În curtea unui bloc de pe strada Doina din Oradea, din spatele gardului viu, se aude zgomotul pământului săpat şi îngrijit. Andrei Popovici, un copil de 11 ani, ajutat de surioara lui Antonia (6 ani) şi de părinţii Monica şi Radu, îşi îngrijeşte grădina de legume înfiinţată chiar sub geamurile apartamentelor. "După ce mi-am terminat temele, ce poate fi mai relaxant decât să lucrez în grădină?", spune Andrei. N-are încă înălţimea unui adult, dar vorbeşte ca un om mare...

După ce în iarnă a strâns de la alţi copii 1.500 de cărţi pentru şcolile de la ţară, Andrei a lansat acum un nou proiect civic şi îi provoacă pe semenii lui din Oradea să planteze legume în jurul blocurilor în care locuiesc. Aşa, spune iniţiatorul, cartierele vor arăta mai dichisite, iar copiii vor fi mai conectaţi cu Mama Natură...

Grădinar de mic

Andrei este elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială "Dacia" şi, spre deosebire de alţi colegi de-ai lui, nu îşi petrece mult timp cu jocurile video, ci preferă să se afunde în interesanta lume a cărţilor. "Îmi place mult să citesc, nu doar romane sau poveşti, ci şi cărţi din care mă documentez pe teme istorice, despre natură şi multe alte lucruri", spune copilul. La doar 11 ani, băiatul vorbeşte cu seriozitatea unui adult, dar, totodată, cu entuziasmul specific pre-adolescentin. 

Setea de cunoaştere l-a determinat şi să devină un mic grădinar. De ani buni, munceşte cot la cot cu părinţii în grădina de legume pe care familia o are într-un sat de lângă Marghita. "Am vrut să văd cum evoluează o plantă, aşa că am pus seminţe în pământ şi am aşteptat să văd cum creşte leguma pe care, la final, am putut să o mănânc. M-am bucurat de rodul muncii mele", zice băiatul. A aflat astfel că, dacă munceşti, ai şi foloase...

Provocarea lui Andrei

Anul acesta, Andrei a decis să-şi "exporte" pasiunea la Oradea şi a început să grădinărească în jurul blocului în care locuieşte. Ajutat de părinţi, a pregătit o mică parcelă pentru agricultură şi a plantat seminţe de salată verde, ridichi, frunze de pătrunjel şi bulbi de ceapă. "Trebuie să continui să le ud, să mă asigur că nu cresc buruieni şi cât de curând o să am legume. Salata creşte în trei săptămâni, ridichile la fel, ceapa în mai puţin de o lună", povesteşte copilul, entuziasmat de munca lui.

Andrei crede că fiecare om în parte, mare sau mic, nu doar că poate contribui la bunăstarea planetei, ci chiar trebuie să o facă, iar grădinăritul este o modalitate de a îngriji Terra. "Este important să fii conectat cu natura şi să-i arăţi că o iubeşti. Plantând legume în pământ, ajutăm natura, cea care ne dă aerul pe care îl respirăm. Trăim pe Pământ şi e datoria noastră să-l ocrotim", spune copilul. 

Este convins că aerul Oradiei ar fi mult mai curat dacă în jurul fiecărui bloc, în locul unor terenuri insipide, ar apărea grădini urbane, cu legume crescute fără substanţe chimice. "Ar fi de preferat să punem compost, care merge foarte bine într-o grădină publică. E mai greu de făcut la bloc, dar măcar să lăsăm frunzele care cad toamna pe pământ, să se transforme în îngrăşământ", zice Andrei, dovedind că a înţeles şi procesul natural al compostării. Şi n-a învăţat la şcoală despre compost, ci s-a documentat tot de unul singur, interesat de modul în care omul poate servi naturii. 

Scriitor de mic 

Nu este pentru prima oară când Andrei are un proiect civic. În decembrie, i-a provocat pe toţi copiii din Oradea să doneze cărţi pe care le-au citit deja, pentru bibliotecile din satele Bihorului, unde rafturile sunt mai degrabă goale. A pus cutii mari de carton în mai multe şcoli din Oradea şi, în doar câteva săptămâni, a strâns 1.500 de cărţi, care apoi au ajuns în două şcoli din comuna Chiraleu. "Lumea cărţilor are multe de oferit şi e păcat ca elevii de la ţară să nu aibă acces la ea", explică Andrei.

Mai mult, din cititor perseverent, copilul a devenit şi scriitor. Recent, Andrei Popovici a finalizat prima sa carte, "Aventurile lui Agrafă şi Creion", care sunt cei mai buni poliţişti din satul Rechizitoza, ţara Biroza. "M-am inspirat din camera mea, obiectele pe care le folosesc cel mai des", spune autorul, care speră că va găsi curând o editură dornică să-i publice cartea. "Este doar primul volum. Am început deja să mă gândesc la al doilea", dezvăluie el. 

De altfel, sunt mari şanse ca, atunci când va fi mare, să se definească tot ca autor, deoarece copilul îşi doreşte să devină jurnalist. "Îmi place foarte mult această meserie, pentru că reporterul este cel care îi face pe oameni conştienţi de anumite lucruri importante. Face ştiri, ca lumea să afle adevărul. Fără reporteri, nu am şti ce se întâmplă în jurul nostru, ceea ce ar fi foarte greşit", zice Andrei. 

Model pentru alţii 

Până să devină un jurnalist, Andrei se concentrează la munca din grădină şi speră că plantele lui vor fi o inspiraţie şi pentru alţi copii. "În fiecare zi, după ce ajung de la şcoală, îmi fac temele, citesc, apoi cobor cu părinţii şi Antonia în grădină. Împreună, ne deconectăm de la tot stresul", spune băiatul, descriind astfel un alt atu al grădinăritului. 

Părinţii lui, Monica şi Radu, au şi creat o pagină de Facebook, "Provocarea lui Andrei - Citeşte, Plantează, Donează", unde au postat imagini cu Andrei şi surioara lui Antonia grădinărind. "Sper ca mulţi copii să-mi ia exemplul. Aşa, vor învăţa să nu risipească resursele Pământului, dar şi mai multă ştiinţă decât pot învăţa din manuale", zice băiatul. 

Până acum, le-a povestit colegilor din clasa lui despre iniţiativa sa, dar recunoaşte că nu i-a văzut la fel de entuziaşti. "Unii nu sunt genul ăsta, care să grădinărească". Andrei nu se lasă bătut şi le cere părinţilor să posteze imagini pe Facebook cât mai des. Poate-poate, alţi copii vor face ca el, iar la vară se vor aduna la un mini-târg de legume, ca să facă schimb de roade. Şi să-şi arate unii altora că niciodată nu eşti prea mic ca să faci lucruri mari...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!