Potrivit execuţiei bugetare pe 2010, anul trecut gradul de îndatorare al municipiului a fost de 8%, mult sub limita maximă de 30% din veniturile proprii pe an prevăzută de lege. Estimările economiştilor municipalităţii arată că în următorii patru ani gradul de îndatorare se va tripla de la 8% în 2010 la 25% în 2014.

"Pentru că oraşul urmează să contracteze în următoarea perioadă noi împrumuturi gradul de îndatorare va creşte în 2012 la 22% cu în vârf de plată în 2013 de 25% din veniturile proprii pe an", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Eduard Florea, directorul Economic al Primăriei.

Conform declaraţiei directorului Florea, la 31 decembrie 2010 municipalitatea orădeană înregistra un sold, adică rate fără dobânzi, în valoare de 23 milioane la creditele în lei şi 52,3 milioane la creditele contractate în euro. La această sumă se adaugă alte 1,1 milioane euro în baza contractului de întreţinere şi modernizare a reţelelor de iluminat public încheiat cu Luxten.

Astfel, la această oră datoria totală a municipiului se ridică la 273,8 milioane lei, echivalentul a 63 milioane euro. "Eu spun că stăm bine. Dacă, prin absurd, mâine oraşul ar trebui să îşi plătească brusc toate ratele aproape că ar putea să îşi stingă singură datoriile pentru că veniturile proprii ale oraşului se ridică la circa 53 milioane euro pe an", a declarat directorul pentru BIHOREANUL.

La datoria totală de 63 milioane euro datorie se vor adăuga începând din acest an alte două împrumuturi pe care municipalitatea urmează să le contracteze. Primul, în valoare de 10,3 milioane euro, pentru introducerea reţelelor de utilităţi în Parcul Industrial, iar cel de-al doilea, în valoare de 25 milioane lei, pentru modernizarea unui număr de 80 de străzi neasfaltate din municipiu.

Oradea este "stabilă"

Directorul Eduard Florea a mai spus că municipalitatea va putea să contracteze cele două credite fără probleme. "Avem şansa să ne împrumutăm la dobânzi chiar mai mici faţă de cele la care se împrumută statul. Asta pentru că anul trecut agenţia internaţională Fitch Ratings a revizuit ratingul acordat municipiului de la negativă la stabilă", a declarat directorul. Municipalitatea a primit de la bănci oferte de credite în euro cu dobânda cuprinsă între 1,3% şi 5% mult sub nivelul la care se împrumută Statul Român.

Conform auditului făcut de Fitch Ratings printre avantajele Oradiei se numără amplasarea strategică în vecinătatea Ungariei, construcţia Parcului Industrial şi îmbunătăţirea performanţelor financiare în ciuda gradului de îndatorare şi a serviciului datoriei publice aflate în creştere.