Nivelul inferior a parcării supraetajate din faţa Pieţei Rogerius se va deschide publicului începând de marţi dimineaţă, de la ora 6. "Îi rugăm pe toţi orădenii care vin la spitalul municipal sau la piaţa Rogerius să folosească cu încredere cele 193 de locuri de parcare. Vreme de trei luni parcarea se va putea folosi gratuit pentru ca şoferii care au treabă în zonă să se obişnuiască cu ea, după care vom introduce un sistem de plată", a declarat viceprimarul Florin Birta, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Deocamdată accesul la parcare este asigurat doar dinspre strada Transilvaniei, traficul rutier prin faţa pieţei fiind închis până la finalizarea lucrărilor de relocare a magistralei de apă care traversează zona.

"Dacă vremea va permite, vom deschide provizoriu circulaţia pe liniile de tramvai înaintea de sfârşitul lunii, când se vor finaliza lucrările la conducta magistrală", a spus Birta. Deschiderea circulaţiei va permite accesul în parcare şi pe sensul de mers dinspre strada Corneliu Coposu.

Potrivit viceprimarului, nivelul superior al parcării va fi dat în folosinţă abia la sfârşitul lunii noiembrie, după aplicarea unui strat de şapă epoxidică, cu o aderenţă mult îmbunătăţită, pentru a evita deraparea autovehiculelor.

430 de locuri

Lucrările de construire a parcării subterane din Rogerius sunt executate de firma Construcţii Bihor pentru suma de 14,3 milioane lei. Investiţia a fost derulată de Administraţia Domeniului Public care va preda parcarea municipalităţii după finalizare.

"Investiţia este finanţată prin credit furnizor de către constructor. Plata se va face eşalonat pe o perioadă de trei ani în rate egale semestriale, banii fiind alocaţi de către Primărie", spus directorul ADP, Liviu Andrica.

Cea mai nouă parcare supraetajată a oraşului are o capacitate totală de 430 locuri, de trei ori mai multe decât existau iniţial la sol, este legată de piaţă printr-un tunel şi este deservită de două lifturi.

Comercianţii care deţin mese în piaţă vor putea să îşi lase maşinile în parcare şi să îşi transporte marfa cu cărucioarele folosind lifturile, fără să mai blocheze accesul clienţilor în piaţă cu maşinile de marfă până îşi descarcă produsele.

În plus, accesul persoanelor cu handicap la nivelul superior al parcării va fi asigurat şi cu ajutorul unui lift pentru scări.

Parcare cu triplă utilizare

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a spus că în perioada următoare municipalitatea va căuta soluţii pentru folosirea cât mai eficientă a parcării. "Parcarea construită pe două niveluri va funcţiona astfel încât nivelul inferior va fi dedicat în special celor care lucrează la spitalele şi firmele din zonă sau au mese în piaţă şi staţionează mai mult. Aceşti şoferi ar urma să beneficieze de un tarif preferenţial. La nivelul superior va funcţiona partea de parcare cu durată limitată destinată pacienţilor, aparţinătorilor acestora sau celor care vin la piaţă", a spus ediulul.

Conducerea municipalităţii urmează să facă propuneri Consiliului Local, în una dintre şedinţele următoare, cu privire la preţul unui abonament cu tarif preferenţial de la nivelul inferior al parcării, precum şi referitor la durata de staţionare la cel superior.

Potrivit edilului, pe timpul nopţii parkingul va rămâne deschis, la dispoziţia locuitorilor zonei care se confruntă cu o criză a locurilor de parcare.

În plus, pentru anul viitor, municipalitatea ia în calcul transformarea străzii Mihail Sadoveanu, care urcă pe lângă piaţă dinspre strada Corneliu Coposu spre Moldovei, în parcare cu durată limitată.

"Va fi un sistem cu barieră ca la Primărie, în care vii, laşi maşina, îţi faci cumpărăturile şi, dacă ai terminat şi pleci în 30 de minute nu plăteşti nimic, dar dacă nu te încadrezi în acest termen plăteşti mai mult decât în mod normal", a spus Bolojan.

Modificări necesare

Potrivit primarului, întreaga zonă din vecinătatea parcării va fi reamenajată. Astfel, trotuarul care înaintează de-a lungul liniei de tramvai, spre strada Transilvaniei, a fost lărgit pentru a uşura circulaţia pietonilor, iar parcările vor fi dispuse paralel cu acesta pentru a fluidiza traficul auto. Accesul la nivelul inferior al parcării din faţa pieţei, precum şi la parcarea spitalului Pelican va fi asigurat printr-un sens giratoriu marcat pe şosea.

"Pentru a îmbunătăţi aspectul estetic, în zonă vom planta platani de dimensiuni cât mai mari", a spus Bolojan. Astfel, în zona din faţa şi lateralul parcării au fost păstrate alveole în care pot fi plantaţi copaci.

La fel, potrivit edilului, intrarea la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu se va schimba la faţă prin demolarea clădirilor de la poartă şi amenajarea unei zone de acces moderne, după modelul - din metal şi sticlă - al casei lifului de la parcarea supraetajată.