze pe director de corupţie, pentru că a contribuit la autorizarea unei ferme care creşte 6.000 de porci la o aruncătură de băţ de oraş, dar şi pentru că nu a sancţionat-o, în ciuda neregulilor care put de la o poştă.

11 Iosif Pazuric.jpg"Mocan nu simte mirosul pentru că activitatea lui pute de o mie de ori mai tare. Oare patronii de la Palota au şi alte firme care cumva au făcut un contract frumos cu o firmă de publicitate din Oradea?", se arată într-un alt mesaj, ce sugerează că Iosif Pazuric (foto), managerul Nutrientul, ar fi beneficiat de protecţia lui Mocan mulţumită relaţiilor de afaceri pe care le-ar fi avut cu firma de publicitate patronată de soţia şefului de la Mediu.

Şi totuşi, pute!

Nemulţumirea oamenilor e de înţeles în condiţiile în care, chiar şi după apariţia articolului, duhoarea continua să se răspândească, fără a muta însă din loc nasul inspectorilor de mediu. Reclamaţiile chiar s-au înmulţit, după cum a recunoscut purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Petri Csilla, motiv pentru care, într-un final, primarul a sesizat Garda de Mediu şi Prefectura, solicitând identificarea poluatorului şi obligarea acestuia la înlăturarea sursei poluării.

În prima fază, reprezentanţii APM şi ai Gărzii de Mediu s-au eschivat, pasând răspunderea în curtea Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSV şi Direcţiei de Sănătate Publică. "DSP are competenţa să soluţioneze problema, nu noi", a susţinut comisarul-şef Călin Mocan.

Chestionat de BIHOREANUL despre afacerile firmei de publicitate a soţiei cu Nutrientul, Mocan a izbucnit. "În primul rând, fiind vorba de un mare poluator, toată documentaţia pentru autorizaţia de mediu a Nutrientul s-a depus la Agenţia Regională de Mediu Cluj. Acolo s-au făcut verificările, acolo s-a emis şi autorizaţia. Agenţia de la Oradea n-a avut nicio implicare. Cât despre aşa-zisele afaceri, acestea nu au existat. La ce să-i fi făcut reclamă? La porci?...", pretinde şeful Gărzii de Mediu.

Cât priveşte mirosul emanat de la batalurile fermei, Mocan susţine că acesta e în "limite normale". "Din verificările făcute, societatea a luat toate măsurile pentru reducerea mirosurilor. Se folosesc enzime şi odorizante în vederea reducerii concentraţiei de amoniac, iar dejecţiile din iazurile de stocare temporară sunt acoperite permanent cu paie. În autorizaţia de mediu nu sunt prevăzute alte măsuri", spune el.

Probleme cu perdea

BIHOREANUL a descoperit, însă, că lucrurile nu stau cum le prezintă Mocan. Potrivit autorizaţiei de mediu, Nutrientul are obligaţia să monitorizeze emisiile de noxe pe direcţia Ioşia. "Se va monitoriza săptămânal starea stratului de paie aşternut pe suprafaţa batalurilor, iar în cazul deteriorării acestuia se va proceda de urgenţă la reîmprospătarea sau înlocuirea lui", se specifică în autorizaţie.

Totodată, proprietarii fermei erau obligaţi să planteze în jurul batalurilor şi al fermei o perdea de arbori care să oprească propagarea mirosurilor către oraş. La faţa locului, însă, reporterii au constatat că niciuna din aceste condiţii nu sunt îndeplinite. În jur nu există decât un mărăciniş de buruieni, iar stratul de paie care trebuia să acopere batalul cu dejecţii porcine şi care trebuia să aibă 10 centimetri grosime lipseşte cu desăvârşire. "L-a luat vântul!", a pretins şeful fermei, Alexandru Tanasz.

Totodată, deşi prin autorizaţia de mediu se interzice evacuarea dejecţiilor în bataluri pe timp de ceaţă, presiune scăzută sau când vântul bate spre oraş, nu se respectă nici aceste prevederi. Locatarii din Ioşia sunt cei mai buni martori, fiindcă de câte ori bate vântul duhoarea se aşază peste cartier.

La control

11 Ovidiu Daescu.jpgÎn mod normal, în cazul încălcării condiţiilor enumerate în autorizaţie, emitentul acesteia, adică Agenţia Regională de Mediu Cluj, poate suspenda ori chiar închide activitatea fermei, până la reglementarea situaţiei, explică actualul şef al APM Bihor, Ovidiu Dăescu (foto). De ce nu s-a luat vreo măsură până acum, pentru ca ferma să intre în legalitate ori să se închidă? Nu ştie nimeni. Nici Dăescu şi nici Mocan.

Cert este că acum, pentru a nu fi acuzaţi că ascund putoarea sub preş, şefii celor două instituţii au raportat cazul la Cluj şi au cerut Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSV şi DSP să facă şi ele verificări. "Sunt demersurile preliminare pentru verificarea sesizărilor legate de activitatea fermei. Ulterior, rezultatele le vom înainta la Cluj, iar Agenţia Regională va decide măsurile care se impun", a declarat şeful APM Bihor.

Mai sunt şi alţii

Culmea e că putoarea de la ferma Nutrientul nici măcar nu e singura problemă olfactivă a zonei. La sfârşitul săptămânii trecute, însoţiţi de ziarişti, inspectorii celor două autorităţi de mediu au verificat şi alţi poluatori din zona industrială. Aşa s-a aflat că orădenii sunt intoxicaţi şi cu mirosurile emanate de o cantitate imensă de reziduuri de sfeclă de la fabrica de zahăr. Circa 1.000 mp de pe platforma acesteia e acoperită cu borhot fermentat rămas din 2009, care răspândeşte un miros înfiorător.

Tot în incinta fabricii de zahăr există şi peste 50.000 de metri cubi de apă uzată, plină cu materii organice în fermentaţie, care generează mirosuri prin descompunere. "Apele uzate trebuiau epurate, lucru care nu s-a făcut deoarece staţia de pre-epurare a societăţii a intrat în revizie. Am dispus remedierea imediată a situaţiei şi salubrizarea platformei", a declarat consilierul APM Nelu Nistor.

Culmea e însă, că, în ciuda disconfortului provocat cu bună ştiinţă orădenilor, firma Zahărul SA nu a primit nici măcar un avertisment. La fel ca Nutrientul, fabrica a scăpat doar cu un plan de măsuri! Şi atunci, e de mirare că nu miroase a bine?...


PORCĂRIE CU ACTE
Condamnaţi la putoare

Deşi ferma de porci Nutrientul funcţionează pe terenul municipiului Oradea, reprezentanţii Primăriei nu pot evacua ferma deoarece contractul de concesiune încheiat în urmă cu 9 ani nu prevede sancţiuni pentru problemele cauzate de funcţionarea defectuoasă a acesteia. Cele 18 hectare de teren pe care se află ferma au fost preluate de Primăria Oradea în 2001 şi au aparţinut iniţial Primăriei Sântandrei, care în 1991 le-a concesionat pentru 49 de ani firmei Nutrientul fără clauze referitoare la poluare şi, în plus, la un preţ derizoriu, de numai 500 de lei vechi pe metrul pătrat!

"După preluarea terenului, Primăria Oradea a încercat să rezilieze contractul în instanţă, dar judecătorii au respins solicitarea. Singura cerere care ne-a fost admisă a fost schimbarea valorii redevenţei. Din 2008, firma plăteşte 0,2579 RON/mp, în total, 46.422 lei anual", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Petri Csilla.