Restaurantul Ciuperca va avea concurenţă. Consiliul Local este chemat să aprobe vineri, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici ai proiectului privind amenajarea pe Dealul Ciuperca a unei grădini publice cu amfiteatru pentru relaxare şi a unui local de alimentaţie publică cu punct de informare turistică.

Grădina publică va cuprinde specii de arbori şi arbuşti de diferite mărimi şi culori, precum şi plante perene şi din flora spontană. Amfiteatrul, ca loc de relaxare cu o capacitate de 130 de persoane, va fi amplasat în zona vestică a versantului şi va putea fi folosit în sezonul cald ca şcoală în aer liber pentru activităţi educative cu rol de conştientizare asupra conservării patrimoniului natural.

Cu vedere la oraş...

Potrivit proiectului, în partea superioară a versantului, în zona cu cea mai bună panoramă asupra oraşului, va fi amenajat un local public cu punct de informare turistică. Construcţia va fi realizată din beton armat cu acoperiş tip terasă înierbată. Încălzirea imobilului se va face prin pardoseală, iar apa caldă va fi obţinută cu ajutorul panourilor solare.

"Proiectul a fost gândit astfel încât localul va fi prevăzut cu un acces facil inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Acesta va fi amenajat dinspre strada Graurilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Costurile investiţiei sunt estimate la 1,4 milioane euro, din care 735.000 euro finanţare europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România. Lucrările vor fi licitate după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi vor avea un termen de predare de zece luni.

Cinema Libertatea devine sală de spectacole

Tot în cadrul şedinţei de vineri consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe proiectul municipalităţii privind restructurarea şi refuncţionalizarea spaţiilor fostului cinematograf "Libertatea" din interiorul complexului Vulturul Negru.

Investiţia se ridică la circa 3,8 milioane euro, iar Primăria are acum oportunitatea de a atrage circa un milion de euro prin intermediul unui program privind Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural lansat de Ministerul Culturii. "Vrem să creem atmosfera anilor 1900, inclusiv prin funcţiunile de acolo", a declarat Mălan.

Potrivit proiectului, la subsolul clădirii vor fi amenajate depozite şi spaţii tehnice, la parter va funcţiona o cofetărie cu acces atât dinspre Piaţa Independenţei cât şi dinspre Pasajul Vulturul Negru, iar la etaj sala mare va putea fi folosită pentru spectacole şi reuniuni, foaierul va găzdui lansări de carte sau expoziţii de artă plastică, în timp ce în sala mică se vor putea organiza vizionări de film.