Frumoasa idee a unui tânăr actor oltean ajuns pe meleaguri ardelene - aşa descrie cunoscutul critic de teatru Mircea Morariu cea mai tânără iniţiativă teatrală din România.

Este vorba despre noul teatru independent orădean Studio Act, proiect iniţiat de actorul Alin Stanciu de la Teatrul Regina Maria şi realizat sub egida Asociaţiei Centrul Multimedia Studio Act, fondată de artist alături de colegul său Eugen Neag, de secretarul literar al Teatrului de stat, Ioana Ştef Ciobanu, şi de antreprenorul Andre Sella, proprietarul cunoscutului winebar Kosher din strada Crinului.

"Am vrut să avem o casă a noastră şi am găsit-o într-o clădire cu o istorie impresionantă", explică Alin Stanciu motivul pentru care trupa s-a mutat în curtea Kosher, într-una dintre clădirile vârstnice ale oraşului, Sinagoga Viznitz. Acum, după mai bine de un an de pregătiri, "casa" este pregătită pentru oaspeţi, care sunt aşteptaţi cu un maraton de spectacole, workshop-uri şi o expoziţie inedită cu fotografii de teatru semnate de Remus Toderici...

Planuri mari

"Am vrut să punem bazele unei trupe profesioniste cu care să reprezentăm Oradea la toate festivalurile de teatru independent. Aşa s-a născut Studio Act", a povestit BIHOREANULUI actorul Alin Stanciu, unul dintre fondatorii trupei. Membrii acesteia sunt angajaţi ai Teatrului de Stat Regina Maria, dar nu se află în conflict de interese. "Ne planificăm toate activităţile în aşa fel încât să nu se suprapună. De altfel, Teatrul de stat ne este partener", explică actorul.

Sala Studio Act a fost amenajată în Sinagoga Viznitz, care a mai găzduit şi Galeria de artă Kosher. "Totul e făcut cu mâinile noastre. Am luat unelte, lemn, am tăiat, am bătut cuie, am vopsit...", spune actorul.

Cum spaţiul mai are nevoie de îmbunătăţiri, împreună cu colegul său, Eugen Neag, cu Ioana Ştef Ciobanu, secretarul literar al Teatrului Regina Maria, şi cu patronul Kosher, Andre Sella, a înfiinţat Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, prin intermediul căreia vrea să atragă fonduri pentru reabilitarea întregii clădiri.

"Avem planuri mari", zice, la rându-i, proprietarul Kosher, Andre Sella. "Vrem să propunem Comunităţii Evreilor să atragem fonduri europene pentru restaurarea imobilului. E prea frumos ca să se distrugă", explică antreprenorul.

Hai la festival!

Până una-alta, trupa este deja în focul pregătirilor pentru deschiderea oficială a noului teatru, eveniment ce va fi marcat printr-un festival întins pe patru zile, în perioada 24-27 august. Sumele pentru cazarea, masa şi onorariile invitaţilor sunt strânse din sponsorizări, dar şi printr-un proiect lansat pe platforma online Creştem Idei. "Dacă reuşim să strângem sponsorizări de 7.000 lei până pe 25 august, vom primi finanţare tot atât. Până acum (n.r. - 4 august) am adunat 4.330 lei", zice Sella.

Denumit Open Studio Act, evenimentul va fi un festin al artelor, cu workshopuri de improvizaţie ale actorilor Alin Stanciu şi Eugen Neag, de fotografie, susţinute de Remus Toderici, şi de oratorie, cu specialiştii Oradea Toastmasters.

Totodată, actorii au invitat şi colegi din ţară, care vor oferi reprezentaţii în fiecare seară. Va fi un spectacol de improvizaţie "Impro Patzan Show" cu invitaţi-surpriză, trupa Teatrului de Nord Satu Mare va prezenta piesa "Autobahn", de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan, iar actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret Ariel din Târgu Mureş vor juca "Respiraţii" de Duncan Macmillan, în regia lui Radu Nica.

"E teatru"

În cadrul festivalului va avea loc şi premiera naţională a spectacolului "Reasons to be pretty", de Neil LaBute în regia Radu Horghidan, cea dintâi producţie a Studio Act.

Criticul de teatru Mircea MorariuSpectacolul a avut avanpremiera în 30 iulie şi s-a jucat cu casa închisă, fiind bine primit atât de cronicari, cât şi de critici. Profesorul universitar Mircea Morariu (foto), de pildă, spune pe blogul său că "e teatru adevărat, teatru de cea mai bună calitate", iar despre interpreţi că "îşi fac foarte bine datoria", în timp ce jurnalistul bucureştean de teatru Paul Grososiu le descrie prestaţia ca fiind "un teatru real, nu realist, real. Nu-ţi vine să-i aplauzi la final pe actori, ci să îi ajuţi. Să le dai o bere şi să zici că-i asculţi. E o comedie la care râzi cu poftă până te îngrozeşte".

Studio Act a pornit aşadar cu dreptul, iar cei care vor să vadă prima producţie o pot face în ultima zi a festivalului, sâmbătă, 27 august. Gongul va bate la ora 20.00, în mica sinagogă din inima oraşului, ca să anunţe, de această dată, o sărbătoare a artelor: Spectacolul începe!