Grădina Zoologică a rămas închisă începând cu data de 1 martie. "De la începutul lunii martie este interzis accesul publicului în incinta Grădinii Zoologice Oradea până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare", a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, conducerea Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS), care are în administrare Zoo.

Măsura a fost luată la ordinul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) în urma unei sesizări primite din partea Comisiei Europene referitoare la situaţia grădinilor zoologice din România care contravin Directivei 99/22/CE.

În ciuda faptului că instituţia a rămas fără autorizaţie de mediu încă din anul 2007, până săptămâna trecută orădenii mai puteau vizita Grădina Zoologică. Pentru că oficial aceasta era închisă, vizitatorii nu plăteau bilet de intrare dar, în schimb, făceau donaţii către Asociaţia SOS Zoo într-o cutie montată la intrare.

"De săptămâna aceasta s-a terminat şi cu vizitele şi cu donaţiile până la finalizarea lucrărilor de modernizare anunţată pentru finalul lunii august 2012", a declarat pentru BIHOREANUL Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS.

Lucrările de modernizare a Grădinii Zoologice au fost adjudecate de firma MBS Group pentru suma de 13.034.788 lei şi urmează să fie finanţate în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului, diferenţa fiind suportată de la bugetul local.

Până la finalizarea investiţiei, proprietarul are obligaţia, potrivit Legii 191 din 2002 privind grădinile zoologice şi acvariile publice, şi conform Ordinului ANPM 1.798, privind aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, să interzică accesul publicului, să asigure bunăstarea animalelor şi să sisteze orice activitate de reproducere a speciilor din colecţie.