Un scandal de proporţii s-a petrecut, recent, în plin centrul oraşului. Un bărbat şi soţia lui au fost fugăriţi cu săbiile, iar un altul a fost blocat şi atacat în propria maşină. Totul la lumina zilei, sub privirile terifiante ale unui grup care participa la o cununie la Biserica cu Lună.

Bătăuşii sunt dintre "greii" oraşului: patronul din umbră al firmei de pază Super Security, Mihai Gabor, zis Grecu, şi interlopul Romeo Markovici, zis Neguş. Victimele, aşijderea: luptătorul K1 Alexandru Lungu şi Constantin Mărie, unul din cei mai cunoscuţi recuperatori din oraş. BIHOREANUL a aflat şi motivul incidentului: Grecu şi Neguş voiau să răzbune bătaia trasă de trupa lui Mărie unui tânăr de la Super Security, Petru Maliţa, suspectat că a furat un Merţan de la Cornel Hoble, patronul clubului Heat.

Bătaia de la ora 5

05 Marie.jpgScandalul a izbucnit sâmbătă, 25 septembrie, în jurul orei 17, când Costi Mărie (foto) se întorcea cu soţia de la cumpărături. Cei doi locuiesc pe strada Iuliu Maniu şi, pentru că nu puteau intra cu maşina pe artera închisă pentru lucrări, au oprit în intersecţia cu Piaţa Unirii, ca să golească portbagajul.

"Soţia a plecat după sacoşe, moment în care a apărut maşina lui Romi Neguş. Au coborât Grecu, Neguş şi încă trei inşi. Neguş era cu sabia în mână şi a început să mă ameninţe că mă aranjează. Ghinionul a făcut să iasă şi soţia din casă, şi a început să fluture sabia şi către ea, strigând că ne omoară. Păreau drogaţi, nu se putea discuta cu ei, şi am fugit, de teamă să nu ne taie", povesteşte Mărie.

05 Grecu.jpgScandalul s-ar fi terminat poate aici, dacă între timp nu apărea în zonă şi Alexandru Lungu. Sportivul venise pentru o discuţie cu Costi, dar n-a apucat să coboare din maşină căci Grecu (foto) s-a năpustit asupra lui, încercând să-l lovească. Totul s-a petrecut fulgerător fiindcă, în urma unui apel primit la 112, la faţa locului au descins patru maşini de Poliţie.

Pe atacatori, ia-i însă de unde nu-s! Auzind sirenele, Grecu, Romi şi ceilalţi trei gealaţi s-au aruncat în maşină şi duşi au fost.

Răpit din parcare

De la ce a pornit scandalul? Iniţial, Mărie a lăsat să se înţeleagă că singura lui vină e prietenia cu Sandu Lungu. "S-au legat de mine probabil pentru că-s prieten cu Sandu, iar între firma lui Grecu şi Liberty sunt probleme mai vechi", declara durul.

BIHOREANUL a aflat însă că bătaia a avut un cu totul alt motiv decât vechea rivalitate, iar Lungu a fost victimă colaterală. Grecu şi Romi veniseră de fapt cu gânduri de răzbunare pentru că, pe 22 septembrie, un om de-al lui Grecu, Petru Maliţa, suspectat că ar fi fost implicat în furtul unui Mercedes de la patronul clubului Heat, Cornel Hoble, a primit o bătaie soră cu moartea de la cinci recuperatori. Iar printre bătăuşi, susţinea victima, s-ar fi aflat şi Mărie.

Maliţa fusese momit în parcarea Era Shopping Park. "Au venit mai mulţi, cu un Audi A6, şi am luat-o la fugă. Unul, Adi Preda, a ieşit cu pistolul şi a început să strige să mă opresc, că mă împuşcă, fiindcă e de la Poliţie. Am oprit", povesteşte Maliţa. Tânărul a fost urcat apoi în Audi şi dus până în satul Livada unde a fost luat la "tocat". "M-au legat de picioare şi m-au bătut cu pumnii şi cu o bâtă de baseball, ca să le spun unde-i maşina furată de la Hoble. A venit şi Hoble acolo, la ordinele lui m-au bătut!", acuză Maliţa, care a depus plângere împotriva atacatorilor.

Atât doar că, invitat la Poliţie pentru o recunoaştere din grup, tânărul a dat-o cotită. "N-am luat destul bătaie? Cum să mai fi zis ceva? Dar i-au văzut alţii care erau în parcare, care au fost citaţi ca martori, iar ăia i-au identificat pe toţi. Şi pe Mărie, şi pe Preda şi pe un al treilea, Petru Puşcaş", zice Maliţa.

"Fură la comandă"

05 Cornel Hoble.jpgDeşi recunoaşte că ştie despre incident, Cornel Hoble (foto) susţine că recuperatorii au acţionat din proprie iniţiativă, nicidecum la comanda sa. Potrivit lui, Maliţa ar face parte dintr-o grupare axată pe furturi la comandă de la firmele rent-a-car şi că membrii găştii - coincidenţă sau nu - sunt cu toţii din Sântandrei, fief-ul lui Grecu. "Nu ştiu ce fac cu maşinile. Le folosesc la furturi, le vând, treaba lor... Eu îmi vreau Mercedesul înapoi", spune Hoble.

În cazul său, adaugă afaceristul, gruparea s-a folosit de o femeie, Florica Nicoruţ, şi de băiatul ei, Marius, lăsaţi pe drumuri de cămătari. Aceştia ar fi fost trimişi să împrumute un Mercedes E Classe, trecut apoi prin mai multe mâini, până când a dispărut din ţară. "Maliţa degeaba face pe nevinovatul, că de exemplu un Matiz l-a închiriat pe numele lui şi apoi a fost găsit descompletat în Ungaria. Când l-am întrebat cui a dat maşina mea, a zis că a fost la unul Lucian Silaghi, şi apoi la un anume Ionuţ, un tip mic, gras şi chel", susţine Hoble.

Poliţia vrea să-i împace

La comandă sau nu, cert e că "interogatoriul" aplicat lui Maliţa la mijlocul lunii trecute nu a avut efectul scontat, de vreme ce Merţanul lui Hoble continuă să fie de negăsit. În schimb, incidentul a reaprins vechiul scandal dintre durii din jurul celor două firme de pază din oraş. Tensiunea pluteşte în aer. După incidentul din centru, membrii celor două grupări ies doar în grupuri, temându-se să n-o ia pe coajă, iar agenţii de pază se provoacă reciproc prin localuri.

Niciuna din grupări n-a mai ridicat, însă, săbiile. Chiar dacă, o spune răspicat Mărie, mult nu lipseşte. "Căcatu' ăla de Grecu a trimis tot felul de inşi să ne împăcăm. Ne-au chemat şi la Poliţie, că, în loc să facă anchetă, poliţaii umblă să ne împace. Dar eu nu mă împac! N-am făcut rău familiei nimănui şi nu permit nimănui să-mi ameninţe cu sabia nevasta, doar pentru că e ameţit de la trasul pe nas. Iar dacă Poliţia nu-i poate controla, o s-o facem noi. O să-i ducem în genunchi în faţa Primăriei, să-i vadă lumea cine sunt ăia care scot săbiile în centru!", promite Mărie.

Cât despre bătaia de la Livada trasă omului lui Grecu, bărbatul pretinde că nu are nicio implicare. "Am fost la recunoaşterea din grup şi victima nu m-a arătat. O fi fost unul care seamănă cu mine. Ori e o provocare şi asta, o făcătură...", susţine Mărie.

Atac la benzinărie

05 Adrian Bucur.jpgChestionaţi despre aceste ultime incidente, pe care nici măcar nu le-au dat publicităţii, şi despre motivele pentru care nu au luat măsuri împotriva bătăuşilor ieşiţi cu săbii în plin centrul oraşului, reprezentanţii Poliţiei vin cu răspunsuri bizare. "Sunt incidente minore, fără urmări. Doar se ating între ei, apoi se împacă, vin şi îşi retrag plângerea. Noi ne facem treaba, facem cercetări", susţine şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur (foto).

Lucrurile nu stau, însă, chiar aşa. De fapt, autorităţile minimalizează pericolul reprezentat de aceste bande. Acum doi ani, de pildă, o duzină de bătăuşi ai lui Neguş jr, înarmaţi cu răngi, topoare şi cuţite, l-au atacat pe acelaşi Mărie în benzinăria Lukoil din Nufărul, unde se afla împreună cu Gabriel Tămăşdan, un alt interlop, şi cu nepotul acestuia, Bogdan Popa. Ei bine, dosarul în care atacatorii au fost puşi sub urmărire pentru tentativă de omor nu a ajuns în instanţă nici până azi! "A durat atât fiindcă a fost o anchetă complexă, dar se află spre finalizare. Din câte ştiu, se întocmeşte rechizitoriul", susţine şeful Parchetului Bihor, Viorel Gavra.

Mărie zice însă altceva. "Mi s-a spus că niciuna din camerele de supraveghere din benzinărie nu ar fi surprins atacul şi că, de aceea, nu au probe ca să-i trimită în judecată. O aberaţie!", pretinde bărbatul, care sugerează că clanul ţiganilor ar avea "pile" între oamenii legii. "Altfel nu-mi explic de ce bătăuşii sunt bine mersi. Eu nu mi-am retras plângerea, şi nu o retrag nici acum", adaugă el.

Baiul e la... camere

Întâmplător sau nu, şi acum cercetările merg la fel de greu. După conflictul din Piaţa Unirii, în afară de reclamaţia depusă de Mărie, întărită de declaraţia lui Lungu, zecile de persoane care se aflau în zonă au refuzat să dea declaraţii. "Chiar şi fetele de la ABC-ul din apropiere, deşi au urmărit scena, au refuzat să vorbească. Se tem", spune un poliţist.

În mod normal, protagoniştii incidentului puteau fi sancţionaţi dacă, de exemplu, cele două camere care supraveghează Piaţa Unirii ar fi funcţionat în sâmbăta cu pricina. Numai că ambele ar fi fost defecte, pretind poliţiştii. N-au surprins decât parţial scena, iar în imagini nu se vede taman partea în care bătăuşii îşi fugăresc victimele cu sabia. S-au stricat - culmea! - chiar în ziua respectivă, iar poliţiştii care monitorizează imaginile la dispecerat nu şi-au dat seama, susţine şeful Poliţiei. Evident, nimeni nu a fost sancţionat...

BIHOREANUL a solicitat imaginile respective, fie ele şi nerelevante, pentru a cântări dacă, într-adevăr, incidentul cu săbiile a fost unul "minor", aşa cum pretinde Poliţia. Cu toate că în numeroase alte cazuri Poliţia a făcut publice asemenea înregistrări din proprie iniţiativă, acum comisarul şef Bucur a refuzat însă categoric, pe motiv că "sunt probe la dosar, iar publicarea lor ar dăuna anchetei şi ar putea să inducă o senzaţie de teamă în rândul opiniei publice", de parcă nu s-ar fi acumulat destulă teamă până acum.

Şi oare cum se înlătură cu adevărat această teamă? Ascunzând problemele sub preş, ca şi cum nu s-ar fi petrecut, sau atacându-le frontal, pentru a nu le lăsa să crească?


05 negus_1.jpgTĂCERE
"Te pup!"

BIHOREANUL a încercat să-i contacteze pe Mihai Gabor, alias Grecu, şi pe Romeo Marcovici, alias Neguş jr, dar cei doi protagonişti ai scandalului s-au ferit de declaraţii.

Romi Neguş (foto) a promis că va veni personal "la un interviu" cu altă ocazie, după care a transmis reporterului un sms: "Nu ştiu de ce scandal vrei să vorbeşti cu mine, eu nu am făcut niciun scandal. Dacă vrei să ne cunoaştem mai bine, să ieşim să mâncăm ceva împreună sau unde vrei tu... Te pup". Mihai Gabor, în schimb, s-a ascuns după naşul şi asociatul său, Aurel Gavriş, care a vorbit în numele lui, spunând că: "Grecu nu a provocat niciun scandal. Este o bârfă a unora care vor să ne denigreze".