Conflictul dintre credincioşii greco-catolici şi cei ortodocşi din localitatea Văşad a luat o nouă turnură. La o lună după încercarea nereuşită de a intra în posesia bisericii din localitate, greco-catolicii au intrat, joi dimineaţă, la ora 6:05, în posesia lăcaşului de cult, cu ajutorul executorului judecătoresc. Executorul a pus în aplicare sentinţa definitivă şi irevocabilă din 2011 sub protecţia Jandarmiei.

Conform unui comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, "reprezentanţii greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv şi soluţia practică ca biserica greco-catolică din localitate să fie folosită alternativ de cele două comunităţi religioase".

"Îi mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să reintrăm în biserică după atâţia ani şi că avem unde ne ruga", a spus, conform comunicatului, Vlad Voicu, parohul greco-catolic din Văşad. "Păcat însă că, din cauza lipsei de deschidere a părţii ortodoxe pentru soluţii practice, a trebuit să se recurgă la executorul judecătoresc şi jandarmi, când totul se putea face amiabil, în spirit frăţesc şi respect reciproc", a mai declarat preotul.

Episcopia Greco-Catolică a făcut un apel Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea "să se implice direct pentru a-şi controla reprezentanţii din teritoriu care incită credincioşii ortodocşi la ură interconfesională şi acţiuni antisociale contra greco-catolicilor" şi a cerut autorităţilor să vegheze la asigurarea ordinii publice în localitate, astfel încât credincioşii greco-catolici să îşi poată folosi biserica în linişte.

Catolicii se tem că situaţia din Văşad ar putea degenera datorită poziţiei dure a ortodocşilor faţă de retrocedarea bisericii. După câştigarea procesului, uniţii au propus ortodocşilor varianta slujirii alternative, după modelul adoptat în anul 2008 în localitatea Vălanii de Beiuş, dar reprezentanţii BOR au refuzat sistematic, afirmând că nu vor retroceda biserica din localitate şi nici nu-i vor lăsa pe greco-catolici să intre în ea.

Comunicatul menţionează că credincioşii greco-catolici au mai încercat să intre biserica din Văşad pe 5 aprilie a.c. dar au fost împiedicaţi de credincioşii ortodocşi. Pe 19 aprilie, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din localitate s-au angajat în faţa executorului judecătoresc că vor permite greco-catolicilor să intre în biserică pe 26 aprilie, la ora 10, lucru care nu s-a întâmplat însă.

Pe 2 mai, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, episcopului Sofronie să se implice personal în detensionarea situaţiei de la Văşad.