Şeful Poliţiei locale, comisarul şef Alexandru Laza, e foc şi pară. Motivul? Un împieliţat de agent i-a făcut instituţia de ocară după ce, abţiguit bine la o petrecere, s-a încăierat cu doi colegi şi a înjurat echipajele chemate să-l liniştească, până când, sătul de tărăboi, patronul localului a sunat la Poliţia adevărată, ca să-l pună la punct.

Trimis acum în faţa comisiei de disciplină, scandalagiul, pe numele său Andrei Berde, n-are nimic de zis. "Cu ce drept mă luaţi pe mine la rost? Io n-am făcut nimic", se zburleşte agentul...

Te pui cu naşul?

03 Andrei Berde.jpgIncidentele s-au derulat în seara de 13 octombrie, într-un local orădean, la petrecerea dată după botezul copilului său de un poliţist local. Protagonistul, Andrei Berde (foto), şi el agent în cadrul Poliţiei locale, era oaspete de onoare, fiind chiar naşul copilului. În jurul orei 21, înfierbântat de alcoolul îngurgitat cu mesenii, Berde şi-a adus aminte că unul dintre ei, Cosmin Lasca, îl supărase recent la serviciu şi, fără să mai stea pe gânduri, a decis că-i timpul să-l pună la punct. "Era vorba de o chestiune de serviciu, din câte am înţeles. L-am văzut pe Lasca ieşind pe terasă, apoi şi pe Berde, iar la câteva secunde au ieşit şi alţii", povesteşte unul din martori.

Afară, Berde a sărit imediat la bătaie. Fără să ţină cont de rugăminţile colegilor, ale soţiei şi, culmea, ale copilului său, care încercau neputincioşi să-l oprească. Degeaba au încercat să-i explice că-şi făcea de râs şi instituţia, angajaţii localului ştiind că era o petrecere a oamenilor legii. "Înţelegeam, dacă era vorba de golani sau interlopi", spune dezgustată una dintre angajate.

Bătaie în direct

Cert e că, revoltată, victima a luat telefonul şi a sunat după echipajul de intervenţie. De la Poliţia locală, cum altfel? Doar nu se cădea să se facă de râs şi să anunţe Poliţia municipiului, ştiută fiind concurenţa dintre cele două instituţii. Poliţiştii comunitari au sosit în câteva minute, dar degeaba. Din înregistrarea făcută de camera de pe terasă se vede că Berde nu s-a jenat nici în faţa agenţilor în uniformă. Ba din contră, l-a luat din nou pe Lasca la pumni, până când acesta a căzut la pământ.

În loc să-l imobilizeze, colegii veniţi să "intervină" au aşteptat ca individul să-şi termine demonstraţia, fără să mişte un deget, fiind oprit în final de unul dintre invitaţii de la petrecere. Abia atunci, poliţiştii l-au apucat prieteneşte după umăr şi l-au luat la o mică plimbare prin parcarea de lângă local. Unde, ca să-şi arate buna creştere, Berde şi-a scos organul în faţa lor şi a urinat pe maşinile parcate. După care, răcorit şi uşurat, s-a întors la chef...

I'm back

După miezul nopţii, petrecerea a fost din nou spartă de scandalagiu. "Chelneriţele au văzut că e pus pe scandal. Au tot încercat să-l liniştească. A cerut whisky, iar ele i-au dus la un moment dat băutura îndoită cu Pepsi. A luat-o şi a aruncat-o de pământ. Apoi i s-a pus pata pe finul său, tot poliţist local, şi el prezent la petrecere. S-a dus direct la el şi l-a lovit, de s-a răsturnat cu scaun cu tot", a relatat un alt martor.

A fost punctul de pornire pentru un nou circ. Cei doi au început să se fugărească în sală, iar în timpul busculadei Berde a distrus şi o masă, scaune, câteva sticle şi pahare. Chemaţi din nou să intervină, colegii de la Poliţia Locală au fost întâmpinaţi de Berdea cu înjurături. "Ce p... mea vreţi? Mereţi d-aici", le-a zis individul. Iar ei s-au executat! Enervat, patronul localului a decis atunci să sune la Poliţia municipală. Abia în faţa poliţiştilor veritabili, văzând că nu e de glumit, bătăuşul s-a oprit. Amendat cu 200 lei pentru tulburarea liniştii publice şi trimis la culcare, Berde s-a conformat. Dar a fost prea târziu...

La judecată

În prima fază, bărbatul a încercat să facă uitat scandalul. A doua zi dimineaţa, la prima oră, s-a înfiinţat la patronul localului pentru a plăti pagubele provocate şi pentru a-şi prezenta scuzele, încercând să-l convingă să "îngroape" incidentul, ca nu cumva să ajungă la urechile şefilor săi ori, mai rău, ale primarului Ilie Bolojan.

Ghinion, însă, căci şeful Poliţiei comunitare, comisarul şef Alexandru Laza, aflase deja. L-au informat reprezentanţii Poliţiei municipale, care i-au trimis spre ştiinţă procesul verbal întocmit în noaptea incidentului şi măsura dispusă. Fără să stea pe gânduri, Laza a sesizat imediat consiliul de onoare al instituţiei. "Nu am fost deloc încântat. Poliţistul local trebuie să fie un exemplu de comportament, să protejeze comunitatea, nu să se ia la bătaie. Ne-a pus într-o situaţie inacceptabilă", declară Laza.

Ce are de spus "naşul" bătăuş? Nimic. Supărat că e luat la întrebări, Berde s-a ofuscat. "Cine sunteţi dumneavoastră să mă luaţi la întrebări? Io n-am făcut nimic. Nu s-a întâmplat nimic", a retezat convorbirea cu reporterul. Uitând că, de fapt, e plătit din banii comunităţii nu ca să-şi arate muşchii în public, ci dimpotrivă, ca să-i oprească pe cei care fac la fel.


"Poliţistul local are obligaţia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului poliţiei locale şi autorităţilor publice"

Legea 155/2010