Audieri maraton la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea. 21 de persoane au fost ridicate, joi, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea şi sunt interogate într-o anchetă care vizează un grup criminal organizat transfrontalier, specializat în falsificarea de carduri şi fraudarea aparatelor de jocuri de noroc.
Potrivit unui comunicat al procurorilor, filiera a început să acţioneze din decembrie 2013, structurată pe două paliere: unul care se ocupa de clonarea cardurilor şi altul care realiza dispozitive cu care, apoi, membrii grupării "furau" la păcănele.
Cele două paliere, spun procurorii DIICOT, erau coordonate de persoane diferite. "Unul din liderii grupării a coordonat, atât direct cât şi prin intermediul altor persoane, activitatea interlopilor care se ocupau cu falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată măsluite pe teritoriul Franţei şi Belgiei, membrii grupării achiziţionând cu acestea diverse produse electronice scumpe, uşor vandabile, precum şi cosmetice", se arată în informare.
Un alt lider al grupării coordona activitatea membrilor implicaţi în "păcălirea" aparatelor de joc. Concret, interlopii au realizat dispozitive care transmiteau impulsuri electromagnetice softului aparatelor de tip "slot machine", în aşa fel încât să ofere câştiguri jucătorului. Dispozitivele erau folosite, apoi, de alţi membrii ai filierei, pentru manipularea "păcănelelor", instalate la diverşi comercianţi, mai ales în zonele rurale din Bihor şi Maramureş, având complicitatea administratorilor ori a angajaţilor acestor localuri.
Câştigurile realizate de ambele paliere erau împărţite între cei implicaţi.
Joi, mai multe echipaje de ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, ai DGA Bihor şi din cadrul IPJ Bihor au efectuat 10 percheziţii domiciliare, la finalul cărora ofiţerii au ridicat pentru audieri 21 de persoane. Printre acestea, după cum a aflat BIHOREANUL, se află şi Mihai Gabor, alias Grecu, cunsocut exponent al lumii interlope, fost consilier local şi candidat la Primăria comunei Sântandrei.
La finalul audierilor, anchetatorii vor decide asupra măsurilor preventive, până la ora publicării acestei ştiri cel puţin o persoană fiind deja reţinută.
Acuzaţiile aduse interlopilor sunt: falsificare de instrumente de plată, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, fraudă informatică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi punere în circulaţie de valori falsificate.
Ancheta, coordonată de procurorii DIICOT Oradea, beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale, iar acţiunea de jois a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul DGA - SGA Bihor şi IPJ Bihor.