Florian Brînzaş nu va uita niciodată umilinţa îndurată vara trecută şi nici suferinţele la care a fost supus. Bărbatul, care luna trecută a împlinit 55 ani, a ajuns mai mult mort decât viu în spital după ce a fost bătut crunt, ziua în amiaza mare, doar pentru că era îmbrăcat mai ponosit.

Agresorii sunt două personaje cunoscute în oraş: omul de afaceri Gheorghe Ghiurău, anchetat ani la rândul pentru evaziune cu produse petroliere, respectiv fiul acestuia, George, un şmecheraş implicat în numeroase scandaluri şi cercetat, la rându-i, pentru infracţiuni rutiere.

În urma atacului, cei doi s-au ales cu o nouă acuzaţie, de vătămare corporală gravă dar, deşi ancheta a fost finalizată de mai bine de două luni de către poliţişti, care au propus trimiterea lor în judecată, dosarul zace într-un sertar al Parchetului Oradea.

Joi cu ghinion

Incidentul a avut loc anul trecut, într-o zi de joi, pe 15 iulie, în faţa restaurantului SMO, pe care afaceristul Gheorghe Ghiurău îl deţine pe Bulevardul Decebal, lângă benzinăria cu acelaşi nume. "M-am dus cu un vecin cu maşina, să-l ajut să care o masă de la un depozit din apropiere. Băiatul de la depozit nu era acolo şi, până să vină, am stat pe trotuar. Mă plimbam dintr-o parte în alta. Atunci a ieşit un bărbat mai în vârstă pe scările restaurantului şi i-a zis unuia mai tânăr: « Uite, el îi ! » . Apoi au sărit amândoi pe mine. Întâi m-a lovit cel tânăr şi, când am căzut pe trotuar, a venit şi celălalt. Au dat cu pumnii, cu picioarele, peste faţă, piept şi picioare, până am leşinat. La sfârşit au plecat ca şi când nu s-a întâmplat nimic. M-au trezit cei de la Salvare şi m-au dus la spital", povesteşte Florian Brînzaş.

Deşi la revoltătoarea scenă au asistat mai mulţi martori, nimeni nu a intervenit. "Nu le-am făcut nimic, nici « Bună ziua ! » nu le-am cerut, că doar nu-i cunoşteam. Au tăbărât pe mine fără niciun motiv. Ulterior am aflat cine sunt, dar nici acum nu ştiu ce au avut cu mine. Am înţeles numai că la Poliţie au spus că m-au crezut boschetar. Eu boschetar, tată a doi copii şi bunic! Oi fi fost eu mai sărăcăcios îmbrăcat, că doar nu mă duc în costum să car mobilă, dar chiar dacă eram cum au zis ei, nu trebuie să dea în omul sărac", spune bărbatul.

Din spital în scaun cu rotile

Florian Brînzaş a stat o săptămână în Spitalul Judeţean, având piciorul drept fracturat în două locuri, o entorsă a coloanei cervicale, un traumatism cranio-cerebral şi leziuni la organul genital care, în final, au condus la impotenţă. Pentru a-i salva măcar piciorul, medicii au fost obligaţi să-l opereze şi să-i introducă cinci tije metalice, dintre care patru i-au rămas şi acum prinse de oase.

"M-au nenorocit pentru tot restul vieţii. Am stat două luni în scaunul cu rotile şi a trebuit să învăţ să merg din nou. Şi acum piciorul rupt e mai mic cu câţiva centimetri", spune bărbatul, a cărui supărare e cu atât mai mare cu cât bătăuşii nu l-au căutat nici măcar ca să-i ceară scuze.

"Puteau să vină, să spună că au greşit şi că plătesc măcar cheltuielile de spitalizare şi tratamentele. Numai eu ştiu cât de greu ne-am descurcat. Dar adevărul e că nu mă aştept la nimic bun. Am înţeles că sunt persoane periculoase şi mi-e teamă să nu se răzbune pentru că i-am reclamat", se plânge Brînzaş.

Aşa tată...

03 ghiurau.jpgAdevărul este că cei doi bătăuşi nici măcar nu sunt la primul scandal. De mai bine de 10 ani, Ghiurău senior (foto), patron al unui lanţ de benzinării care au funcţionat sub denumirea firmei Strategic Mineral Oil, sfidează legea şi, totuşi, beneficiază din plin de un tratament "cu mănuşi", scăpând până acum fără condamnare din zecile de dosare în care a fost anchetat, printre altele, pentru privatizarea frauduloasă a societăţii IFOR, pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu produse petroliere, printre societăţile păgubite fiind inclusiv rafinăriile Astra şi Rafo Oneşti.

Cel mai cunoscut scandal marca Ghiurău s-a desfăşurat în 2003, când afaceristul a ocupat cu forţa sediul firmei Voga Impex, patronate de un fost asociat, Călin Galea. Era însoţit de 100 de bătăuşi care i-au ameninţat, lovit şi tâlhărit pe angajaţii acestuia, pentru a pune mâna pe stocurile de marfă existente în depozitele Voga Impex, mărfuri care la acea vreme valorau peste 5 miliarde de lei. Deşi Galea s-a adresat Justiţiei, care i-a dat dreptate, Ghiurău a afirmat pur şi simplu că sentinţa nu-i convenea, şi şi-a impus propria lege, a pumnului. Iar asta, culmea, în prezenţa unor poliţişti conduşi de însuşi şeful de atunci al Poliţiei Bihor, Leontin Silaghi.

... aşa fiu

03 ghiurau jr.jpgCum aşchia nu sare departe de trunchi, juniorul i-a urmat exemplul. Acum cinci ani, George Ghiurău (foto) a fost reclamat de un cetăţean german pe care l-a luat la bătaie într-un local împreună cu nu mai puţin celebrul Aurel Gavriş, la vremea respectivă reprezentant al firmei de pază Force Guard&Moldavia. În urma bătăii, neamţul a ajuns în spital cu politraumatisme, contuzii cerebrale şi cinci coaste rupte, rămânând şi fără lanţul de aur şi banii din buzunar şi fiind ameninţat luni de zile ca să-şi retragă plângerea depusă împotriva lor.

Cazul a rămas în coadă de peşte, la fel ca numeroasele dosare deschise pe numele şmecheraşului pentru infracţiuni rutiere. Ultimul a fost înregistrat anul acesta pe 8 aprilie când, prins băut la volanul unui Audi, beizadeaua lui Ghiurău s-a dat în stambă în faţa unui echipaj de poliţie, ameninţând agenţii. În final, sfătuit de avocaţi, juniorul a cedat, iar etilotestul a arătat că avea o concentraţie alcoolică de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost învinuit de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Dosare la păstrare

Dosarul se află la Parchetul Oradea, acolo unde a ajuns şi cel deschis anul trecut pe numele lui şi al tatălui său în urma reclamaţiei depuse de Florian Brînzaş, bărbatul pe care l-au schilodit în bătaie.

Plângerea a fost înregistrată la Poliţie, care a soluţionat-o, înaintând dosarul, la începutul lunii aprilie a acestui an, către Parchetul Oradea, cu propunerea de trimitere în judecată pentru vătămare corporală. De atunci, însă, zace într-un sertar, fără ca procurorii să se fi pronunţat. "Se lucrează la întocmirea rechizitoriului", spune, fără prea multă convingere, purtătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Dorel Moţiu. Când va fi terminat, nu ştie nici el. Poate la fel ca în toate celelalte cazuri: la Sfântu-Aşteaptă, pentru că Justiţia este la fel de impotentă ca victima clienţilor săi...


MINCIUNI
"Vrea doar bani"

03 silvia bochis.jpgDeşi reprezentanţii Poliţiei şi ai Parchetului au confirmat existenţa dosarului penal deschis pe numele lui Gheorghe şi George Ghiurău, avocata familiei, Silvia Bochiş (foto), pretinde că acuzaţiile aduse împotriva acestora de către Florian Brînzaş sunt pure invenţii.

"Cine ştie cine l-a bătut pe omul ăla, l-o fi bătut vreun boschetar şi acum dă vina pe clienţii mei, doar fiindcă au bani şi trebuie să-şi recupereze cheltuielile în vreun fel", susţine avocata.

Mai mult, cu toate că "onoraţii clienţi" au fost audiaţi la Poliţie, Bochiş susţine că aceştia nici măcar nu au cunoştinţă de existenţa dosarului. "Nu există niciun dosar, nu am fost informaţi, citaţi, chemaţi la audieri", a spus avocat. Te pomeneşti că o fi fost o simplă coincidenţă de nume şi că alţi Ghiurăi au fost cei răi...